Slutspurt & VILDE tilbud! Shop Final SALE her.

Den ultimative

guide til uld

- alt om uld til børn

Når efteråret og vinteren banker på døren, betyder det en udskiftning og opdatering af børnenes garderobe. Det blæsende, fugtige og kølige vejr stiller nemlig krav til børnenes påklædning, som både skal være åndbar, temperaturregulerende, svedabsorberende og ikke mindst nem at holde ren for forældrene.


Det er netop hér, at uld kommer ind i billedet. Uld besidder en bred vifte af egenskaber, som gør det særdeles anvendeligt. Vidste du f.eks., at uld også sagtens kan bruges året rundt – selv i sommerperioderne?Ikke desto mindre er der også mange myter og skrøner omkring uld, og især uld til børn lægger op til spørgsmål og debat. Derfor har vi lavet den ultimative guide til uld, hvor vi gør dig klogere på ulden og dens fantastiske egenskaber. Vi besvarer bl.a. følgende spørgsmål:


♦ Hvornår skal baby have uld på?

♦ Hvad er alpakauld?

♦ Hvad er merinould?

♦ Hvordan vasker man uld?

Og mange flere ting...


God læselyst


Hvornår skal baby have uld på?

Lad os begynde med et af de hyppigst stillede spørgsmål: Hvornår skal baby have uld på?Det skønne ved uld er, at det kan bruges året rundt. Uldundertøj til børn er altså ikke kun relevant i efterårs- og vintermånederne. Tværtimod. Du kan sagtens iklæde dit barn uldundertøj i forårs- og sommermånederne, da uld har nogle naturlige og helt unikke egenskaber, der gør materialet relevant året rundt.


Uld er nemlig temperaturregulerende og åndbart, hvilket både gør det anvendeligt om sommeren og vinteren. Når det er koldt, varmer ulden, så barnet kan holde varmen, og når det er varmt, køler ulden, så barnet kan køle lidt ned.

Hvordan kan det lade sig gøre? Jo, det skyldes, at ulden absorberer den fugt og varme, som barnets krop afgiver. Af den grund er uld et fantastisk materiale til de mindste, som både er vilde med at boltre sig udendørs og indendørs alle årets måneder.


De temperaturregulerende egenskaber og åndbarheden gør uld til et helt unikt materiale, uanset om du ser dig lun på merinould, kashmiruld eller alpakauld.


Forskellige uldtyper - hvad skal du vælge?

Når du dykker ned i udvalget af uldundertøj til børn, vil du hurtigt opdage, at der findes en bred vifte af forskellige uldtyper. Hvis du ikke kender til de forskellige typer i forvejen, kan det dermed være lidt af en jungle at finde rundt i, og der melder sig hurtigt en række spørgsmål på banen.


Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige typer?

Er nogle uldtyper sværere eller nemmere at rengøre?

Er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet?


Alt det og meget mere vil du få svar på, da vi vil gennemgå de mest populære uldtyper nedenfor, som du sandsynligvis vil møde i din jagt efter uldundertøj til børn.


Hvad er merinould?

Merinould er uld fra merinofår, og man finder typisk en lang række forskellige typer merinould, da der er forskellige racer af fåret. Merinould er kendt for at være forholdsvis tæt og kort i ulden, have tyndere fibre og være ekstrablødt, hvilket gør uldtypen særdeles anvendelig i uldundertøj til børn.


Udover at være blødere end andre uldtyper er merinould også mere slidstærkt og kradsefrit, hvilket sikrer dig mere holdbart og behageligt børnetøj.

Hvad er kashmiruld?

Kashmiruld er en af de mest eksklusive og eftertragtede uldtyper i verden og kommer fra kashmir-geder i Himalaya-regionen. Ligesom merinould er kashmiruld også kradsefrit og har en uovertruffen blødhed, der gør det ekstrabehageligt for barnet at have på. Kashmiruld er dog en mere skrøbelig uld, hvilket betyder, at det ikke er anvendeligt til hverdagsbrug på samme måde som f.eks. merinould.


