Fri for kemi

i legetøj

Alle forældre vil gerne passe godt på deres børn – også når det gælder skadelig kemi i legetøjet.

Få svar på, hvad du skal gøre for at beskytte dit barn bedst muligt mod farlige stoffer – både i hjemmet, og når du køber legetøj til guldklumpen.


I gamle dage var der ikke så meget fokus på skadelige stoffer i børns legetøj. Heldigvis har det ændret sig meget i løbet af de sidste 10-15 år, og derfor kan du i dag være langt mere sikker på, at dét legetøj, du køber, er fri for problematisk kemi og stoffer, som kan være farlige for dit barn. Med dét sagt, så er er der et par gode huskeregler og råd, du kan følge, hvis du gerne vil føle dig ekstra tryg ved det legetøj, som din arving får i hænderne. Hos BabySam har vi derfor lavet denne lille oversigt, som du kan skele til, inden du shopper legetøj til den mindste.

Hvorfor skal jeg undgå ftalater

Børn er mere sårbare over for påvirkninger fra kemiske stoffer end voksne – og især små børn er mere udsat for fare, fordi de for eksempel har tendens til at putte deres legetøj i munden. Derfor er det vigtigt at undgå særligt ftalater i barnets legetøj. Ftalater er såkaldte ”blødgørere,” som bruges til at gøre hårdt PVC-plastik blødt, og som også bliver brugt i lim, maling og lignende. De er bevist skadelige for børn, da de blandt andet kan være hormonforstyrrende.


Som forælder skal du derfor holde øje med, hvor legetøjet kommer fra. Det kan du gøre ved at se dig godt for, og ved udelukkende at købe legetøj fra virksomheder og producenter, som overholder gældende lovgivning. Hos BabySam kan du for eksempel stole på, at alt legetøjet i vores sortiment er fri for skadelig kemi og farlige stoffer.


Hav øjnene med dig, når du køber legetøj fra udlandet

I Danmark og resten af EU skal alt lovligt legetøj været CE-mærket. Kig derfor altid efter CE-mærkningen, hvis du vil være sikker på, at det legetøj, du køber, er sikkert for dit barn at bruge. EU-regler forbyder nemlig 6 specifikke ftalater i legetøj til børn op til 14 år.


Uden for EU er det imidlertid en anden sag – du kan for eksempel ikke være sikker på, at det billige legetøj fra Kina, som du kan købe på Wish, er fri for kemi eller ftalater. Vær derfor ekstra opmærksom på lovkravene for legetøj fra andre lande, hvis du køber legetøj fra udlandet på nettet, eller imens du er på rejse.

Hvad siger legetøjsloven?


EU-regler: Legetøj til børn mellem 0 og 14 år må ikke indeholde tre typer særligt  problematiske ftalater. Hvis legetøjet kan komme i munden, er yderligere tre typer af ftalater forbudt.


Danske regler: Legetøj til børn under 3 år må ikke indeholde ftalater.


Kilde: Miljøstyrelsen



Hvad siger Forbrugerrådet?


Legetøj af plastik kan indeholde kemikalierester på overfladen. Giv det en tur under vandhanen – brug varmt vand og evt. lidt miljømærket sæbe eller opvaskemiddel – så vil de fleste kemikalier være fjernet.Legetøj af stof kan som regel vaskes i vaskemaskinen. Hvis du vil være sikker på, at det nye legetøj bevarer farve og form, så vask det i hånden.


Kilde: Forbrugerrådet

5 tips og gode råd


Nyt legetøj er ok

Du kan med god samvittighed købe nyt legetøj. Legetøj af blødt plastik, der er købt før 2007, bør derimod kasseres, da det kan indeholde hormonforstyrrende ftalater.


Tjek CE-mærket

CE-mærket legetøj lever op til alle lovkrav. Er det også Svanemærket, er du garanteret, at det ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer.


Køb alderssvarende legetøj

Legetøj til børn under 3 år skal leve op til flere krav end andet legetøj. Køb derfor altid ting, der passer til dit barns alder. Er du i tvivl om, hvad et produkt indeholder af problematiske stoffer, så spørg forhandleren eller producenten.


Vælg trælegetøj i ulakeret træ.

Mange af de problematiske stoffer sidder i lakken. Gå efter legetøj i massivt træ, da der kan være giftige stoffer i limen i finér og spåntræ.


Vask og damp af

Lad legetøjet dampe af udenfor, hvis det lugter af kemi, når du tager det ud af emballagen. Du bør vaske alt, der kan vaskes, inden dit barn får fingrene i det og propper det i munden.


Lad ikke gammelt plastiklegetøj gå i arv

I mange familier kan der stadig være legetøj og børneudstyr, som er blevet givet videre fra generation til generation. Imidlertid kan du ikke være sikker på, at gammelt legetøj er ufarligt. Især blødt plastiklegetøj fra før 2007 kan være smækfyldt med ftalater, for eksempel gamle Barbie-dukker og actionfigurer. Derfor er det bedst, hvis du kasserer gammelt legetøj, som du er usikker på – også selvom det kan føles lidt trist at skulle smide legetøj ud, som du selv har leget med og gerne vil give videre til dit eget barn.



Undgå skumprodukter med flammehæmmende stoffer

Flammehæmmere er stoffer, som gør det svært for et stykke legetøj, udklædningstøj eller sengetøj at bryde i brand. Flammehæmmere var tilladt i produkter til børn indtil 2016 - imidlertid har det vist sig, at nogle flammehæmmere er skadelige for sundhed og miljø.


Flammehæmmere blev ofte brugt i såkaldt PUR-skum, som kan optræde i bamser, krammedyr, madrasser, ammepuder, puslepuder og lignende. Hvis du vil være på den sikre side, undgå derfor produkter og legetøj med PUR-skum. Flammehæmmere kan desuden optræde i mange andre produkter, for eksempel gardiner eller babytæpper.



Vær kritisk over for nye legetøjsdiller

Når en ny trend eller legetøjsdille pludselig melder sin ankomst, kan det nogle gange godt gå lidt for stærkt for producenterne med at få sendt legetøjet på markedet. For eksempel har det vist sig, at fidget spinners, squishies og lignende allemandseje har kunnet indeholde farlige kemikalier.


Derfor er det altid en god idé, hvis du som forælder lige besinder dig, selvom det kan være svært, når alle andre forældre køber det nyeste stykke legetøj til deres børn – det kan nemlig være, at man senere hen opdager, at de nye produkter ikke var så sikre som først antaget.

Denne artikel er en del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

Huskeliste til vuggestuen/dagplejeren

huskeliste til vuggestuen

Hvad er godt at pakke med til vuggestuen/dagplejeren? Det kan jo være forskelligt fra sted til sted, men alligevel er der nogle basisting som er gode at huske.

Næste gang

Inspiration til juniorværelset


Inspiration til juniorværelset

Som dit barn bliver større, jo andre behov er der til børneværelset. Vi giver dig lidt inspiration til et lækkert børneværelse.