Afvænning af mælk om natten
– sådan kan du gøre


Skal du i gang med at nedtrappe eller stoppe helt med mælken om natten? Så vil jeg anbefale dig at dit første delmål er at komme igennem de første 3-5 nætter med mindre eller slet ingen mælk. For du kommer formentlig ikke til at sove så meget de første nætter- så lad ikke masser af søvn være dit første mål! Det er væsentligt at vide, at søvnen faktisk ofte først bliver værre for alle. Den bedre nattesøvn kommer ikke nødvendigvis bare sådan lige prompte. For dit barn bliver formentlig ked af det og vred. På dig. På situationen. Det er jo forståeligt nok! Dit barn har været vant til noget andet i 6-12-24 eller måske endda 36 måneder.


Men det er nok, at du er der. At din partner er der. Dit barn skal have lov til at få tid til, at vænne sig til at blive trøstet og hjulpet videre i søvnen på en ny, og for barnet i starten, uforudsigelig måde:

Det kan være med kram, kys, sut, bamse, vug, sang, white noise, afledning, vand, massage, meditation osv. Når du er hos dit barn og har gentaget og gentaget det nye MANGE gange, så vil dit barn også vænne sig til denne nye måde at blive trøstet og hjulpet videre i søvnen på - helt trygt.


Fokuser på trøst, ro og forudsigelighed og på at komme igennem nætterne uden eller med mindre mælk. Senere skal søvnen nok komme. I denne artikel kan du læse meget mere konkret om hvordan du kan arbejde med at afvænne dit barn fra mælk om natten.

Artiklen er lavet i samarbejde med Sine som driver Søvnplejersken.dk

Hvornår?

Det spørgsmål går ofte igen når jeg måder familier. Det er formentlig fordi der ikke findes et helt entydigt svar, for det afhænger meget af det enkelte barn og dets familie. Du bestemmer og børn er forskellige.


• Trives du og dit barn med natamninger eller natflaskemåltider så go for it. Mælk om natten er mere end ernæring for de små størrelser og dig. Det giver også forudsigelighed, nærhed og tryghed.


• Men hvis I ikke trives - så skæv til dit barns alder. Er det okay at trappe ud eller at stoppe helt? SÅ GØR DET! For mælk om natten er nemlig slet ikke det vigtigste ift. at skabe forudsigelighed, nærhed og tryghed! Det er DU.

Nedenfor ser du en helt konkret rettesnor for, hvornår du kan begynde at arbejde med afvænning og stop af mælk om natten. Nogle børn er lidt før og nogle lidt senere i nedstående beskrivelse. Det er okay. Hvis du overvejer et fuldt natmælkestop, så er det selvfølgelig væsentligt, at du skæver til dit barns alder og øvrige ernæringsindtag.


• Fra 6-9 måneder anbefales det, at barnet kommer godt i gang med overgangskost. Dette sker over tid - altså som en overgang! I denne overgangsperiode kan NEDTRAPNING af mælk om natten sagtens startes. Således at når barnet nærmer sig 9 måneders alderen og måske spiser 5-6 måltider, kan det ved ca. 9 måneder undvære mælk hele natten.


• Fra 9-12 måneder vil barnet overvejende begynde at kunne undvære mælk HELT om natten, hvis barnets primære mad er det familien spiser.


Håber at det gav dig en pejling af, hvornår det er okay at afvænne natmåltiderne for dit barn, men at det også er tydeligt for dig, at natmælk ikke behøver at stoppe så længe I trives.

Sundhedstyrrelsen anbefaler


♦ SST anbefaler fuldamning indtil 6 måneder og delvis indtil 12 måneder eller længere. WHO anbefaler fuldamning indtil 6 måneder og delvis indtil 2 år eller længere.


♦ SST anbefaler max 3,5-5 dl. mælk/døgn til børn over 12 måneder og at flaske stoppes helt ved 12 måneder. I stedet tilbydes mælk på en kop.