Hvor merinould til gengæld har mange forskellige finheder, er kashmiruld altid fint og blødt, hvilket også gør det dyrere at købe uldundertøj til børn i kashmiruld.

Hvad er alpakauld?

Alpakauld kommer fra alpakaer, som primært opdrættes i Andesbjergene i Peru og Bolivia. Alpakauld er kendetegnet ved at være elastisk og stærk og have fremragende temperaturregulerende egenskaber. Har dit barn brug for ekstra varme, bør du kigge nærmere på uldundertøj til børn med alpakauld i, da det er væsentligt varmere end andre uldtyper.


Denne uldtype er ligeledes tæt og kort i ulden samt dejligt blød, som merinould, hvilket også gør den nemmere at vedligeholde. Alpakauld adskiller sig fra andre uldtyper ved at være lettere end fåreuld og mere slidstærk end kashmiruld.


Uld til børn
Uld til børn

Uld giver barnet en bedre nattesøvn

Det lyder måske for godt til at være sandt, men det er det ikke: Uld kan faktisk sikre barnet en bedre nattesøvn på grund af sine temperaturregulerende og åndbare egenskaber. Forudsætningerne for en god nats søvn er, for både de små poder, børn og voksne, at man hverken fryser eller har det for varmt. Med uldundertøj til børn kan du vinke farvel til begge disse scenarier. Uld kan nemlig hjælpe med at regulere barnets kropstemperatur løbende.


De små poder kan indimellem sove uroligt, og det gælder især i perioder med tigerspring, hvor de udvikler sig meget, og i perioder, hvor de skal bearbejde mange nye indtryk f.eks. i forbindelse med vuggestue- eller dagplejestart. I disse perioder vil du som forælder kunne opleve, at barnet tumler rundt og skifter stilling flere gange i løbet af en nat, hvilket typisk ender med, at dynen bliver sparket væk.


For at undgå at barnet kommer til at fryse, kan du iklæde dit barn uldundertøj eller en natdragt i uld, som kan hjælpe med at holde barnet lun om natten – især når dynen ryger af. Det er uldens fibre, som skaber millioner af små luftlommer, der hjælper barnet med at regulere sin kropstemperatur løbende.


Uld leder fugt væk fra kroppen

Uld har fantastiske fugtabsorberende egenskaber, og i forhold til bomuld kan uld faktisk absorbere hele fem gange så meget fugt fra barnets krop, uden at barnet føles fugtigt. Investerer du ovenikøbet i uldundertøj til børn i 100% ren uld, så kan ulden faktisk absorbere 40% af dens egen vægt i væske, mens bomuld kun kan absorbere 6%, og kunststoffer 2%, af egen vægt. Det gør uld til et af de mest komfortable materialer for babyer og børn, der er ellevilde med at boltre sig løs året rundt.


Derudover sørger uldens små luftlommer også for, at husstøvmider ikke sætter sig. Det gør derfor også uld særdeles velegnet til børn med allergi – især børn med husstøvmideallergi.

6 grunde til, at uld er en garderobedarling i mange børnefamilier


1. Uld holder babyer, som er i savlefasen, tørre på brystkassen.

2. Uld hjælper til, at søvnen, som er vigtig i et barns udvikling, ikke forstyrres ved temperatursvingninger.

3. Uld absorberer sveden fra det aktive barn og holder efterfølgende barnet varmt.

4. Uld giver, i en vis udstrækning, UV-beskyttelse om sommeren.

5. Uld holder dit barn lunt i spædbarnsperioden, hvor det opholder sig meget på gulvet.

6. Uld har en beroligende effekt, da det føles blødt og smidigt mod huden, hvilket skaber tryghed.

Hvordan vasker man uld?

