Kost og sundhed under graviditeten

Når der vokser en lille krudtugle inde i din mave, er det vigtigt at huske på, at den kost og de vaner du har, ikke bare påvirker dig, men jer begge. Det er vigtigt at få en god start i livet, derfor er det vigtigt med sund og varieret kost samt regelmæssig motion under graviditeten.

Skal man spise for to under graviditeten?

Før i tiden sagde man, at du som gravid, skulle spise for to, men i dag ved man, at det ikke er sandt. Du skal derimod sørge for at få den bedste næring for jer begge.


At være gravid kræver noget særligt og ekstra af din krop, så det er værd at overveje, hvilken type mad du indtager. Sørg for at få den ekstra protein, vitaminer og mineraler, som din baby har brug for. Det kan være en god ide at supplere med en vitaminpille for gravide, hvilket din læge kan rådgive om. Husk dog altid at fordelene ved at spise sundt ikke kan indhentes ved vitaminpiller.


SÅ MEGET ENERGI HAR DU BRUG FOR

 • Når du ikke er gravid, har du ca. brug for 2.100 kcal om dagen.

 • Når du er gravid, har du brug for omkring 2.500 kcal, når du bevæger dig ved almindelig fysisk aktivitet om dagen.

 • Når du ammer, har du derimod brug for ca. 3.000 kcal.  


DE VIGTIGSTE FØDEVARER UNDER GRAVIDITETEN

 • Grønne bladgrøntsager - som broccoli, spinat, bønner mm.

 • Frugt og andre typer grøntsager

 • Proteiner - gennem kød, fisk, fjerkræ og bønner

 • Æg, mælk og andre mælkeprodukter - smør, ost mm.

 • Grove kornprodukter - som brød, havregryn, rugbrød og knækbrød


Omkring 40 %, af dit fødevarerindtag skal være grøntsager og frugt. Variér gerne med så mange forskellige som muligt, så du får de vitaminer, du har brug for.

Mængden af protein skal være ca. 20 % af dit samlede indtag. Protein får du gennem kød/fisk/æg, mælkeprodukter og bønner/bønneprodukter.

De resterende ca. 40 % af dit daglige fødevareindtag skal komme fra kulhydrater. Dette får du via brød, pasta, kartofler, kornprodukter og ris.

Lea Nell 2 Pak Top - Navy Blazer
MamaLicious
Lea Nell 2 Pak Top - Navy Blazer
299.95 DKK
På lager
Top - Superlemon
MamaLicious
Top - Superlemon
129.95 DKK
Udsolgt i webshop

Bevægelse og motion når du er gravid

Der er et væld af fordele ved at dyrke motion under din graviditet. Du får styrket din muskulatur i ryggen og maven, som gør at det bliver nemmere at klare den ekstra tyngde, og du får derved færre gener. Fødslen kræver ligeledes styrke og energi, og du vil få stor glæde, ved at have en stærk krop. Ved at få regelmæssig motion, giver du dit barn bedre forhold i livmoderen, og du har en lavere risiko for f.eks. svangerskabsforgiftning og graviditetssukkersyge.


MÆNGDEN AF MOTION:

 • 30 min. sammenhængende motion

 • 2 x 15 min. i løbet af dagen

 • 3 x 10 min. fordelt på dagen


GODE TRÆNINGSFORMER:

 • Bækkenbundstræning

 • Konditionstræning - svømning, cykling, gåture

 • Styrketræning - svømning, pilates, yoga, fitness


Vær forsigtig med disse motionsformer

Det er dog ikke al form for aktivitet, der er godt for dig under graviditeten. Undgå de motionsformer, hvor der er risiko for hårde stød på maven eller fald, f.eks. kontaktsport, skiløb og ridning. Ligeledes er tunge løft, der belaster bækkenbunden og ryggen voldsomme og kan nemt overanstrenge kroppen. Dykning kan også skade dit barn, da trykforandringen under vandet kan skade barnet.


Husk at nyde den fantastiske tid

Nu har vi gennemgået de mange ting, der er værd at tænke på, når du er gravid. Det er fantastisk at få en god varieret kort og den rette motion, men det er lige så vigtigt at nyde tiden, mens baby vokser inde i din mave. Så længe du sørger for generelt at spise sundt og bevæge dig, så er der også fin plads til at spise noget god chokolade og slappe af på sofaen. Vigtigst af alt er, at du har det godt og lytter til din mavefornemmelse. ​​​​​​​