Slutspurt & VILDE tilbud! Shop Final SALE her.

Sandt eller falsk?

7 myter om din graviditet

Der findes et hav af graviditetsmyter, der bliver fortalt igen og igen, når en ny veninde, søster eller kollega kommer i lykkelige omstændigheder.

Men det er langt fra alle de vedtagne sandheder, der rent faktisk passer.

1Kønnet på dit første barn har betydning for, hvad det næste bliver

Lav derfor hellere aftensmad sammen i weekenden end i hverdagene, hvor det altid skal gå lidt hurtigt.

2Kvalme betyder mindre risiko for abort

Sandt! Der er faktisk noget om denne myte. Det viser et nyt amerikansk studie fra 2016, og det kan da i hvert fald være en lille opmuntring til alle dem, der har ligget med hovedet nede i toilettet de første tre måneder af deres graviditet.

3Maveformen kan afgøre kønnet

Falsk! En spids mave er en dreng – en rund er en pige. Sidder maven lavt er det en dreng, og sidder den højt, er det en pige. Myterne om sammenhængen mellem mavens udseende og kønnet er mange, men ingen af dem er sande.

4Der bliver født flere piger ni måneder efter en katastrofe

Sandt! Drengefostre er mere skrøbelige over for blandt andet radioaktive stoffer, kemi, stressende katastrofer og markante klimaforandringer. For eksempel blev der født markant færre drenge efter Tjernobyl-katastrofen i Ukraine og efter angrebet på World Trade Center i New York.

5Du må ikke løfte noget

Falsk! Det kan være ganske belejligt at bede andre om at bære din taske eller tage indkøbsposen, men det er altså – desværre! – ikke helt forbudt at bære noget, når du er gravid.


Det er dog en god ide at være opmærksom, hvis du løfter tungt f.eks. på dit arbejde og hvis det ofte er gentagne tunge løft, men du skal ikke være bange for at løfte dine bæreposer hjem fra supermarkedet.

6Du kan undgå strækmærker, hvis du smører maven ind i creme

Falsk! Det nytter desværre ikke at smide penge efter de mange dyre cremer, der påstår at forebygge strækmærker. Strækmærker skyldes en forstrækning af de elastiske fibre i huden, og det kan ingen creme gøre noget ved.

7Halsbrand betyder, at din baby har meget hår

Sandt! Dette har indtil nu været kategoriseret som en rendyrket myte, men faktisk er der noget om sagen. Ifølge et amerikansk studie fra 2016, var der blandt forsøgsdeltagerne en signifikant sammenhæng mellem kvindernes grad af halsbrand, og hvor meget hår deres barn blev født med. Forskerne bag mener, at det skyldes, at det er de samme hormoner, der både giver halsbrand hos kvinden og stimulerer hårproduktionen hos babyen.

Har du også læst?

7 MEST STILLEDE SPØRGSMÅL FRA NYBAGTE FORÆLDRE

At få et barn er lig med en helt ny verden for de fleste, som medfører en masse spørgsmål og nye situationer, som de færreste nybagte forældre har stået i før.

KOM I GANG MED LØBECYKLEN

En løbecykel er lige sagen, hvis dit barn nærmer sig de to år. Den styrker både balance, motorik og selvtillid – og så er det bare sjovt at cykle.

10 TIPS TIL AMNING

De fleste mødre ved, at amningen ikke kommer af sig selv, men for de nybagte af slagsen, kan det komme som et chok, at det ikke altid er en selvfølgelighed.

FØDEVARER DU IKKE SKAL SERVERE FOR BABY

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den kost, forældrene spiser, sjældent egner sig som føde for de små med et fordøjelsessystem, som endnu ikke er færdigudviklet.