Spar på alle kategorier! Shop Mid Season Sale her.

Babys søvn 0-1 år

Artiklen er lavet i samarbejde med Sine som driver Søvnplejersken.dk


Når du læser denne artikel, vil jeg bede dig holde in mente, at dit barn sagtens kan "falde uden for" normen. Det kan skyldes dets temperament, genetik eller noget tredje. Hvis du og dit barn trives med søvnen hjemme hos jer, og dit barn udvikler sig alderssvarende, er alt formentlig helt, som det skal være.


I denne artikel kan du læse om:

Babys søvn den første levemåned

Babys søvn 1-3 måneder

Babys søvn 3-6 måneder

Babys søvn 6-12 måneder

Godt at vide om at sove inde eller ude


Babys søvn den første levemåned


Når dit barn er 0-4 uger (nyfødt) sover barnet i kortere perioder á 1-4 timer døgnet rundt. Det nyfødte barn har endnu ikke nogen døgnrytme, og søvnen styres mere af behovet for mad. Det nyfødte barn har i gennemsnit brug for 15-18 timers søvn i døgnet. Nogle sover mere og nogle sover lidt mindre og trives med dette.


Det nyfødte barn sover endnu ikke i en såkaldt søvncyklus - søvnen skifter i stedet mellem non-REM og REM søvn, som betyder, at der skiftes mellem fredelig og rolig søvn, til søvn med åbne øjne og hvor barnet vrider sig. Det kan se ud som om, at baby er ved at vågne, men er måske på et øjeblik helt rolig igen og sover dybt.


I takt med at barnets hjerne udvikles, og du som forældre hjælper barnet på vej ind i en døgnrytme, etableres rytmen lige så stille. Du kan med fordel, fra starten, lade dit barn vide, at der er forskel på dag og nat. Det kan du gøre ved, at rulle gardinet ned når det bliver aften, gøre det mørkt i rummet om natten, samt ved bleskift, trøst og mad om natten at tale sagte og signalere at det er nat. Omvendt kan det være væsentligt at vise barnet, at om dagen rulles gardinet op og der er mere lys, lyd og aktivitet.


At dit barn sover forskellige steder og på forskellige måder, er i starten helt almindeligt. Du skal lære dit barn at kende og dit barn skal vænne sig til dig og livet i en verden udenfor livmoderen. Mælk, hud mod hud, svøb, vuggende bevægelser, din stemme, sut og white noise (summen/susen – ligesom lyden fra livmoderen) er effektive måder at få dit barn til at falde til ro på i den første tid.

Sove i egen seng

Babys søvn 1-3 måneder


Når dit barn er ca. 1-3 måneder gammelt, begynder det at have flere vågne timer om dagen. Søvnbehovet er i gennemsnit 14- 15 timer. Søvnbehovet vil ligge omkring disse timer, helt indtil barnet fylder et år. De 14-15 timers søvnbehov er en rettesnor og nogle små spædbørn vil sove mindre og nogle mere, og alligevel være spædbørn i trivsel som udvikler sig alderssvarende. I takt med at barnet bliver større, vil det sove mere om natten og tilsvarende mindre om dagen, men lige nu, hvor det er 1-3 måneder, vil det stadig sove meget om dagen og omkring 8-10 timer om natten, oftest med flere opvågninger.


Når dit barn er ca. 8-12 uger, begynder barnets søvn at ændre sig. Det er nemlig i denne alder, at barnet begynder at sove i de såkaldte søvncykli, hvor hver søvncyklus er inddelt i stadier. Barnets sover nu henholdsvis i en let, mindre let og en dyb søvn og afslutter sin søvncyklus med at drømme – REM-søvnen. Det vil sige, at på bare 30-60 minutter, i gennemsnit 45 minutter, når det lille barn at komme igennem alle stadier i søvnen - også den dybe. Nogle børn har brug for lidt og andre meget hjælp til at komme videre til næste søvncyklus. Det er helt almindeligt. Men det kan også være, at barnet kan selv, hvis du lige venter et kort øjeblik.


I 8-12-ugers alderen begynder barnets døgnrytme også at blive etableret, men er fortsat under udvikling. Barnet begynder nu at kunne kende forskel på nat og dag.


I den første tid, hvor du skulle vænne dig til livet med et lille barn og du er i gang med at lære dit barn at kende, har dit barn måske mange steder det sover: på dig, i vuggen, ved brystet, på sofaen, hos storesøster, i viklen, i barnevognen i babynesten. Dette er helt almindeligt.


Når barnet er omkring 8-12 uger, åbner verden sig mere for barnet. Det vil sige, at dit barn begynder at orientere sig mere ud mod dets omgivelser. Derfor kan det være godt for barnet, at sovestederne om dagen og om natten gøres mere tydelige og antallet begrænses - især hvis barnet i forvejen er svær at lægge til at sove.


