Skal dit barn bruge sut?

Godt tre ud af fire danske børn bruger sut. Før du beslutter, om dit barn skal være blandt dem, kan det måske være rart at finde svar på et par spørgsmål …

Hvad kan en sut?Udsætte behov
“Sutten kan hjælpe dig til at afgøre, om barnet kun er irritabelt, eller græder, fordi det er sultent. Hvis du prøver at give sut, når barnet er sultent, vil sutten hurtigt blive afvist! Men sutten kan af og til give en lille udsættelse i barnets krav om mad. Dermed kan den bruges til at ”købe lidt tid”, hvis du befinder dig i en situation, hvor amning er uhensigtsmæssigt eller flasken lige skal varmes.”

Kilde: Patienthåndbogen på Sundhed.dk


Skabe ro og ikke til leg
“Sutten er god, når barnet har behov for tryghed eller ro, hvis det skal sove eller er sygt. Barnets behov for at bruge sutten stammer fra den første psykologiske udviklingsfase, ca. 0-1 år, hvor barnet får stor tilfredsstillelse
ved at ligge ved moderens bryst. Når barnet leger og er i relation til andre, bør sutten lægges væk, da den kan hæmme barnets sproglige udvikling. Sutten kan ved brug efter treårsalderen være årsag til, at tandstillingen ved fortænderne bliver et åbent bid, også kaldet suttebid.”

Kilde: Danske Tandplejere på dinmund.dk

Original Rund 0-6 Måneder
Purelove
Original Rund 0-6 Måneder
54.95 DKK
Online
21 butikker
2 Stk Night Sut I Silikone 0-6 mdr - Blå
MAM
2 Stk Night Sut I Silikone 0-6 mdr - Blå
64.95 DKK
Online
26 butikker

Hvilken sut skal jeg vælge?Størrelse
Mange sutter fremstilles til forskellige aldre. Til en nyfødt kan du vælge en størrelse, der passer til nyfødte. Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at en sut skal være så stor, at barnet kan svøbe om den med tungen. Det kræver, at den kan nå godt ind i munden og den kan nå mod ganen. Omvendt skal den ikke være så stor, at barnet får brækfornemmelser.


Form
Du kan få runde sutter, anatomiske sutter og symmetriske sutter. Runde sutter minder mest om mors bryst, og nogle børn foretrækker den type. Anatomiske sutter spejler mundens form. De er designet til at lægge et mindre pres på gane, gummer og kæber end de to andre typer. Symmetriske sutter er dråbeformede og let flade i deres form. Det praktiske ved disse sutter er, at sutten ikke kan vendes forkert i dit barns mund.


Skjold
Enten bøjer skjoldet ind mod dit barns mund, hvilket giver en jævn fordeling, når dit barn sutter. Til gengæld kan huden omkring munden blive fugtig. Eller du kan vælge en sut med et skjold, der bøjer væk fra munden.


Materiale
De fleste sutter er lavet af latex eller silikone og kan føles mere eller mindre bløde. Det bedste råd er, at du prøver dig frem med forskellige typer sutter, indtil du finder den, dit barn foretrækker.

Kilde: sundesutter.dk

Tip!

Skift dit barns sutter ud efter 4-8 ugers brug af hensyn til hygiejne og slid

Hvad når vi skal smide sutten?

Der er hjælp at hente, når dit barn – typisk i treårsalderen – skal smide sin elskede sut.


1. Læs bøger om suttestop
På saxo.com finder du fx Jeppes sut, Farvel sut, sagde krokodillebarnet, Theas sutte-slut-sut, Må vi få din sut?, Olga går med sut, Valdemars sutter, Hvor er min sut? og Alle tre smider sutten. Så der er hjælp at hente i bøgernes verden, når dit barn engang skal sige farvel til sin sut.


2. Besøg et suttetræ
Det er en populær tradition at aflevere sine sutter et bestemt sted, når det er tid til at blive et stort barn uden sut. Vidste du, at du og dit barn kan aflevere sutter over for vaffelbageriet i Tivoli? Eller kender du det lokale suttetræ i byen? I København er der fx suttetræer Fælledparken, Østre Anlæg og i Frederiksberg Have.

Relaterede artikler

ADVOKATENS GODE RÅD

- FADERSKAB, FORÆLDREMYNDIGHED & FORSIKRINGER

Faderskab og forældremyndighed over barnet skal der tages stilling til som noget af det første efter barnet er kommet til verden. Som mor er du lovmæssigt forpligtet til at oplyse, hvem faderen til barnet er.

PLEJETIPS TIL PUSLEBORDET

Bleskift er en af de ting, du som forælder kommer til at foretage dig maaange gange i løbet af dit barns første to-tre år!

GODE RÅD TIL FERIE MED BABY

Foråret og sommeren er lig med sol, varme og ferie med familien. Uanset hvor turen går hen, så er det vigtigt at pakke det rigtige tøj, udstyr og de rigtige ting til pusletasken til de små poder, så de får en god og komfortabel tur.

UDSTYRSGUIDE TIL FØRSTEGANGSFORÆLDRE

Så snart I ved, at I skal være forældre for første gang, vælter det ind med spørgsmål, for det enorme udbud af udstyr er en helt ny verden af ting, I aldrig har hørt om før! Her får du svar på nogle af de ting, de fleste undrer sig over.