Fri for kemi

i tøj

Få svar på, hvad du skal gøre for at beskytte dit barn bedst muligt mod skadelige stoffer, når du køber tøj.

Vask altid nyt tøj

Der følger næsten altid restkemikalier med, når du køber nyt tøj, fx overskudsfarve, formaldehyd og optisk hvidt. Kemikalierne kan fremkalde allergi, udslæt og hudirritation og er under mistanke for at virke hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.


Se efter miljømærker

Hold øje med mærker som Svanen, Blomsten, økomærket GOTS og Oeko-Tex®. Så er du sikker på, at tøjet er fri for en række problematiske kemikalier.


Tøj med tryk

Vær opmærksom på, om plastiktryk på tøjet er PVC-tryk, der kan indeholde ftalater. Spørg i butikken, hvis du er i tvivl. Er tøjet miljømærket, kan du dog være helt sikker på, at det er okay.


Vaskeguide

Tekstiler

Tøj, sengetøj og håndklæder kan indeholde kemikalier, som optages gennem huden. De fleste forsvinder, hvis du giver det en tur i vaskemaskinen inden brug. Miljømærket tøj skal også vaskes. Brug vaskemiddel uden parfume, der er miljømærket med Blomsten, Svanen og Den Blå Krans, og undgå skyllemiddel.


Babyudstyr som betrækket på voksiposen, dynen, bæreselen, flyverdragten, vinterjakken osv. skal også have en vask inden brug.


Kilde: Forbrugerrådet

Kemikalieordbog


Fluorstoffer bruges til imprægnering, så tøjet bliver smuds og vandafvisende. Kan være hormonforstyrrende.


Ftalater bruges til at blødgøre plast. Findes i produkter som regntøj og tryk på fx T-shirts. Ftalater er i flere tilfælde hormonforstyrrende. Undgå ftalater ved at købe tøj uden PVC.


PVC-plast. Til blød PVC bruges blødgørere som ftalater, der kan være skadelige for mennesker og miljø.


Naftalin bruges for at forhindre mug, når tøjet transporteres. Naftalin er et tjærestof, som kan være kræftfremkaldende.


Nonylphenolethoxylater bruges som hjælpestoffer i tøjproduktion. Kan være hormonforstyrrende.


Formaldehyd bruges for at undgå, at tøjet krøller. Formaldehyd er allergifremkaldende.Kilde: Forbrugerrådet