Når dit barn gang på gang puttes det samme hyggelige, rolige og forudsigelige sted, vil det hjælpe dit barn til at genkende, at det er her, det trygt kan falde i søvn. Du bestemmer, hvor dit barn skal sove om dagen og om natten, således at I alle kan trives lige nu. Det er almindeligt, at dit barn i denne alder er afhængig af mælk, vuggende bevægelser og at føle sig omsluttet, eksempelvis via svøb, vikle, babynest, sovepose, lift eller slyngevugge for at kunne sove. Det er også helt normalt, at dit barn har brug for tryghed og dit nærvær for at kunne sove.

Babys søvn 3-6 måneder


Omkring 3-4 måneders alderen kan der for mange spædbørn ske en ændring i forhold til barnets søvnmønster.


Flere børn begynder på dette tidspunkt at sove kortere lure om dagen, og nogle spædbørn kan være svære at putte om aftenen.


Det er for mange en periode, hvor man vil opleve mindre eller større tilbagegang med søvn. På dette tidspunkt udvikler spædbarnet sig enormt. Verden åbner sig for barnet. Omgivelser og alle nye indtryk suger barnet til sig.


Den motoriske udvikling tager også fart i denne alder. På dette tidspunkt kan det derfor være mere vanskeligt for barnet, at lukke ned for stimuli og finde roen til at sove.


Derfor kan børn i denne alder ofte have brug for mere ro, forudsigelighed og hjælp til at sove tilstrækkeligt.

Alt afhængig af hvor lange barnets lure er, har barnet brug for 3-4 lure i løbet af dagen.


Omkring 4-6 måneders alderen begynder barnet formentlig, mere fast, at have behov for 3 lure dagligt.


Det er forskelligt hvordan lurerne er spredt ud over dagens timer, men i gennemsnit kan børn i 3-6 månedsalderen være vågne i ca. 1,5-3 timer ad gangen.


Barnets lure kan derfor se således ud:


• 7.00 Vågner

• 8.30-10.00 Lur

• 12.30-14.30 Lur

• 17.00-17.45 Lur

• 21.00 Puttes til natten


Dette er blot et eksempel på gennemsnittet for denne alder. Dit barns lure kan se anderledes ud og være helt fine og fungere for jer.

Barnets søvnbehov er fortsat i gennemsnit 14-15 timer fordelt ud over døgnet.


På dette tidspunkt sover barnet i gennemsnit 3-5 timer i løbet af dagen og 9-11 timer i løbet af natten. Fortsat afbrudt af behovet for mælk.


Omkring 4-5 måneders alderen kan du begynde at opleve et lidt mere forudsigeligt puttetidspunkt til natten, som kan variere med 1-2 timer. Hos nogle sker dette først senere. Hvornår spædbarnet er klar til at putte til natten, afhænger af sidste lur og hvornår barnet begynder at udvise sine træthedstegn.


Det giver ofte en meget roligere og lettere putning, hvis du følger barnets behov for at sove, i stedet for at have et fast puttetidspunkt for natten.


Dette kommer ofte først senere i barnets liv, i takt med at barnets døgnrytme er mere stabil. Det er helt normalt at barnet i 3, 4 og 5 månedsalderen, først puttes til natten ved 21.00-22.00 tiden.

Babys søvn 6-12 måneder


Når dit barn er omkring 6-12 måneder, sover de fleste børn 2-3 lure i løbet af dagen. Den tredje lur forsvinder almindeligvis omkring 6-9-måneders alderen. Dette afhænger af hvor længe barnet sover og hvor længe det kan holde sig vågen. I overgangen til en mindre lur kan det betyde, at barnet kan have brug for at blive puttet tidligere til natten.


I gennemsnit kan børn i 6-12-måneders alderen være vågne i ca. 2-4 timer ad gangen. Selvfølgelig længere og længere i takt med at barnet nærmer sig 1 år. I overgangsperioden fra 3 til 2 lure har barnet i nogle dage behov for 2 og andre dage 3 lure. Det afhænger af hvor tidligt barnet vågner om morgenen, hvor længe barnet sover til sine lure og hvor meget overskud det enkelte barn har i løbet af dagen.


Du bliver som forældre således nødt til at være fleksibel fra dag til dag og se om dit barn har behov for 2 eller 3 lure.


Når barnet begynder at blive svær at putte til tredje lur, eller barnets puttetidspunkt måske er blevet meget sent, kan du begynde at prøve at skippe barnets tredje lur. Det kan give mening for nogle at gøre det fra den ene dag til den anden dag.


Når barnet begynder på kun at sove 2 lure, skal barnets sidste vågentid nogle gange strækkes lidt ekstra, inden barnet puttes til natten, fordi det ellers vil blive puttet for tidligt. Dette kan du gøre ved at give barnet et bad, lave sanglege, kildelege eller at lege udenfor.


Det er helt normalt, at barnet i en periode kan have behov for at blive puttet til natten allerede ved 18.00-tiden.


