Fri for kemi i legetøj


Få svar på, hvad du skal gøre for at beskytte dit barn bedst muligt mod skadelige stoffer. Både i hjemmet, og når du køber legetøj til dit barn.


Nyt legetøj er o.k.

Du kan med god samvittighed købe nyt legetøj. Legetøj af blødt plastik, der er købt før 2007, bør derimod kasseres, da det kan indeholde hormonforstyrrende ftalater.


Tjek CE-mærket

CE-mærket legetøj lever op til alle lovkrav. Er det også Svanemærket, er du garanteret, at det ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer.

Børn under 3 år

Legetøj til børn under 3 år skal leve op til flere krav end andet legetøj. Køb derfor altid ting, der passer til dit barns alder. Er du i tvivl om, hvad et produkt indeholder af problematiske stoffer, så spørg forhandleren eller producenten.


Trælegetøj

Vælg legetøj i ulakeret træ. Mange af de problematiske stoffer sidder nemlig i lakken. Gå efter legetøj i massivt træ, da der kan være giftige stoffer i limen i finer og spåntræ.


Vask og damp af

Lad legetøjet dampe af udenfor, hvis det lugter af kemi, når du tager det ud af emballagen. Du bør vaske alt, der kan vaskes, inden dit barn får fingrene i det og propper det i munden.


Hvad siger legetøjsloven?

EU-regler Legetøj til børn mellem 0 og 14 år må ikke indeholde tre typer særligt  problematiske ftalater. Hvis legetøjet kan komme i munden, er yderligere tre typer af ftalater forbudt.


Danske regler Legetøj til børn under 3 årmå ikke indeholde ftalater.


Kilde: Miljøstyrelsen


Vask alt nyt legetøj inden brug

Legetøj af plastik kan indeholde kemikalierester på overfladen. Giv det en tur under vandhanen – brug varmt vand og evt. lidt miljømærket sæbe eller opvaskemiddel – så vil de fleste kemikalier være fjernet.


Legetøj af stof kan som regel vaskes i vaskemaskinen. Hvis du vil være sikker på, at det nye legetøj bevarer farve og form, så vask det i hånden.


Kilde: Forbrugerrådet

Kemikalieordbog


Fluorstoffer bruges til imprægnering, så tøjet bliver smuds- og vandafvisende. Kan være hormonforstyrrende.


Ftalater bruges til at blødgøre plast. Findes i produkter som regntøj og tryk på fx T-shirts. Ftalater er i flere tilfælde hormonforstyrrende. Undgå ftalater ved at købe tøj uden PVC.


PVC-plast. Til blød PVC bruges blødgørere som ftalater, der kan være skadelige for mennesker og miljø.


Naftalin bruges for at forhindre mug, når tøjet transporteres. Naftalin er et tjærestof, som kan være kræftfremkaldende.


Nonylphenolethoxylater
bruges som hjælpestoffer i tøjproduktion. Kan være hormonforstyrrende.


Formaldehyd bruges for at undgå, at tøjet krøller.  Formaldehyd er allergifremkaldende.


Kilde: Forbrugerrådet