Børn er ekstra udsatte for solens skadelige UV-stråler, idet børn i voksealderen har mange celler, der deler sig, hvilket gør det nemmere for UV-strålerne at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere barnet udsættes for megen uv-stråling og solskoldninger, jo større risiko har det for at udvikle kræft i huden senere i livet.
Solcreme beskytter huden ved at bortfiltrere en del af strålingen, enten med et fysisk, et kemisk filter eller begge - desto højere faktortal, jo mere solfilter indeholder cremen. Det fysiske filter lægger sig som et hvidligt lag på huden og reflekterer strålingen, mens det kemiske filter trænger ind i huden og opsuger solens stråling. Det er ikke muligt at beskytte huden 100% mod solen, da en mindre del af strålingen altid trænger ind i huden.
At blive solbrun er helt naturligt. Huden danner pigment for at beskytte hudcellernes arvemateriale mod de skadelige UV-stråler. Pigmentet giver huden den brune glød og beskytter mod senere udsættelse for solstråler. Men så snart huden brunes, er den i alarmberedskab, og hvis huden når at blive rød og øm, så er skaden sket.
Det kan være svært at se faresignalerne tids nok, husk derfor altid solcremen.
Solbeskyttelsespræperater findes både som creme, lotion eller gel - alle virker lige godt.
Som forælder skal man være bevidst om, hvilke stoffer solcremen indeholder. Undgå parfumerede produkter og allergifremkaldende konserveringsmidler såsom Formaldehyd og formaldehydfrigørere som DMDM - hydain, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol.
BabySam forhandler kun solcreme, som er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. Det betyder, at solcremerne hverken indeholder parfume, farvestoffer eller andre unødvendige tilsætningsstoffer. Desuden indeholder de heller ikke stoffer, som kan give fototoksiske reaktioner eller er tilsat formaldehyd eller formaldehydfraspaltere.
Når der skal vælges solcreme er det bedst at vælge en vandfast creme, da de holder bedre.
Hellere et tykt lag solcreme end en højere faktor. Kræftens bekæmpelse anbefaler cremer med en solbeskyttelsesfaktor 15. Solfiltre kan generelt være allergifremkaldende, derfor udgør en faktor 30 eller 50 en større risiko for, at der udvikles kontakteksem, end en solcreme med faktor 15. En god tommelfingerregel fra Astma-Allergi Danmark: Én person = én håndfuld solcreme til kroppen. Målt i henhold til egen hånd og krop.
Babyer under 1 år skal holdes helt ude af solen, og skal derfor ikke smøres ind i solcreme.
Mit barn er blevet solskoldet, hvad gør jeg?
Solskoldning er en forbrænding fremkaldt af solen. Efter en let forbrænding vil det oftest være nok at køle det forbrændte område med en fugtig klud. Man kan også smøre stederne med en kølende creme. Drik desuden rigeligt med væske i solen, da man mister meget vand i varmen
Som regel er der tale om en 1. grads forbrænding. Hvis solskaden går dybere, og der kommer vabler svarer det til en 2. grads forbrænding. Hvis huden bliver voldsomt rød, der er stærke smerter, opkastninger, kvalme og blærer bør du kontakte lægen.
Det er meget vigtigt, at man efter en solskoldning holder sig i skyggen, indtil huden er kommet sig over skaden.
Huden er varm at føle på
Rødme
Ømhed
Huden svider
Børn har bedst af at undgå solen, især i timerne mellem klokken 12 og 15, hvor solen er skarpest. Bliv ikke snydt af, at barnet har solcreme på - selvom solcreme beskytter, betyder det ikke, at barnet kan tåle at være længere tid i solen.
Beskyt huden med let tøj, solhat og solcreme, hvor tøjet ikke dækker.
Smør rigeligt med solcreme på de udsatte steder, hvor tøjet ikke dækker.
Smør mere solcreme på, hvis du har badet eller svedt meget.
Husk at sne, vand og sand forstærker solens effekt på grund af refleksion.
Solcreme til babyer anbefales ikke, fordi de slet ikke skal opholde sig i solen. Små børns hud er så fin og påvirkeligt, at man så vidt som muligt, bør holde dem helt ude af solen.
Det er fantastisk at kunne tage baby eller børn med ud at rejse. Det kan dog også være en smule udfordrende med stress i lufthavnen, ventetider og sidden stille i flyveren. Det er en god ide at forberede sig, og derfor har vi samlet nogle gode råd til turen for både store og små.