Har du prøvet at hive en uldsweater ud af vaskemaskinen og set den gå fra en voksenstørrelse til en børnestørrelse på 45 minutter? Eller forbinder du uldvask med en besværlig og tidskrævende proces? I så fald bør du læse videre, så du kan blive klogere på, hvorfor uld:


  • Ikke behøver at krympe
  • Ikke kræver en besværlig vaskeproces


Det er rigtigt, at uld skal vaskes og håndteres skånsomt. Nogle uldtyper skal endda håndvaskes, og er du ikke interesseret i det, kan du blot undgå disse typer. Ikke desto mindre kan rigtig meget uld vaskes på et uldprogram i vaskemaskinen, men det er vigtigt, du tilsætter uldvaskemiddel og/eller uldkur, da det skåner ulden, forlænger uldens holdbarhed og sørger for, at ulden bliver ”vækket til live” igen.


Tip: Sørg altid for at følge anvisningerne i tøjet, så du sikrer uldtøjet den bedste behandling og længst mulig levetid.


Den bedste behandling og vedligeholdelse af uld er dog luftrensning udendørs i fugtigt vejr. Uld har nemlig en selvrensende effekt, der kan gøre det så godt som nyt, ved at hænge udenfor i fugtigt vejr i nogle timer. Skulle du alligevel beslutte dig for at vaske dit uldtøj i vaskemaskinen eller hånden, skal du undgå for høje eller lave temperaturer. Benytter du et uldprogram på vaskemaskinen, sørger det selv for at tilpasse temperaturen, men skal du vaske i hånden, så skal du gå efter håndlunkent vand.

Lanolinvaskemiddel bevarer uldens egenskaber

Hvad end du skal rengøre merinould, kashmiruld, alpakauld eller noget helt fjerde, skal du sørge for ikke at ødelægge uldens fantastiske egenskaber i en vask. Derfor anbefaler vi altid, at du benytter et specielt uldvaskemiddel med lanolin. Lanolinvaskemidler er nemlig medvirkende til, at ulden ikke ødelægges, og at ulden bevarer sine gode egenskaber.


Det skyldes, at uld fra naturens side indeholder lanolin, men ved hver vask vil en smule af denne lanolin forsvinde. Af den grund skal du sørge for at tilføre nye mængder, så ulden står ultraskarpt og bevarer sin åndbarhed, frugtabsorbering og temperaturregulerende egenskaber længst muligt. Du skal undgå at benytte almindelige vaskemidler med enzymer, da de ødelægger uldens fibre, idet enzymerne langsomt spiser ulden op.

Uld vask 500 ml.
Joha
Uld vask 500 ml.
89,95 DKK
Online
21 butikker

Uldundertøj til børn er et hit

Uldundertøj til børn er og bliver et hit, og det er ikke uden grund. Som du kan læse, så besidder uld en række fantastiske egenskaber, der gør uld til en vaskeægte favorit i mange familier. Med uldundertøj og generelt andre beklædningsgenstande i uld kan din baby eller dit barn boltre sig rundt både indendørs og udendørs, uden du skal frygte, at dit barn sveder eller har det for koldt.


Herhjemme har især danske Joha og BeKids stor succes med at skabe baby- og børnetøj i forskellige typer uld og i et væld af flotte design, farver og mønstre. Uldtøj og uldundertøj til børn behøver nemlig ikke være kedeligt, og det er flere brands, som f.eks. Joha, tydelige eksempler på. Så hvad venter du på? Iklæd de små poder lækker og blød uld fra top til tå, så de er klar til at udforske verden året rundt.

Værd at vide om uld

Er uld godt for baby?

Uld er utrolig godt for baby. Og det er der mange grunde til. Uld hjælper blandt andet til, at søvnen ikke forstyrres ved temperatursvingninger. Desuden absorberer uld sveden fra dit aktive barn og holder efterfølgende barnet varmt. Og så har uld også en beroligende effekt, da det føles blødt og smidigt mod huden, hvilket skaber tryghed.

Er uld slidstærkt?

Ja, uld er slidstærkt og modstandsdygtigt over for slitage og rivning. Visse uldtyper er dog mere slidstærke end andre - blandt andet er alpakauld og merinould blandt de mest slidstærke uldtyper. Men generelt er uld som udgangspunkt meget holdbart, hvilket også betyder, at der skal meget slid til, før dit uldtøj skal udskiftes. Uld har derfor også en lang levetid.