8 farer i hjemmet for baby

De første leveår bliver brugt på at tilegne os så meget kendskab og viden om omverden som muligt. Derfor er små børn som nysgerrige miniforskere, der går på opdagelse for at kortlægge verden omkring sig og forstå, hvordan den hænger sammen. Og intet er ligegyldigt for den lille professor, og så snart kravleriet er på plads, får forældrene travlt. Vi sætter her fokus på 8 farer i hjemmet, du ikke skal overse, hvis du har en baby.

Derfor er små børn som nysgerrige miniforskere, der går på opdagelse for at kortlægge verden omkring sig og forstå, hvordan den hænger sammen. Og intet er ligegyldigt for den lille professor, og så snart kravleriet er på plads, får forældrene travlt. Der skal sættes en låge for trappen, kaktussen skal op i højde og ledningerne skal gemmes væk. Men i børnehøjde findes der også mange andre interessante ting at undersøge, som vi som forældre måske ikke lige tænker på som mulige farer for de mindste.


Her kommer Katrine Kuhl, sundhedsplejerske på Nørrebro og Bispebjerg, ulykkerne i forkøbet med sin liste over ting i hjemmet, du skal være opmærksom på, når baby begynder at kravle – helst lidt før. Hun opfordrer generelt til, at du tager en tur gennem hjemmet i børnehøjde. Måske ser du noget, du ikke selv var kommet i tanke om.


Toiletbørsten

Stil den, så baby ikke kan få sine små buttede fingre i den og undgå at fylde den med toiletrens, hvis du alligevel vælger at lade den stå fremme. Skulle det ske, at baby indtager toiletrens, så kontakt læge og giftlinjen med det samme, for at høre, hvad I skal gøre.


Kattebakken

Det siger sig selv, at kattetoilettet er en invitation til leg, når man er ny i den her verden. Så stil den et sted, baby ikke kan komme til uden videre.


Hundeskålen

Det er muligvis ikke lige så skidt for at barn at tage en bid fra hundeskålen, som fra kattebakken, men ikke desto mindre er det godt at undgå – især tørkost, der kan sætte sig fast i halsen, men også vandet, der kan være en tilsavlet omgang.

Dimser

Børn har øje for de mindste ting, vi andre overser. Det være sig et afklippet hjørne af frostposen med ærter, en indtørret rugbrødsterning fra gårsdagens frokost og hundredevis af andre småting, som lander på gulvet. Så vær opmærksom og sving kosten de steder, der især samler sig skidt.

Vasketabs og rengøringsmidler

Mange opbevarer dem under vasken og vil du fortsat gøre det, så sørg for at få sat en sikring på skabet, så det ikke kan åbnes af en lille én – den færdighed tilegner de sig før end du ved af det, og kemikalier til afkalkning og dets lige er absolut ikke for småbørn.


Skraberen

Har du din skraber liggende på gulvet i bruseren, så sørg for at få den gemt af vejen, så junior ikke en dag ender med at kravle på eventyr i den spændende brusekabine og finde den. De fås med holder til montering på væggen og er en fin løsning, hvis du ikke har en hylde, den kan ligge på.


Tunge ting

Gennem gå dit hjem med blik for, hvad den lille kan finde på at rejse sig op ad. Alt skal kunne holde til at agere støtte. Så monter reoler og skabe i væggen og fjern de ting, der ikke står fast.


For lav seng

Sæt bunden i sengen ned før baby kan rejse sig op, og ikke først når du har set det første gang. En tur ud over kanten fra sengen er en træls oplevelse for alle, så det gælder om at være på forkant.

Artiklen er udgivet i samarbejde med Hejdoktor.dk. Med et abonnement på Hejdoktor.dk er din sundhedsplejerske ikke mere end et opkald væk – også i weekenden og om aftenen.

Relaterede artikler

PLEJETIPS TIL PUSLEBORDET

Bleskift er en af de ting, du som forælder kommer til at foretage dig maaange gange i løbet af dit barns første to-tre år!

TEGNENE PÅ EN FØDSELSDEPRESSION

Forældres reaktioner efter en fødsel kan være meget forskellige. Op mod seks procent af alle forældre bliver ramt af en fødselsdepression ifølge tal fra Sundhed.dk.

10 TIPS TIL AMNING

De fleste mødre ved, at amningen ikke kommer af sig selv, men for de nybagte af slagsen, kan det komme som et chok, at det ikke altid er en selvfølgelighed.

FIND DEN BEDSTE FLYVERDRAGT

Efteråret er lig med skiftende vejr og mange udendørsaktiviteter. Derfor er det vigtigt, at dit barn er ordentligt klædt på fra top til tå.