Højtlæsning for de mindste

Det er hyggeligt at læse højt for dit barn, men faktisk kan det også hjælpe dit barn til at klare sig bedre i livet. Så grib en god historie, og sæt jer godt til rette – der er tusindvis af søde, sjove og finurlige historier at vælge imellem.

Måske tænker du, at din lille baby er for lille til at få noget ud af bøgernes verden, men faktisk kan du ikke starte for tidligt med at læse højt for dit barn. Flere studier har nemlig vist, at børn der tidligt får øjnene op for bøger og læsning, får en naturlig lyst til at lære mere hele livet igennem.

Sig godnat med en historie

Derfor er det en god ide at gøre højtlæsning til en hyggelig del af putteritualet, hvor du både får en hyggelig og tæt stund med dit barn – og altså samtidig styrker dets indlæring senere.  


Til de allermindste er det ideelt med forskellige pege- og rør-og-føl-bøger, hvor du kan bruge billederne til at skabe ord i dit lille barns hoved, og I kan tale om både det, der kan ses og føles: Aaah, sikke en blød kanin. Senere kan i også sætte lyd på: Muuuuh, siger koen.


Efterhånden som dit barn bliver større, kan I kaste jer over billedbøger med små søde historier, som barnet kan genkende fra sin egen hverdag. Der findes et hav af sjove og skøre universer, som dit barn vil elske at udforske. Måske kender du allerede Jakob Martin Strids lille blå elefant Mimbo Jimbo, Ole Lund Kirkegaards klassikere som Gummi-Tarzan, Hodja fra Pjort og Otto er et næsehorn eller nogle af de nyere som Vitello og Villads fra Valby.  

Gurli Gris på hospitalet
Alvilda
Gurli Gris på hospitalet
69.95 DKK
Online
28 butikker

En historie er en historie


Som voksen tænker du måske, at godnathistorien helst skal være af den slags i pap og papir, men sådan behøver det ikke at være. Faktisk drages de fleste børn – især drenge – i høj grad af de nye digitale platforme, så måske vil de synes, det var endnu sjovere, hvis godnathistorien foregik på iPad’en eller din telefon.


Har dit barn det sådan, og synes du også, det er lidt besværligt hele tiden at skulle på biblioteket eller boghandleren for at skaffe nye bøger, findes der flere forskellige digitale bogtjenester, hvor du kan vælge mellem tusindvis af gode historier til børn. Et af de nyeste skud på stammen er appen Fairytell, der er målrettet børn og tilbyder de bedste børnebøger i et sjovt og hyggeligt univers. Lige nu kan du prøve Fairytell gratis i 3 måneder.  God læselyst!


Kilder: Ph.d.-afhandling: Når børn vælger litteratur, Stine Reinholdt Hansen, National Literacy Trust: The Impact of Ebooks, 2015