Kom godt i gang med pottetræning

Hvornår er dit barn klar til at smide bleen? Og hvordan lærer du barnet at sidde på potten eller bruge toiletstol? Få sundhedsplejerskens bedste råd til at komme i gang med projekt smid-bleen.

Potte eller toiletstol?
Hvis dit barn gerne vil sidde på toilettet, er det en fordel, da du slipper for senere at skulle lære barnet at gå fra potte til toilet. Men nogle børn er bange for det store toilet, og så er potten et fint sted at starte. Vælger I toilettet, er det vigtigt at bruge toiletstol eller -sæde, så barnet ikke skal bruge for mange kræfter på at holde sig oppe.
”Det er en god idé at lade barnet se mor eller far på toilettet, så det har nogen at spejle sig i. Det er mindre skræmmende, når resten af familien også gør det,” siger sundhedsplejersken.


Skab faste rutiner
Man kan med fordel have faste toilettider. Sæt fx dit barn på potten eller toilettet når I står op, inden sengetid, og hver gang I går ud. Så bliver det en fast rutine for barnet – også selv om der ikke kommer noget. I starten handler det mest om at blive tryg ved toilettet og skabe rutiner, anbefaler sundhedsplejersken.


Belønning eller ej?
Om man skal belønne barnet for at sidde på potten eller toilettet, hersker der uenighed om blandt eksperterne. Nogle mener, at barnet så kun går på potten for forældrenes skyld, men belønning i form af fx klistermærker kan faktisk være en rigtig god idé, fordi det kan være med til at gøre barnet mere opmærksom på toilettet.  ”Lidt ros og en lille belønning kan motivere dit barn til at ville bruge potten – især når det fx skal vælge mellem en sjov leg, som det er midt i, eller stoppe for at gå på potten,” siger sundhedsplejersken.

Kilde: Anette Straadt, sundhedsplejerske, forfatter og stifter af Klub Æblebørn.

3 tegn på, at dit barn er klar
Første tegn er, at dit barn lægger mærke til, at nu sker der noget i bleen. Andet tegn er, at det føler ubehag ved det. Og tredje tegn er, at barnet når at sige til, inden der sker noget. Hvis dit barn viser tegn på at være klar, skal du endelig bare prøve at sætte ham på potte eller toilet.
”Hvis dit barn ikke vil have bleen af eller sidde på potten, er det dog vigtigt at respektere det, da barnet kan udvikle en ’fobi’ over for potte eller toilet. Så må man hellere vente lidt,” siger sundhedsplejerske Anette Straadt.

Vidste du ...

... at børn blev hurtigere blefri i gamle dage? Det skyldes bl.a., at moderne bleer suger så meget, at de små ikke så godt kan mærke, at de er våde – hvor man i gamle dage brugte stofbleer, som føltes en del tungere efter en tissetår.
Kilde: familieguiden.dk

TIP!

I starten kan dit barn sagtens bruge ble samtidig, men vælg gerne en bukseble, så barnet selv kan trække den ned og op igen efter pottebesøget.

Drenge er i gennemsnit 3,5 år gamle, når de bliver renlige, mens piger når dertil 2-4 måneder tidligere.

Toiletsæde Justerbar Mellow Rose
Bébé-Jou
Toiletsæde Justerbar Mellow Rose
199.95 DKK
På lager