Slutspurt & VILDE tilbud! Shop Final SALE her.

#HeltÆrligt

Cana Buttenschøn

”Jeg vil gerne give gravide et skulderklap”

Med sin nye bog, 40 uger inden, nedtoner Cana Buttenschøn din babys udvikling for en stund og sætter i stedet fuld fokus på alle de følelser og tanker, der vælter rundt i kroppen på dig, når du er gravid. Og som jordemoder og mor til to ved hun præcis, hvad hun taler om.

Det kan godt være, at din babys fødder er 2 cm lange, og at han eller hun nu kan rynke brynene og sutte på sin tommelfinger, når du er gravid i uge 16. Men hvad sker der ellers i kroppen på dig – og ikke mindst i dit hoved? Dét fortæller Cana Buttenschøn alt om i sin nye bog, 40 uger inden.


”Når vi taler om graviditet, handler det meget om, hvad der foregår inde i maven – og måske lidt i hjernen. Men det bliver hurtigt lidt nedladende. Jeg synes, det er vigtigt at se graviditeten som en helkropsoplevelse, for det er jo fuldstændig livsomvæltende at være gravid, uanset om det er dit første, andet eller tredje barn,” forklarer Cana Buttenschøn, der selv er mor til Jens og Peter på 7 og 4 år.


Derfor har hun med vilje nedtonet barnets udvikling i bogen, så den handler 1 % om barnet og 99 % om moren og hendes følelsesliv.”Det er ikke, fordi barnet ikke er vigtigt, men fordi jeg gerne vil sætte fokus på alle de seje mødre, der trænger til et klap på skulderen – og selv hvis de ikke trænger, har de fortjent det alligevel,” fortæller hun med et stort smil.  


Deler alt – også det pinlige

32-årige Cana Buttenschøn er uddannet jordemoder, men har de seneste fire år fokuseret sin tid som blogger på canabuttenschon.dk, hvor hun deler tanker og begivenheder fra sit liv. Hun er også forfatter til 40 uger efter om livet som nybagt mor, og i begge bøger har hun kombineret sin viden som jordemoder med sine egne personlige oplevelser.


”Det har været helt naturligt for mig at kombinere de to ting. I dag lever jeg jo af at dele ud af mig selv,” forklarer hun.


Og lige som på sin blog er Cana Buttenschøn i bogen hudløst ærlig og deler også nogle af de mindre flatterende sider af at være gravid. Som når ens kønsbehåring for eksempel pludselig breder sig til andre steder på kroppen.


"Jeg fik et ”pikslips”. Yes, min kønsbehåring syntes pludselig ikke, at det var nok at indfinde sig i området omkring – og lidt udenfor – mine kønsdele, og jeg kunnesåledes slukøret se til, at busken voksede sig i nordgående retning. Det var virkelig ikke noget kønt syn … Ja, det var én af de ting, hvor jeg tænkte: ’Hm, det ved jeg ikke helt, om jeg har lyst til, at alle skal vide om mig’. Det er jo bare en lille ting, men noget, jeg alligevel er lidt flov over, men så tænkte jeg, at når jeg har det sådan, er det netop vigtigt, at det kommer med. Jeg synes, det er vigtigt også at vise nogle af mine sårbare sider, for vi skal kunne spejle os i hinanden – og det kan vi ikke, hvis vi kun viser hinanden den polerede overflade. Jeg vil gerne åbne op for, at andre gravide kan føle sig helt o.k. med de ting, der sker i deres krop. Det er helt normalt, og det går jo væk igen, heldigvis,” fortæller hun og griner.


I løbet af de seneste år er det blevet mere alment accepteret at turde sige de svære ting højt, og den tendens er Cana Buttenschøn helt vild med.


”Jeg tror, det er rigtig sundt for os, at vi tør stå ved, at vi ikke er perfekte. For selvfølgelig er vi ikke det. Det er der jo ingen, der er. Husk på, at de her tabuiserede ting ved graviditeten også gælder kvinderne i Kongehuset. De får også hæmorider, pikslips og forstørrede kønslæber, selv om det ikke er noget, de taler højt om. Vi er ens, og kroppen gennemgår det samme,” slår hun fast.


