Spørgsmål fra nybagte forældre

At få et barn er lig med en helt ny verden for de fleste, som medfører en masse spørgsmål og nye situationer, som de færreste nybagte forældre har stået i før.

Hvad gør man eksempelvis, hvis der pludselig er noget rødligt i babys ble? Og hvordan er det med den amning? Skal den være på klokkeslettet eller er det lige meget?


Katrine Kuhl er sundhedsplejerske på Nørrebro og Bispebjerg og en del af teamet bag den nye sundhedsportal Hejdoktor.dk, der blandt andet stiller sundhedsplejersker til rådighed, når forældrene har brug for dem – også i weekenden og i aftentimerne. Her får du hende liste over de mest stillede spørgsmål, hun får fra nybagte forældre, og hendes svar på dem.

1. Må jeg bade baby, hvis ikke navlestumpen er faldet af?

Ja, det må du gerne, det er der intet i vejen for, så længe du dupper den tør efter badet.


2. Det ser ud som om, baby tisser blod – hvad er det?

Lad mig starte med at sige, at din baby formentlig ikke tisser blod. Det er helt normalt, at der viser sig lidt rød/orange farve i bleen i forbindelse med at baby tisser de første par dage efter fødslen. Det ligner blod, men er noget der kaldes urater. Det er krystaller i urinen, der indikerer at barnet er en smule dehydreret. Dette er helt normalt de første dage af barnets liv, indtil mælken er løbet til. Hvis der viser sig urater hos barnet efter de første dage, skal du kontakte en læge.


3. Hvornår må jeg give baby sut?

Sut kan være en rigtig god aflastning hos de børn, der har et stort suttebehov. Det er dog vigtigt, at I venter med at give sut til at baby tager godt på i vægt og sutter godt hos mor eller tager flasken uden problemer, så det ikke går ud over babys appetit.


4. Hvor mange gange skal jeg tilbyde mit barn mad?

Der findes ikke et klart svar. Men mindst otte gange dagligt, og gerne mere. Børn er forskellige, og det vil deres appetit også være.

5. Skal jeg vække baby for at give mad?

Hvis dit barn tager godt på, og normalt spiser hver 2-3 time, er der ingen grund til at vække det. Indimellem kan baby sagtens sove en længere periode end han plejer. Det er helt normalt, hvis baby ellers er veltilpas.


6. Hvad kan jeg gøre for at undgå brystbetændelse?

Det er vigtigt, at baby får tømt dit bryst så meget som muligt. Dette gør du nemmest ved at lade hende spise færdigt ved ét bryst af gangen, indtil brystet føles blødt. Alligevel kan det ske, at der opstår nogle hårde, ømme knuder i brystet. Sker det, skal du massere forsigtigt ude fra og ind mod brystvorten evt. i et varmt bad, der løsner op, eller når baby spiser ved brystet for at tømme de steder i brystet, hvor mælken stadig er. Sørg igen for at brystet tømmes så vidt muligt og søg læge, hvis din temperatur overstiger 38.


7. Min baby skeler - er det normalt?

​​​​​​​Ja, det er helt normalt, at barnet kan skele i perioder de første par måneder. Det er dog meget vigtigt, at dette er ophørt, når barnet er tre måneder, ellers skal I kontakte en øjenlæge.Artiklen er udgivet i samarbejde med Hejdoktor. Med et abonnement på Hejdoktor.dk er din sundhedsplejerske ikke mere end et opkald væk – også i weekenden og om aftenen.

Andre artikler

FØDEVARER DU IKKE SKAL SERVERE FOR BABY

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den kost, forældrene spiser, sjældent egner sig som føde for de små med et fordøjelsessystem, som endnu ikke er færdigudviklet.

TEGNENE PÅ EN FØDSELSDEPRESSION

Forældres reaktioner efter en fødsel kan være meget forskellige. Op mod seks procent af alle forældre bliver ramt af en fødselsdepression ifølge tal fra Sundhed.dk.

10 TIPS TIL AMNING

De fleste mødre ved, at amningen ikke kommer af sig selv, men for de nybagte af slagsen, kan det komme som et chok, at det ikke altid er en selvfølgelighed.

3 FEDE FIFS TIL AT PUTTE DIT BARN

Som forælder har du formentlig prøvet, at det til tider kan være en kamp at få dit barn til at falde i søvn om aftenen. Vi har spurgt jer forældre, om jeres bedste puttetips og kogt det sammen til 3 gode råd.