Hvad er den blideste måde at afvænne mælken om natten på?

Alle forældre vil selvfølgelig det bedste for deres et og alt. Svaret på ovenstående spørgsmål er derfor desværre ikke så simpelt.


Fordi det afhænger af den enkelte.Det enkelte barn. Den enkelte familie.Der er ikke noget mere rigtigt end andet.  


Hos nogle fungerer det ikke at trække det ud og nedtrappe natmælkemåltiderne over tid. Hos andre gør det. At trappe mælken ned over flere dage, uger eller måske måneder, kan være det bedste hos nogle børn og familier fordi den langsommere afvænning er med til stille og roligt at forberede alle parter på, at barnet hjælpes videre om natten på en anden måde.


Men omvendt kan det at stoppe mælken fra den ene nat til den anden nogle gange være det der virker bedst, fordi familien har brug for hurtigere at komme på den anden side. Måske fordi nedtrapning har været prøvet og ikke virkede. Måske fordi familien blot har brug for at natmåltiderne stopper nu. Fordi barnet sover dårligt. Fordi mor sover dårligt. Fordi alle sover dårligt. At stoppe hurtigt kan for nogle faktisk også opleves som det rigtige, som lettere, blidere og mindre forhalende.


Om du gør det fra den ene nat til den anden eller trapper mælken ned hen over tid, er op til dig. Hvem du er, hvem dit barn er. Det er forskelligt hvad der giver bedst mening.

Nedtrapning – sådan kan du gøre

Ingen børn har brug for det samme, men at du som forældre forbereder dig på hvad du kan gøre for at trøste dit barn kan hjælpe dig som forældre til at være mere tydelig og sikker i din tilgang til dit barn. Det kan i sidste ende være med til at skabe mere ro og tryghed hos barnet.


Nedenfor ser du en konkret måde at håndtere dit barns opvågninger. Jeg kalder det en trøsteplan. Du kalder det hvad du har lyst til. En trøsteplan kan du netop bruge til at skabe forudsigelige nætter, etablere nye trøste- og sovevaner og dermed på sigt bedre søvn. Husk på at det blot er ment som inspiration. Din trøsteplan ser måske lidt anderledes ud:


Når dit barn bliver ked af det:

• Tilbyd sut

• Tilbyd bamse

• Tilbyd kærtegn

• Tilbyd kram

• Sig: “Jeg ser at du er ked af det. Jeg hjælper dig.”

• Tag dit barn op

• Kram dit barn

• Sig: “Jeg ser at du er ked af det. Jeg hjælper dig.”

• Gå rundt med dit barn

• Vug evt. dit barn

• Brug sang, meditation eller white noise

• Tilbyd vand

• Giv bamsen vand eller tag en tår selv (dette for at aflede barnets opmærksomhed på noget andet)

• Tilbyd mælk

Pointen med ovenstående er, hele tiden at tilbyde hjælp, men at du agerer roligt og forudsigeligt. Så hvis det ikke er nok med sutten og du har brug for at tilbyde mere hjælp, så går du videre til at give bamsen, osv.


Hver gang dit barn er faldet til ro og er okay igen, så afslut putningen og læg dit barn til rette der hvor det skal sove: “Godnat min skat”. Så starter dit barn måske igen med at klynke eller græde og så hjælper du dit barn helt forudsigeligt på ny med trøsteplanen igen.


