Shop SALE! Spar op til 50%

Artiklen er lavet i samarbejde med Sine som driver Søvnplejersken.dk

Eget værelse – sådan får du indrettet en tryg og god base for dit barn.

Nu er tiden kommet til at dit barn skal begynde at sove på sit eget værelse.

Selvom dette øjeblik måske virker enormt vigtigt for dig, er det ikke nødvendigvis lige så stort for dit barn. Så hvor meget du vælger at forberede og informere om denne ændring afhænger af barnets alder og personlighed. Det er altid en god idé at forberede dit barn på forandringer, men det er vigtigt at undgå at overdrive det, da nogle børn kan blive skeptiske, hvis det bliver gjort for stort. Den rette balance er svær at finde – du kender dit barn bedst.

Hvornår?

Der er ikke en fastsat optimal periode for, hvornår det er passende at lade barnet begynde at sove på sit eget værelse. Dette er en individuel beslutning, der afhænger af barnets personlighed og familiens dynamik. Der er dog nogle bestemte faser, du kan tage hensyn til, som måske kan hjælpe dig med at træffe en beslutning:


Ifølge anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen bør spædbørn under 6 måneder sove i samme rum som deres forældre. Dette reducerer risikoen for vuggedød.


Når barnet når 6-8-måneders alderen, kan det være en overvejelse værd at flytte barnet til eget værelse. Dette skyldes, at mange børn i denne alder har mere motorisk urolig nattesøvn, hvor de småklynker og bevæger sig meget. Disse lyde kan forstyrre forældrene, der reagerer ved at berolige barnet. Flytning til eget værelse kan give barnet mulighed for mere uforstyrret søvn og give forældrene en mere rolig nattesøvn.


I alderen 8-10 måneder gennemgår mange børn en separationsfase og kan finde det udfordrende at blive adskilt, især under søvn. Samtidig kan børn i denne alder starte i institution, blive mere syge og få tænder. Disse faktorer kan gøre det vanskeligere at ændre søvnvaner og derved også soveomgivelse.


Omkring 1,5-årsalderen kan børn også opleve en mere urolig periode, hvor de igen kan finde det svært at blive adskilt.

Forberedelse

Her er nogle måder at begynde på, afhængigt af barnets alder.


0-18 måneder

Lad barnet vænne sig til og nyde dets nye omgivelser ved at lege med dit barn på værelset eller i sengen, syng sange, læs en bog, eller leg en leg i barnets værelse nogle dage eller uger før overgangen.


Hvis dit barn ikke er gammelt nok til at lege med bøger eller legetøj, kan du i stedet lade det ligge og udforske sengen eller rummet, mens du synger eller taler til det.


Tal positivt om værelset. Du kan sige ting som: "Se, hvor hyggelig sengen er," eller "Kig på aben på billedet der, hvor den er sød," eller "Wow, der er smukke stjerner i loftet."

Over 1,5 år

Tag evt. barnet med ud for at købe en ny seng eller lad barnet være med til at samle den.


Lad barnet vælge noget nyt sengetøj eller en bamse til sengen.


Dekorere værelset med stjerner eller brug en lampe, der projicerer et stjernemønster på loftet.


Gør sengen hyggelig med nogle af de bamser barnet godt kan lide.


Mal sjove motiver som biler, enhjørninger eller regnbuer på væggen.


Skab piktogrammer, der viser, at barnet nu skal sove på sit eget værelse.


Giv udtryk for, hvor flot, fint, smukt eller sejt værelset er blevet overfor barnet.


Overvej en natlampe, med rødt eller gul belysning. Det er dog først fra ca. 2-årsalderen at barnet reelt forstår uhygge.

Fem gode råd til processen

Overvej at sove med dit barn i dets nye værelse i de første dage.


Hvis dit barn vågner mange gange så hav en madras du kan lægge dig på i dit barns nye værelse (evt. med dit barn). Det vil måske gøre det lettere for barnet og sikrer samtidig at dit barn bliver i sit forudsigelige sovested. Det sikrer også at du formentlig får mere hvile og søvn end ved at gå frem og tilbage.


Hvis I overvejer en ny seng til dit barn og dit barn er over 1,5 år, så kan det være en idé at vælge en lav seng eller en madras, hvor I kan ligge sammen. Dette giver mulighed for fortsat at putte med dit barn.


Ryd gerne legetøj op på værelset inden sengetid. Spændende legetøj kan aflede dit barn fra at kunne falde i søvn.  


Det er helt okay at tage dit barn ind til dig i soveværelset hvis det bare slet ikke fungerer. Pyt. Hjælp dit barn igen næste aften eller nat med at sove trygt på værelset.

Tryg søvn
Gyldendal
Tryg søvn
299,95 DKK
Online
1 butik

Se også

"Tryg søvn" som er skrevet af Sine fra Søvnplejersken.

Søvnplejersken

Artiklen er lavet i samarbejde med Sine som driver søvnplejersken.dk. Sine er både sygeplejerske, sundhedsplejerske og søvnspecialist, og har i over 12 år beskæftiget sig professionelt med børn, og specielt deres søvn.

Søvnplejersken x BabySam

Se eller gense vores live med søvnplejersken, og få endnu flere tips & råd til lurtid, herunder korte og lange lure, overgangen til færre lure og meget meget mere.