Syv Twix … haps!

Da Cana selv blev gravid for første gang, var hun allerede uddannet jordemoder, så der var ikke nogen af omstændighederne ved graviditeten, der som sådan kom bag på hende. Men dermed ikke være sagt, at hun ikke overraskede sig selv indimellem. Som da hun for eksempel lige kørte syv Twix-chokoladebarer ned uden at tænke over det.


Jeg kiggede forfærdet rundt. Hvad havde jeg dog gjort?! Der lå knitrende papir i guld spredt ud over hele bordet og lidt på gulvet, og dér sad jeg; med chokoladefedtede fingre og fråde om munden og havde ikke fattet, hvad der var sket. Jeg havde spist syv fucking pakker Twix i løbet af no fucking time. Syv pakker.”Der blev jeg virkelig overrasket over mig selv – det var så pinligt,” fortæller hun og griner højt.


Det kom også bag på hende, hvor meget det egentlig fyldte i hendes tanker at være gravid.


”Min første graviditet fyldte alt! Jeg kunne slet ikke tænke på andet eller forstå, hvordan andre overhovedet kunne tale om andet, for det var jo det vildeste i verden, at jeg var gravid. Og der kommer jeg altså også med en lille kærlig opsang i bogen, for det er meget godt at huske sig selv på, at resten af verden altså stadig er der, selv om du er gravid,” forklarer hun.


For dét er der nemlig også masser af i bogen. Små konkrete tips og tricks, som hvordan du får mest ud af dit jerntilskud med færrest bivirkninger, eller hvordan I kan bevare intimiteten i dit parforhold, selv om én af jer ikke har så meget lyst til sex.


”Jeg håber, at de, der læser bogen, vil føle sig mødt der, hvor de er, og føle sig bedre rustet til at gå ind i moderskabet, for uanset om de passer til glansbilledet af gravide eller ej, bliver de nogle fantastiske mødre! Bogen – eller min stemme i den – er tænkt som en veninde, der tilfældigvis også er jordemoder, så du kan søge rigtige råd, der bliver videregivet med kærlighed og et glimt i øjet. Lidt ligesom hvis du bare klikkede med din jordemoder til den første samtale og endte med at sidde og hyggesnakke med hende i fire timer bagefter,” slutter Cana Buttenschøn.  

OM 40 UGER INDEN

40 uger inden er opfølger til bestselleren 40 uger efter, der handler om livet som nybagt mor. Denne gang tager Cana Buttenschøn dig med rundt i alle afkroge af graviditeten lige fra de første spæde tegn på, at du er gravid, og frem til, at din baby er klar til at komme ud i verden.

CANAS 5 “NEED TO HAVE” TIL MOR

Din baby har selvfølgelig brug for bleer, tøj, puslebord og barnevogn, men hvad har du selv brug for, når du lige har født? Her er Canas 5 tips til, hvad du ikke kan leve uden – og som er en god idé at anskaffe dig inden fødslen.


1. Ammepude

En god ammepude er uundværlig – selv hvis du ikke ammer. Køb den eventuelt allerede, mens du er gravid, og sov med den imellem benene – det føles fantastisk!


2. Amme-bh

Man siger, at man ikke kan købe amme-bh’er, før mælken er løbet til, men de er alligevel ret rare at have fra starten. Køb dem eventuelt lidt til den store side, så skal det nok gå.


3. Brystsalve

Du får ikke nødvendigvis sår eller rifter på brysterne, men risikoen for, at du gør det, er relativt høj.


4. Store bind

Så snart din blødning er aftagende, så skift endelig fra hospitalets kæmpestore voksenbleer til bind, der rent faktisk er beregnet til kvinder. De er meget rarere at have på.


5. Store bomuldstrusser

Sørg også for at have nogle godt store mormortrusser i bomuld liggende klar.