Guide

til brystpumper

Hyppige spisepauser og masser af næring er vigtigt for det lille barn, men nogle gange kan der være behov for, at mælken bliver hjulpet lidt på vej. En brystpumpe kan ikke blot hjælpe dig med at tømme brystet hurtigt og effektivt, den kan også stimulere din mælkeproduktion og sørge for, at du bliver ved med at producere nok mælk til din baby, selvom amningen ikke fungerer helt perfekt fra starten.


Hos BabySam vil vi gerne gøre vores til, at du bliver fortrolig med brystpumpen og dens muligheder. Derfor har vi lavet denne guide, så du kan få svar på dine spørgsmål og måske blive klogere på, om du skal have en manuel brystpumpe, en elektrisk model – eller om du egentlig bare kan klare dig med god, gammeldags håndkraft.

Brystpumper


Hvorfor kan det være en god idé at bruge brystpumpe?


Der kan være mange gode grunde til at bruge en brystpumpe som hjælp til amningen – for eksempel hvis dit barn er født for tidligt og skal have mad mange gange om dagen for at tage på i vægt. Det kan også være, at du gerne vil have, at brystmælken stadig er tilgængelig for dit barn, selvom du er på arbejde eller er væk hjemmefra i løbet af dagen.


En brystpumpe kan også være nyttig, hvis du slet ikke ammer eller hvis dine bryster er så spændte, at din baby ikke kan få fat. Her kan en brystpumpe være en god løsning, så I begge får en god oplevelse, når det bliver spisetid. Som udgangspunkt anbefaler fagfolk dog, at du oftere håndudmalker i stedet for at bruge brystpumpe, da det er mere nænsomt for brystet – især hvis du har sårede og ømme brystvorter. Med det sagt, så kan det for eksempel være rart at have en lille, manuel brystpumpe med i tasken, hvis du er på farten og skal malke ud hurtigt. Du kan også købe elektriske brystpumper eller leje en brystpumpe, hvis du har behov for en pumpe, der er mere kraftig.

Hvornår bruger man en brystpumpe?


​​​​​​​Det er forskelligt fra kvinde til kvinde og baby til baby, hvornår det er nødvendigt med en brystpumpe – og om det overhovedet er nødvendigt. Nogle spædbørn skal for eksempel have mad, straks de vågner, uanset om mor er tilgængelig eller ej.


Ofte er det også sådan, at mælken hurtigt gendannes efter en amning, og mor derfor kan blive nødt til at malke ud, selvom den lille stadig sover en god, lang lur. Det kan også være, du oplever, at du stadig har masser af mælk tilbage i brysterne, selvom din guldklump er færdig med at spise, og her kan det også være en god idé at bruge en brystpumpe for at få tømt brysterne, så der ikke opstår betændelse i dem.


Hvis du er så uheldig at få brystbetændelse, kan en brystpumpe ikke kun forebygge, men også afhjælpe problemet. Har du brystbetændelse, skal du nemlig sørge for at få malket ud cirka hver 2. time, da brystet regelmæssigt skal tømmes. Endelig kan du også blot vælge at bruge en brystpumpe, når og hvis du mærker behovet – det er fuldstændig op til dig.


Hvilke typer af brystpumper findes der – og hvilken skal jeg vælge?


Der findes som udgangspunkt to typer af brystpumper: Manuelle og elektriske. Under disse to betegnelser kan du imidlertid finde mange varierende modeller fra forskellige producenter. Hvilken type pumpe, du bør vælge, afhænger primært af dit behov. Hvis du skal malke ud dagligt eller endda flere gange dagligt, er du muligvis bedst tjent med en elektrisk brystpumpe, da den er mest effektiv. Har du bare brug for at kunne malke ud en gang imellem, kan det derimod ofte være nok med en manuel brystpumpe.


Det er vigtigt, at tragten du bruger, er den rigtige størrelse. Du kan få problemer med ømme og sårede brystvorter, brystbetændelse eller for lidt mælk, hvis pumpen er for lille, og mange kvinder skal derfor have en større størrelse end standardstørrelsen. Når du vælger brystpumpe, skal du desuden sørge for, at vakuum kan reguleres. Vakuum må ikke være for kraftigt, da det ligeledes kan give sår og revner på brystvorten.


Hvordan bruger jeg en brystpumpe?


For nogle kvinder er der sværere at bruge en brystpumpe end for andre. Det kan være, du vil opleve, at mælken løber meget langsommere, end når du ammer – måske fordi du oplever en mental blokering, som ikke er der, når du har dit barn ved brystet i stedet. For andre kvinder betyder det intet, om det er barnet eller pumpen, der tømmer brystet. Uanset hvad er det vigtigt, at du forstår, at der ikke nødvendigvis er noget galt, blot fordi en brystpumpe ikke fungerer så godt for dig som andre kvinder, du kender.