Det kan betyde, at barnet begynder at vågne tidligere om morgenen, men dette er nogle gange blot en periode, indtil barnets vågentid i løbet af dagen og aftenen kan strækkes lidt mere.


Barnets rytme med 2 lure kan se således ud:


• 6.30 Vågner

• 8.30-10.00 Lur

• 13.00-15.00 Lur

• 19.00 Puttes til natten


Dette er blot et eksempel på gennemsnittet for denne alder. Dit barns lure kan se anderledes ud og være helt fine og fungere for jer.


Barnets søvnbehov er fortsat i gennemsnit 14-15 timer fordelt ud over døgnet. Omkring 9-12-måneders alderen falder søvnbehovet for mange til 13 timer.


Barnet sover i gennemsnit 3-5 timer i løbet af dagen og 9-11 timer i løbet af natten. For de fleste er det fortsat afbrudt af behovet for mælk. Nogle børn kan i 6-7-måneders alderen sove et stræk på 5-6 timer. Det betyder at de fortsat kan have brug for 1-2 måltider om natten.


Faktisk viser forskning, at omkring 6-måneders alderen kan barnet begynde at vågne hyppigere end nogensinde. Måske hver 1-2 time, og mange mødre der ammer oplever, at barnet kan finde tryghed ved at blive ammet hyppigere end før. Det er helt almindeligt og helt okay.


Hvis du oplever at det påvirker dig og dit barns søvn og trivsel, kan du evt. forsøge at strække amningerne/flasken ved først at berolige dit barn med kærlige ord, sut, en genkendelig godnatsang, vand eller vuggende bevægelser som det første. Hvis det ikke beroliger dit barn, så tilbyder du blot brystet/flasken. I takt med at barnet begynder at spise mere og mere overgangskost, kan mælkebehovet naturligt nedsættes lidt efter lidt.


Omkring 8-10-måneders alderen begynder mange babyer at vågne om natten igen (nogle stoppede aldrig). Barnet udvikler sig fysisk og mentalt i denne alder. Barnet udvikler sig meget motorisk og kan måske kravle og rejse sig.


Samtidig oplever de fleste forældre, at barnet gennemgår en fase med separationsangst/adskillelsesangst, hvilket betyder, at barnet kan reagere på, at dets omsorgsperson forlader det.


Begge udviklingstrin kan være med til at gøre det vanskeligere at putte barnet om dagen og aftenen, samt give urolige nætter. Barnet kan derfor, i denne periode, have brug for mere hjælp til søvnen.


De fleste børn sover ikke igennem hele natten, hver nat, før de er et år eller ældre. Ved 1-års alderen har en tredjedel af alle spædbørn aldrig sovet en hel nat uden at vågne.

Sove inde

Egen seng
Det er mest sikkert, at dit barn sover i sin egen seng. Dels for ikke at få det for varmt, og dels for ikke at risikere, at du kommer til at lægge dig hen over barnet i søvne.


Sengen
Dit barns seng skal være godkendt efter gældende regler for babysenge.


Madrassen
Dit barns madras skal være fast, så den lille ikke synker ned i den.


Ingen pude
Dit barn skal ikke have en hovedpude. Bare rolig, den lille ligger fint uden (selv om du ikke selv vil undvære en pude).


Pas på med varme
Nogle forældre giver deres barn en hue på om natten. Det skal du endelig ikke gøre. I det hele taget skal dit barn ikke være for varmt. Babyer kan have let kolde hænder og fødder under nattesøvnen, men det er ikke altid lig med, at de har det for koldt, ligesom du selv ville have det.


Ingen løse tæpper
Du må ikke lægge løse tæpper, stofbleer og bamser i sengen, som dit barn kan vikle sig ind i.

Sove ude

Rytme
Lure i barnevognen sikrer, at barnet får en masse frisk luft i løbet af dagen, og mange oplever, at barnet sover tungere og i længere tid, end når de sover inde. Det er derfor en god idé, at lade baby sove sine lure udenfor, så længe de ligger i dagstimerne.


Temperatur
Husk, at dit barn endnu ikke selv kan regulere sin temperatur, så tjek med mellemrum, at dit barn hverken får det for koldt eller for varmt i barnevognen. Mærk efter i nakken, som hverken må være kold eller svedig.


Kulde
Dit barn skal ikke sove ude, hvis det er koldere end minus 10 grader.
Sover dit barn udenfor om vinteren (varmere end minus 10 grader) kan det være en god idé, at isolere vognen nedefra, f.eks. med en voksipose.


Vejr & vind
Barnevognen skal stå i læ og være vind- og vandtæt og i skygge for solen.
Er vejret meget fugtigt (meget regn eller tåge) anbefales det, at babyen sover inde, da meget fugtigt vejr, ikke er godt for lungerne.


Syge børn
Børn med feber skal ikke sove ude.