På denne måde opbygger du lige så stille nye trygge vaner/ritualer for trøst til at finde søvnen i stedet for at ty til mælk som det første. Hvis du skal nedtrappe natmælken handler det nemlig om at strææææække mælkemåltiderne. Hvor længe du strækker mælken og trøster ved hjælp af noget andet (trøsteplanen) og hvor hurtigt du vil gå frem er op til dig, men nedenfor kan du måske finde lidt inspiration, hvis du vil arbejde meget konkret med det:


Arbejd med antal gange, eksempelvis:

Dag 1-3: Mælk 4-6 gange

Dag 4-6: Mælk 2-4 gange

Dag 7-9: Mælk 0-2 gange


Arbejd med at strække intervallerne, eksempelvis:

Dag 1-3: Mælk efter 2 timer

Dag 4-6: Mælk efter 3 timer

Dag 7-9: Mælk efter 4 timer


Arbejd med klokkeslæt, eksempelvis:

Dag 1-3: kl. 21, 23, 01, 03, 05

Dag 4-6: kl. 23, 01, 03, 05

Dag 7-9: kl. 23, 03, 05

Fuldt stop – sådan kan du gøre


At stoppe helt med mælk om natten kan hjælpe på nattesøvnen hos nogle. Så er det nemlig også i højere grad muligt at din partner kan hjælpe barnet videre i søvnen om natten - især hvis det kun er amning der lige nu virker til at hjælpe dit barn videre fra en opvågning.


Her får du 7 konkrete råd til hvordan I kan håndtere et fuldt stop fra den ene nat til den anden:

1 Beslut jer for at nu er det nu.

2 Beslut jer for om det er far, mor eller begge parter der tager natten. Tal godt igennem hvad fordele og ulemper er. Tag en beslutning.

3 Hvis far tager nætterne selv, så lad gerne mor sove i et andet rum/et andet sted. Evt. med ørepropper.

4 Hvis mor tager nætterne så sørg gerne for at mor sover med flere lag. Gerne både top, undertrøje og t-shirt.

5 Fortæl dit barn om eftermiddagen eller aftenen, uanset alder, at: “Dette bliver en nat uden mælk, min skat! Jeg har styr på dig”.

6 Sørg for at tale sammen om hvordan I trøster og putter jeres barn om natten igen uden mælk. Aftal jeres trøsteplan (se eksemplet ovenfor)

7 Og sidst og måske endda aller vigtigst: Hav gerne en udvej! En plan B hvis det virkelig bliver alt for svært. Vid at det selvfølgeligt kan blive virkelig svært at trøste dit barn og hvad gør I så?

Eksempler på plan B:

• Gå ind i stuen og leg lidt med dit barn.

• Lad dit barn falde i søvn ovenpå dig

• Gå en tur med dit barn i barnevognen eller bæreselen.

• Gå ud i haven eller altanen og kig på stjernerne.


Det kan være rigtig godt at have talt om, at hvis det bliver virkelig svært midt om natten så hav en plan B, så I har en udvej - og den er okay. Målet er lige nu NATMÆLKESTOP - ikke at I skal sove. Kom igennem natten så godt du kan. Fokuser på trøst, ro og at komme igennem nætterne uden mælk. Senere skal søvnen nok komme.

Hvornår ser du en forandring?


Hvis alle er klar, så vil det allerede efter 3-7 dage blive bedre hos de fleste. Du kan fortsat give mælk om dagen eller til natten. Dette kan nogle børn godt “administrere” og andre vil måske opleve at disse mælkemåltider også er bedst at stoppe. Valget af dit og din partners! Ingen andres.


Alt det bedste til dig, hvis du skal i gang med afvænning af mælk om natten.

Tryg søvn
Gyldendal
Tryg søvn
239,96 DKK
Online
1 butik
Prismatch

Se også

"Tryg søvn" som er skrevet af Sine fra Søvnplejersken.

Søvnplejersken

Artiklen er lavet i samarbejde med Sine som driver søvnplejersken.dk. Sine er både sygeplejerske, sundhedsplejerske og søvnspecialist, og har i over 12 år beskæftiget sig professionelt med børn, og specielt deres søvn.

Søvnplejersken x BabySam

Se eller gense vores live med søvnplejersken, og få endnu flere tips & råd til hvordan du kan nedtrappe eller helt afvænne dit barn fra at få mælk om natten.