Kom godt i gang

med løbecyklen

En løbecykel er lige sagen for det lille barn, der har fået godt styr på at både gå og løbe og nu er parat til at tage næste skridt. En løbecykel styrker nemlig både balance, motorik og selvtillid – og så er det jo drønsjovt at ræse afsted.


​​​​​​​Det er så svært at sidde stille...

Har gåturen udviklet sig til lidt af en kamp for at få din tumling til at blive siddende i klapvognen? Så kan det meget vel være fordi, dit barn er klar til nye udfordringer. Hvis arvingen for længst er blevet sikker nok på benene til at løbe, er det måske på tide at introducere den tohjulede, så der rigtig kan komme fart over feltet.


For det lille barn er en rigtig pedalcykel dog stadig en lidt for stor mundfuld. En løbecykel er derimod den perfekte begyndercykel, fordi den giver en blid start og lader dit barn øve sig i at holde balancen på en cykel i fremdrift, men stadig med benene og fødderne på jorden som sikkerhed. Hos BabySam har vi derfor lavet denne lille guide til, hvordan I kommer godt fra start.


Derfor er løbecyklen god

En løbecykel sætter ikke bare farten op, den giver også dit barn masser af motoriske udfordringer. Når man kører på løbecykel, skal man sætte fra med benene, koordinere arme og ben, afstandsbedømme og styre uden om de forhindringer, man møder på sin vej. Det hele er med til at styrke balancen, så din lille cykeltrold også får lettere ved at lære at trampe i pedalerne på en almindelig cykel, når den tid kommer.


Dertil kommer, at det giver dit barn et selvtillidsboost at suse afsted på en løbecykel og transportere sig ved egen kraft. Det er kun godt, når man er en selvstændig og stædig lille størrelse, der både kan og vil selv. En løbecykel er derfor også med til at understøtte dit barns personlige udvikling.


Hvornår er mit barn parat til en løbecykel?

Alle børn er forskellige, så nogle bliver hurtigere klar til at prøve kræfter med en løbecykel end andre. Som tommelfingerregel er det cirka fra omkring 2-års alderen, at de fleste børn kan beherske en løbecykel, men der er også børn, som først når dertil omkring de 3 eller 4 år. Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er klar til at køre på to hjul, kan du i stedet overveje en løbecykel med fire hjul, da den er mere stabil.


Uanset hvornår dit barn er stor nok til at få lidt fart på, så kan vi dog stærkt anbefale, at du før eller siden investerer i en løbecykel. Udover at være sjov at køre på, så forbereder en løbecykel nemlig dit barn på overgangen til en rigtig cykel – det er trods alt nemmere at lære pedalcyklingens ædle kunst, hvis man allerede har prøvet at sidde på en cykelsaddel mange gange før.


Husk, at mødet med den allerførste cykel ikke nødvendigvis kærlighed ved første blik for alle børn – nogle har slet ikke lyst til at sætte sig i sadlen. Er dit barn ikke klar, så undlad at presse på. Stil i stedet cyklen tilbage i skuret og vent et lille stykke tid, før I prøver igen.

Sådan vælger du den rette løbecykel

Løbecykler findes i mange forskellige modeller og størrelser, så det gælder om at vælge den rigtige i forhold til dit barns udvikling. Derfor er der et par huskeregler, som du kan have i baghovedet, når du er på udkig efter en løbecykel til dit barn:


► Vælg en cykel i god kvalitet – og den skal være let. Dit barn skal nemt kunne rejse cyklen op ved egen kraft. Jo lettere cyklen er, jo lettere er det også for dig at bære den, når cykeltrolden ikke gider mere.

► Når du skal finde den rigtige saddelhøjde på løbecyklen, er det vigtigt, at barnet kan nå jorden med flad fod på begge sider. Mål barnets skridtlængde og sammenlign med den laveste saddelhøjde på løbecyklen.

► Læg mærke til hjulene – jo bredere, de er, jo mere stabilt ligger cyklen på vejen.

► Styret på løbecyklen skal kunne dreje så tilpas langt, at dit barn kan styre cyklen ordentligt, men det må omvendt ikke kunne dreje så langt, at barnet kan dreje det ind i sig selv. Den optimale drejeevne er cirka 45 grader.

► Vælg en løbecykel med justérbar saddel. På den måde kan cyklen vokse med barnet, så den ikke bliver for lille alt for hurtigt.

Løbecykler
Løbecykler

Træn gerne i trafikken – men ikke med det samme

Når dit barn får sin første løbecykel, kan det være en glimrende lejlighed til samtidig at tage de første, spæde skridt ud i trafikken. Jo tidligere du lærer dit barn at begå sig i trafikerede områder, des bedre er chancerne for, at ingen kommer galt afsted. Imens dit barn kører afsted på cyklen, kan I snakke om de forskellige symboler i trafikken, og hvordan man opfører sig – for eksempel at rød betyder stå, grøn betyder gå, og at man altid skal se sig godt for, inden man krydser en vej.


Det er dog bedst, hvis du lige venter med at tage barnet med ud i trafikken, indtil det er blevet nogenlunde fortrolig med løbecyklen. Hvordan man starter, stopper, styrer og undgår at vælte er alt sammen noget, I bør træne i sikkert terræn, for eksempel i en lukket gård eller på legepladsen.

Når I er klar til at bevæge jer ud i trafikken, skal du som forælder altid være særligt opmærksom på dit barn – og du skal altid være så tæt på, at du kan nå at gribe ind, hvis det er nødvendigt.

TIP!

​​​​​​​Mødet med den allerførste cykel er ikke kærlighed ved første blik for alle børn – nogle har slet ikke lyst til at sætte sig i sadlen. Er dit barn ikke klar, så undlad at presse det.

Stil cyklen tilbage i skuret, og vent lidt tid, før I prøver igen næste gang.

Husk cykelhjelm!

Din lille podes knold er blød og skrøbelig, så den skal passes på. Husk derfor altid cykelhjelmen som beskyttelse, også selvom I bare skal ud på en lille tur ude på græsplænen eller trille rundt i indkørslen.

​​​​​​​

  • Vælg en hjelm, der er særlig designet til helt små børn.

  • Den skal sidde så fast, at den ikke kan rutsje rundt.

  • Sørg for, at den sidder helt nede i panden på barnet, så den flugter med barnets øjenbryn – ellers beskytter den ikke barnets ansigt ved et fald.


Denne artikel er en del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

Tag på cykeltur med dit barn

cykeltur med børnene

Der er mange måder I kan komme afsted på cyklen sammen, enten med dit barn bagpå i cykelsæde eller i en cykelanhænger. Vi fortæller lidt om begge dele er.​​​​​​​

Næste gang

Derfor leger børn rollelege

rollelege for børn

Børn elsker at lege hverdagssituationer eller bestemte roller. Og det er der faktisk en meget god grund til. Disse fantasilege er nemlig en vigtig del af dit barns udvikling. Vi fortæller her lidt om rollelege og deres betydning for børn.​​​​​​​