Giv dit bryst en let massage inden du bruger brystpumpen. Det tager 1-3 min, før mælken begynder at løbe til. Normal vil det tage cirka 10 minutter at pumpe hvert bryst, men du kan eventuelt spare tid, hvis du tømmer begge bryster samtidig. Mælkemængden øges, hvis du og dit barn har hud-mod-hud kontakt, imens du malker ud.


Jo hyppigere du pumper, jo mere mælk producerer du. Hvor ofte du malker ud, er som udgangspunkt op til dig og dit naturlige behov, men hvis dit barn ikke får andet mad end den udpumpede modermælk, skal du pumpe seks-otte gange om dagen. Det er desuden en god idé at pumpe i løbet af natten, så du bliver ved med at producere mælk nok.


Selvom en brystpumpe måske kan føles mindre hyggeligt og mere mekanisk end amning, så kan du gøre meget for at skabe nogle gode rammer. Sørg for, at du sidder behageligt i rolige omgivelser, eventuelt med dit barn på skødet – som nævnt kan det sætte ekstra gang i hormonerne, når du har din baby helt tæt på. Lyt til god musik og hav vand eller lignende stående i nærheden. Hav noget du kan tørre brystet af med i nærheden, så dine hænder og tragten ikke glider, mens du pumper.


Skal jeg købe en brystpumpe, inden jeg føder?


Det korte svar er: Nej, du behøver ikke købe en brystpumpe, før baby melder sin ankomst, og du rent faktisk ved, om du får brug for den. Med det sagt, så kan en manuel brystpumpe være god at have ved hånden allerede fra den første dag hjemme med barnet, så du har mulighed for at malke ud, når og hvis behovet opstår.


Som udgangspunkt er manuelle brystpumper ikke så dyre. Ofte kan der dog være lidt penge at spare, hvis du køber en brystpumpe på nettet i god tid, i stedet for at panikkøbe den. På den måde slipper I også for, at den nybagte far skal sendes på brystpumpejagt ude i byen, efter I er kommet hjem fra fødegangen og gerne vil tilbringe tid sammen som ny familie.

En brystpumpe kan være en stor hjælp for den nybagte mor, både hvis amningen ikke fungerer, eller hvis din baby har behov for et supplement til brystet.


Hvordan rengør jeg en brystpumpe?


Når du bruger brystpumpe, er det vigtigt, at alle dele af pumpen, der kommer i kontakt med brystmælken, blive grundigt rengjort efter brug. Hvis du ikke gør pumpen ordentligt ren, kan du nemlig risikere at skabe grobund for uønskede bakterier, der kan blive blandet sammen med mælken, næste gang du malker ud.


Når du rengør din brystpumpe, skal du altid følge den vejledning, der fulgte med pumpen. Generelt er det dog vigtigt, at delene ikke må ligge i blød, da det også kan give optimale levevilkår for bakterier. Put i stedet delene i en ren balje med sæbe og varmt vand. Skrub dem, til de er rene, og hav en fast svamp eller børste til rengøringen, som du ikke bruger til rengøring af andre ting. Lad herefter delene lufttørre på en ren overflade, eventuelt med et stykke køkkenrulle imellem.


Sørg for at adskille og tjekke din pumpe regelmæssigt, så du opdager eventuel mugdannelse i tide. Opdager du mug i din pumpe, skal den påvirkede del udskiftes med det samme.


Brystpumper og tilbehør hos BabySam


Hos BabySam finder du udelukkende kvalitetspumper og udstyr, så du altid kan komme til at malke ud – når som helst og hvor som helst. Hvis du har spørgsmål til én eller flere af vores brystpumper, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.


Hvor meget ekstraudstyr, du skal have med til din brystpumpe, er igen helt op til dig. Du kan sagtens nøjes med at købe brystpumpen alene, men du kan også vælge forskellige ”startpakker,” hvor du får flasker, beholder, rejsepose eller andet tilbehør med til pumpen. Ved mange brystpumper er der også mulighed for, at du kan købe nye enkeltdele, når en gammel del trænger til at blive skiftet ud.



Godt at vide om brystpumper

Hvilken brystpumpe skal jeg vælge?

Når du skal vælge en brystpumpe, bør du indtænke dine personlige præferencer, formålet med brystpumpen og også dit budget. Hvis du skal malke ud dagligt eller flere gange dagligt, er en elektrisk brystpumpe ofte bedst, da den er mest effektiv. Har du kun brug for at kunne malke ud en gang imellem, kan det være nok med en manuel brystpumpe.

Hvornår bruger man brystpumpe?

Det er forskelligt, hvornår det er nødvendigt med en brystpumpe – og om det overhovedet er. Nogle mødre oplever, at de stadig har masser af mælk tilbage i brysterne, selvom baby er færdig med at spise. Her kan det være en god idé at bruge en brystpumpe for at få tømt brysterne, så der ikke opstår betændelse i dem.