"Jeg vil skilles"
- En skilsmisseguide til forældre


Januar betyder for mange en ny start, men desværre holder januar også den kedelige rekord at være højsæson for skilsmisser. Januar er nemlig én af de måneder på året, hvor flest par går fra hinanden.


Overvejelserne har ofte været undervejs længe, fordi det kan være uoverskueligt, hvordan det nye liv bliver. Især når der er børn involveret. Indeni er man et stort rod, og har et væld af spørgsmål i forhold til børnene og fremtiden. Man støder på begreber, paragraffer og procedurer, og det kan være svært at holde styr på det hele samtidig med at man er i sorg og bekymret for ens børn ve og vel. Læs med her og få svar på nogle af de spørgsmål, der med garanti melder sig.
Fælles forældremyndighed: Når I går fra hinanden, kan I godt fortsætte med at have fælles forældremyndighed over jeres børn – også selvom I er uenige om, hvem af jer børnene skal bo hos. Fælles forældremyndighed betyder, at der er flere ting, I som forældre skal være enige om. Blandt andet skolevalg, skolefritidsordning og udstedelse af pas.


Overvejer du at søge om, at få den fælles forældremyndighed ophævet? Jo før du rådfører dig med en god familieadvokat, desto bedre. Der er altid mange følelser involveret, så det er en god idé at få vurderet, om en forældremyndighedssag bør startes nu, eller om det er bedre at vente.
Hvor skal børnene bo? I kan selv aftale, hvor børnene skal bo. Men det er oftest det allersværeste at blive enige om. Når I ikke længere skal bo sammen, bliver den ene af jer bopælsforælder, og den anden bliver samværsforælder. At være bopælsforælder betyder bl.a. følgende:


  • Jeres børn registreres på bopælsforælderens adress
  • Bopælsforælderen kan flytte jeres børns adresse til andre steder i Danmark (varsel 6 uger
  • Bopælsforælderen kan vælge dagpleje, vuggestue, børnehave, hvis I er uenige om de
  • Bopælsforælderen modtager økonomisk støtte fra staten og kan søge børnebidrag


Det er tit en fordel at involvere en dygtig familieadvokat, inden du flytter fra en fælles bolig, eller i hvert fald hurtigst muligt.Hvad betyder det at have samvær: Den der ikke har bopælen, er samværsforælder. At være samværsforælder betyder bl.a., følgende:


  • Samværsforælderen kan afgøre dagligdags spørgsmål, der har med samværet at gøre. Det kan f.eks. være hvad der spises i løbet af dagen, sengetid, ipad-tid, og legeaftaler
  • Samværsforælderen kan, ligesom bopælsforælderen, tilmelde jeres børn til fritidsaktiviteter (af ikke-farlig karakter)


En samværsordning bliver rigtig god for jeres børn, når I begge bakker op om samværet. Det kan for nogen være utrolig svært, fordi der naturligt er et væld af følelser.  Jeg plejer at sammenligne livet efter et samlivsophør med, at man skal lære at gå igen. Akkurat, som når vi lærer vores børn at gå. Det kan føles som om ens verden ligger i ruiner, og så har man brug for hjælp til at tage de første skridt på en ukendt vej ud af den krise, man befinder sig i.


Har du brug for personlig rådgivning, støtte og sparring i øjenhøjde, så er du velkommen til at kontakte Helene Treschow fra Forum Advokater på hendes direkte telefonnummer53737179, eller på mail: htr@forumadvokater.dk.

Relaterede artikler

3 FEDE FIFS TIL AT PUTTE DIT BARN

Som forælder har du formentlig prøvet, at det til tider kan være en kamp at få dit barn til at falde i søvn om aftenen. Vi har spurgt jer forældre, om jeres bedste puttetips og kogt det sammen til 3 gode råd.

KEMIKALIER NEJ TAK

De fleste små børn nyder at komme i bad, men sørg for at styre langt uden om parfume og parabener, når du vælger plejeprodukter til dit lille pus.

GODE RÅD TIL FORÆLDRE

Familieadvokat Helene Treschow fra Forum Advokater giver indblik i, hvad det juridisk medfører at få et barn. Læs med og bliv klogere på, hvad I som forældre bør tage stilling til.

MYTER & FAKTA OM ULD

Der er en del myter omkring uld, som måske førhen var sande, men som efterhånden ikke har meget på sig. Uld har så mange kvaliteter, som du og din baby