Sådan klæder du

dit barn på

til årstiden

Et godt og givtigt børneliv kræver, at junior er klædt på til vejret – uanset årstid og sæson.

Men hvad skal der egentlig hænge i garderoben, så vejret ikke spænder ben for dit barns udfoldelser udendørs?

Fra kulde, blæst, regn, rusk og sne, til sol, varme og høj luftfugtighed – i Danmark er det ikke unormalt, at vejrguderne sender os lidt af det hele i løbet af året. De omskiftelige prognoser stiller krav til garderoben, ikke mindst hvis man er forælder til en rigtig krudtugle, der elsker at komme udenfor og brænde noget energi af på legepladsen, stranden eller i skoven.


Hos BabySam vil vi gerne hjælpe dig med at klæde din vildbasse ordentligt på. Derfor har vi lavet denne hurtige guide til barnets påklædning året rundt, så du kan få helt styr på, hvad der skal ligge parat i klædeskabet. Vi giver dig tips og gode råd til at holde din guldklump varm og tør i vinterkulden, eller sval og godt tilpas i sommervarmen.

Lag på lag er løsningen


Nogle dage er vejrudsigten ikke til at stole på. Regnen stopper, skyerne forsvinder og pludselig bager solen ned fra en blå himmel. Især om foråret og efteråret kan temperaturerne svinge mærkbart fra dag til dag, og så er det rart at kunne tage lidt mere tøj af eller på, hvis det bliver nødvendigt. Lag på lag er en tøjdisciplin, som du med stor fordel kan introducere dit barn for, da flere lag gør den rigtige påklædning til en leg.


Med et trelagsprincip – basislag, mellemlag og ydre lag – kan du give dit barn mere tøj på eller tage noget af, hvis det bliver for varmt. Om vinteren og det kolde efterår kan et inderste lag af merinould være med til at holde dit barn lun og tør. Langt undertøj af merinould er for eksempel blødt, fungerer svedtransporterende og holder på kropsvarmen. Som mellemlag er især uld eller fleece velegnet, da det også lagrer varme og transporterer fugt væk fra kroppen. Det yderste lag, overtøjet, skal selvfølgelig helst være vind- og vandafvisende, så legen udenfor ikke skal afbrydes af lidt regn og blæst.


Hvordan de forskellige lag skal kombineres, er selvfølgelig op til dig og dit barn. På lune forårsdage er der ganske givet ikke brug for to lag uld, andre dage skal der skrues helt op for isoleringen for at beskytte junior mod den hårde efterårsvind.

Beklædning og fodtøj til børn i de fire årstider

Forår

Når den spæde forårssol banker på, dagene bliver lysere og knopperne så småt begynder at skyde frem på træernes grene, er det kun naturligt, at din guldklump gerne vil udenfor og lege så meget som muligt. Det er dog vigtigt, at dit barns garderobe er opdateret, så legen ikke ender med klaprende tænder, iskolde tæer og en ordentlig forkølelse.


I det tidlige efterår er der stadig brug for de varme klæder – men i lag, så det er nemt at tage dem af, hvis det pludselig skulle blive for varmt. I marts kan dit barn for eksempel få en lun dunjakke på under det vandafvisende overtøj. Når det bliver varmere i slutningen af april, er dunjakken alene nok. Derudover skal der selvfølgelig stadig noget lunt på de små fingre og det søde hoved, men gerne af tyndere materiale end de tykke vanter og den varme vinterhue.

Du skal anskaffe:

► Gummisko

Gummistøvler

► Vandtæt overtøj, f.eks. hardshell

Regntøj af god kvalitet

► Let dunjakke eller jakke foret med syntetiske fibre

► Tynd hue

► Tynde handsker

► Jeans eller lignende bukser til dage, hvor overtræksbukser ikke er nødvendige

Sommer

De dejlige sommermåneder er måske den tid på året, hvor dit barn er nemmest at klæde på – ofte er ét lag nok, hvis vejret da ikke er alt for dansk. Børn skal imidlertid beskyttes mod solen, og her kan det rigtige tøj gøre en forskel. En langærmet UV-beskyttende bluse, en god solhat eller kasket, shorts og et par sandaler, der giver luft til fødderne, er ideel sommerpåklædning – og godt med solcreme, selvfølgelig.

Du skal anskaffe:

Sandaler

Solhat eller kasket

► Shorts eller lette bukser

► Let sommerjakke

► T-shirts

► Lette sommerkjoler

► UV-beskyttende bluser

Efterår og vinter

Når de lange, lyse dage går på hæld, og temperaturen så småt begynder at tage et dyk, er det en god idé at være forberedt, så nattefrosten ikke pludselig tager jer på sengen – bogstaveligt talt. Ellers kan cykelturen hen til vuggestuen, børnehaven eller skolen pludselig blive en kølig affære. Når regn, slud og sne for alvor sætter ind, er det desuden alfa og omega med vandtæt og varmt overtøj.

Du skal anskaffe:

► Lange underbukser, gerne merinould

► Langærmet undertrøje, gerne merinould

► Fleece eller uldtrøjer

► Vandtæt overtøj, f.eks. hardshell

Regntøj

► Vandtætte vinterstøvler

Varm vinterhue

Vindtætte, varme handsker

► Halstørklæde eller halsedisse

Denne artikel er sidste del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

Derfor leger børn rollelege

rollelege for børn

Børn elsker at lege hverdagssituationer eller bestemte roller. Og det er der faktisk en meget god grund til. Disse fantasilege er nemlig en vigtig del af dit barns udvikling. Vi fortæller her lidt om rollelege og deres betydning for børn.​​​​​​​