Glad i bad

9 råd til at gøre din babys første bad til en dejlig oplevelse.
​​​​​​​Sundhedsplejerske Anette Straadt guider dig på vej.

1. Vent, til navlestumpen er faldet af
“Det tager typisk 3-10 dage for navlestumpen at falde af, og indtil det sker, skal I vente med bad, fordi der ellers er en indgangsvej til infektioner ved navlen.”

2. Vælg et godt tidspunkt på dagen
“Det første bad er en stor oplevelse med mange sansestimuli. Det går bedst, hvis din baby er mæt og udhvilet. Et aftenbad er fx ikke sagen, hvis dit barn er mest urolig der.

3. Vær to voksne de første gange
“Det skal være en god oplevelse at få bad, og hvis I de første gange er to om at holde og tørre, går det bedst. Husk, at det er normalt at fumle lidt i starten. I skal nok få det lært.”

4. Skru op for varmen i rummet
“Kulde giver ubehag, og dit barn kan endnu ikke regulere sin temperatur. Sørg derfor for, at badeværelset er varmt. Tag eventuelt selv noget tøj af, så du ikke kampsveder undervejs. ”

5. Læg alt frem på forhånd
“Gør det til en vane at lægge alt frem på forhånd, så du fx har et håndklæde klar og ikke skal stå og lede med en våd baby i favnen. En lille babybadekåbe kan også være fint, så I ikke behøver tage så meget tøj på lige bagefter.”

6. Gør alt langsomt, men lad det ikke vare for længe
“Din baby spejler dig. Hvis du er urolig, bliver den lille det også nemt. Løft forsigtigt din baby ned i vandet med rolige bevægelser. Husk, at lidt klynk måske bare er en måde at give udtryk for, at hov, dette er nyt. Den lille skal have tid til at vænne sig til vandet, men ikke for længe. Et bad skal i starten ikke vare mere end 5-10 minutter.”

7. Brug et babybadekar
“Et lille babybadekar et fint, fordi det er rart for dit barn at mærke kanterne og føle sig tryg og omsluttet. Din nyfødte kan godt spjætte lidt, så hold ham eller hende ind til kanten i den side, hvor du ikke har armen om den lille, og tal beroligende undervejs.”

8. Læg en beroligende klud over maven
“Hvis dit barn bliver uroligt, kan det hjælpe at lægge en vaskeklud eller en stofble over maven på den lille. Det giver en følelse af tryghed.”

9. Vask og massér let
“I starten behøver du ikke bruge sæbe og heller ikke vaske hår. Det bliver nødvendigt senere, men i starten kan du nøjes med at massere hovedbunden let for at forebygge arp. Brug dine hænder til at vaske i barnets folder. Sidder der noget afføring, er det bedst at løsne med lidt olie. I starten skal dit barn ikke partout i bad hver dag. Du kommer langt med en klud på puslebordet. Husk at vælge olie og senere sæbe, som er uden unødig kemi. Se efter Svanemærket og Astma-Allergi-mærket.”

Tip - Vær på forkant med kriser

Det er en god idé at gøre det til en vane, at din baby får vand i ansigtet, når I bader. Det er ikke ubehageligt, tænk på, at dit barn har ligget i vand inde i maven. Med hænderne kan du skylle lidt vand over panden og ned over næsen, så din baby vænner sig til fornemmelsen. Det vil gøre det nemmere senere, når håret skal vaskes rigtigt og give dig én kamp mindre med en balstyrisk tumling.