Vælg den

rigtige autostol

Ah, det giver en kæmpe frihed at kunne tage junior med i bilen og køre ud i det blå. Men det kræver en god autostol, og her gælder det om at holde tungen lige i munden, for det er ikke helt ligegyldigt for dit barns sikkerhed, hvilken stol du vælger. Her er fem ting, der er vigtige at overveje, inden du træffer dit valg.

5 gode råd, når du vælger autostol


 1. Kend dit barns højde og væg
  For det første skal dit barns højde og vægt passe til autostolen. Mål og vej derfor dit barn, inden du kaster dig ud i et autostolskøb.

 2. Autostol og bil skal passe sammen
  Sikr dig, at autostolen også passer til bilen, inden du kører dankortet igennem.Få butikspersonalet til at vise, hvordan autostolen skal monteres og prøv det i din egen bil, så du er sikker på, at den kan være der.

 3. Vælg isofix, når du kan
  Har du isofix i bilen – to beslag mellem sæderne, der sidder fast i bilens karosseri – skal du gå efter en autostol med isofix. Det nedsætter risikoen for fejlmontering og øger sikkerheden for dit barn.

 4. Tænk dig om før du køber brugt
  Du kan sagtens købe en brugt autostol, men vær varsom, hvis den er gået i arv i familien i generationer. Er den 10-15 år gammel, så køb en ny i stedet. Der sker så meget inden for sikkerheden, at det bedre kan betale sig at købe en ny.
  ​​​​​​​
 5. Vælg bagudvendt autostol
  Vælg en bagudvendt autostol så længe som muligt – gerne op til 18 kg. Det kræver lidt mere plads i bilen, men er sikrest, da barnet har langt mindre risiko for skader på hals og nakke ved en frontal kollision.

Det siger loven    

 • Børn under 135 cm skal være spændt fast i sikkerhedsudstyr, der passer til deres vægt og højde.
 • Sikkerhedsudstyr skal være godkendt med enten ECE 44-03, 44-04 (kig efter E-mærket og tjek, at den lange talrække under eller efter E-mærket starter med 03 eller 04) eller i-Size.
 • Det er forbudt at placere en bagudvendt autostol ved en aktiv airbag (gælder ikke sideairbags). Det er ikke ulovligt at sætte en fremadvendt stol ved airbags, men vi fraråder det.
 • Det koster føreren af bilen et klip i kørekortet samt en bøde, hvis børn under 15 år ikke er spændt korrekt fast.


Sådan gør I

 • Tjek, at stolen passer til barnets vægt og højde.
 • Sørg for, at autostolen og barnet er spændt rigtigt fast. Selv den bedste autostol virker kun, når den er monteret korrekt.
 • Gem brugsanvisningen i bilen. Der kan gå lang tid mellem, at stolen tages ud, og så kan det være svært at huske, hvordan det skal gøres.
 • Sæt aldrig børn under 140 cm bag en airbag (gælder ikke sideairbags). Hvis barnet skal sidde på forsædet, skal airbags frakobles.


Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Skal jeg købe eller leje?

En autostol kan godt være en lidt dyr investering. Har du kun brug for autostolen i en begrænset periode, kan der være mange penge at spare ved at leje.


Du bestemmer selv, om det bare skal være en weekend eller måske de første ni måneder, hvor din baby har brug for en babyautostol. Når dit barn sidder trygt og godt i sin autostol, kan du sætte dig roligt bag rattet – uanset om I skal ud i verden eller bare ned i vuggestuen.


Få hjælp til montering af autostol


Når I køber i butik:

 • Vi hjælper jer først med at finde den autostol, der passer til jeres families behov.
 • Flere af vores modeller kan kun købes i vores fysiske butikker, hvor vi kan hjælpe med montering.
 • Vi viser, hvordan autostolen monteres korrekt i jeres bil. Personalet er trænet i montering af autostole.
 • Vi instruerer i korrekt brug af sikkerhedsseler – både autostolens og bilens rullesele.
 • ​​​​​​​


Når I køber online

 • Hvis I køber en autostol i vores webshop, kan I stadig få professionel hjælp til korrekt montering i bilen.
 • Medbring bil, barn og stol, så tilbyder vi samme service, som hvis I havde købt i vores butik.God tur!

Andre artikler

FØDEVARER DU IKKE SKAL SERVERE FOR BABY

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den kost, forældrene spiser, sjældent egner sig som føde for de små med et fordøjelsessystem, som endnu ikke er færdigudviklet.

Guide til autostolGuide til autostol

GUIDE TIL AUTOSTOL

Vi har samlet alle vores gode råd om køb af autostol i denne guide. Blive lidt klogere på isofix og vægtklasser her.

10 TIPS TIL AMNING

De fleste mødre ved, at amningen ikke kommer af sig selv, men for de nybagte af slagsen, kan det komme som et chok, at det ikke altid er en selvfølgelighed.

ULD GIVER GOD NATTESØVN

En forudsætning for en god søvn er, at barnet ikke fryser eller får det for varmt. Her kan uld hjælpe, da det kan regulere barnets kropstemperatur.