Slutspurt & VILDE tilbud! Shop Final SALE her.

Den første tid med dit barn

Artiklen er lavet i samarbejde med sundhedsplejerskerne Annika Poula Beedholm og Marie B. Hald fra WeAreFamily.


Fødslen er veloverstået, I har sagt farvel til barselsgangen og derhjemme venter en fremmed hverdag med jeres lille spædbarn.


Alting er så nyt, spændende – og lidt skræmmende. Du føler dig næsten som en tyv, når du forlader hospitalet med din nyfødte baby uden at blive stoppet. Dit liv er blevet vendt på hovedet på ganske få timer, og du kan ikke helt få det til at passe, at den lille bylt i dine arme faktisk godt må komme med dig hjem. Du er fyldt med lykke, kærlighed, spænding, ængstelse og usikkerhed, men bare rolig: Det er alt sammen helt normalt.


Hos BabySam vil vi gerne hjælpe dig godt fra start med dit nye liv som forælder. Derfor har vi lavet denne lille guide, som måske kan gøre dig lidt klogere på, hvad du kan forvente af de første dage hjemme med en nyfødt baby – ikke kun det praktiske, men også hvad du måske kommer til at føle og tænke.

Vi hedder Marie & Annika, vi er begge sygeplejersker og sundhedsplejerske med mange års erfaring i arbejde med spæd- og småbørnsfamilier. Vi driver Wearefamily.dk hvor vi tilbyder privat sundhedspleje.

I artiklen kan du derfor læse om:

Dine følelser stikker i alle retninger


En fødsel er en overvældende og livsændrende oplevelse, som tærer på både dine fysiske og mentale kræfter. Derfor er det ikke spor underligt, hvis du i dagene efter fødslen oplever, at dine følelser sidder uden på tøjet.


Dit underliv gør ondt, du er træt og rundforvirret, og måske endda en smule skræmt, alt imens du selvfølgelig også er fyldt med glæde og kærlighed. Samtidig raser hormonerne i kroppen, så derfor er det ikke spor unormalt, hvis du føler, at du er tæt på at briste i gråd det ene øjeblik og klar til nærmest at eksplodere af lykke i det næste.


Mange kvinder har på forhånd en idé om, hvordan det ”skal” føles at blive mor og forventer måske, at de vil have en intuitiv fornemmelse for barnets behov allerede fra det øjeblik, det bliver lagt op på maven. Det kan også være, at det sker med det samme, men det kan lige så vel være, at der går lidt længere tid, før du lærer at aflæse de forskellige signaler og føler dig helt forbundet med dit barn.


Begge dele er helt normalt. Derfor er det vigtigt at slå fast, at der ikke er noget, der hedder ”skal” i den første tid derhjemme – heller ikke når det kommer til følelser. Både forældre og baby skal lære hinanden at kende, og det kan godt tage lidt tid.


Sådan sikrer du, at dit barn trives


Som nybagte førstegangsforældre er der sikkert meget, I er bange for at gøre forkert. Ved de første bleskift er du måske bange for at bukke et lille ben eller en skrøbelig arm i den forkerte retning. Du er opmærksom på hver en lille lyd fra din baby og bliver urolig for, om det spiser nok eller sover ordentligt. Du spekulerer på, om din baby er sund og rask, hvordan du viser nok omsorg, og om du overhovedet gør det godt nok.


Den gode nyhed er, at du temmelig sikkert klarer dig helt fint. Alligevel kan det jo være meget rart, at have nogle svar på de mest gængse spørgsmål ved hånden, så du hurtigt kan slå det op, hvis du bliver i tvivl om noget. Derfor har vi samlet dem nedenfor.

Mad og amning


Som tommelfingerregel skal dit nyfødte barn spise 8-12 gange i døgnet. Selvom din baby allerede bliver lagt til brystet første gang kort efter fødslen, kan det dog alligevel tage tid at få etableret en god amme rutine, og det vil ofte tage 3-5 dage, før din mælkeproduktion er helt i gang. Det gør ikke noget, for dit barn har næring med sig fra livmoderen, som det kan tære på, indtil din mælk kan give den næring, som baby har brug for.


Alle børn er forskellige og nogle har lettere ved amningen end andre. Derfor er det vigtigt, at du ikke føler det som et nederlag, selvom det måske ikke kører fuldstændig gnidningsfrit fra første dag.


Amning tager tid og kræver tålmodighed, og det er helt normalt, at det tager et par måneder, før amningen er etableret, og du føler dig tryg i det.


Ved at prøve dig frem, kan du finde en god metode, som fungerer for lige præcis dig og din baby.


Der er fire hovedbudskaber som er gode at huske på ved amning og det er at;

• I som forældre hjælper hinanden

• I lægger jeres barn til hud mod hud

• Vælge nogle gode ammestillinger, da du kommer til at bruge mange timer på amning

• Hyppig amning, husk på at din babys mave er lille og har derfor har brug for mange små måltider

Afføring og bleskift


Dit nyfødte barn skal have våde bleer flere gange dagligt. Den første måned skal din baby også have afføring dagligt, men herefter behøver det ikke være hver eneste dag, hvis dit barn udelukkende får brystmælk. Får dit barn modermælkserstatning, skal der dog helst fortsat være afføring dagligt.


De første par dage efter fødslen vil afføringen være sort, herefter bliver den mere brunlig, skiftende til karrygul og ender på lysegul efter ca. en uge.


Når du skifter ble, skal du bruge rent, lunkent vand. Vask med en blød skumklud og undgå vådservietter, medmindre du er på farten, da de kan give rød numse.


Ved piger vaskes kun de ydre kønslæber, og du skal altid vaske forfra og bagud. Ved drenge er det ikke nødvendigt at trække forhuden tilbage, da det kan give problemer.


Husk creme eller salve, hvis numsen er blevet rød. Lad huden lufttørre efter hvert bleskift - du kan f.eks bruge en føntørre. Mærk først på din egen hånd, så det ikke bliver for varmt på din babys hud.


Spørg din sundhedsplejerske til råds i forhold til hygiejne, og hvilken type creme du kan bruge.

Gråd og trøst


Det kan være rigtig svært at finde ud af, hvordan man skal trøste sit lille barn.Babyer græder typisk, når de er sultne, trætte, hvis de skal have skiftet ble eller hvis de har behov for nærhed og kontakt fra forældrene. Prøv dig derfor frem, og forsøg om du kan finde årsagen til utilfredsheden.


Når du har tjekket de almindelige årsager til gråd og gråden så alligevel fortsætter, kan du hjælpe din baby ved at;

• Samle dit barns arme og hænder over brystkassen, imens du kærligt og roligt trøster din baby med din stemme, f.eks ved at sige, at det er helt okay at græde, jeg er lige her for at hjælpe dig til ro.

• Svøb og vug din baby i armene tæt ind til kroppen - svøb dæmper ufrivillige bevægelser og kan virke beroligende. Brug din stemme, den beroliger.

• Ro. Det er bedst ikke at skifte for hurtigt fra én trøste metode til en anden - for mange hurtige skift kan øge uroen.


Husk at selvom du giver al din kærlighed og omsorg, er det ikke sikkert, at du kan få din baby til at holde op med at græde lige med det samme - og det er helt okay, for du er der og trøster dit barn. Nogle trøste strategier virker den ene dag, men ikke den næste dag.


Forsøg at bevare roen, selvom det kan være svært, når dit barn græder og er ulykkelig. Hvis din baby fornemmer, at du er stresset eller urolig, kan det nemlig føre til endnu mere gråd. Babyer kan desuden reagere med gråd, hvis de bliver overstimuleret, eller hvis der er for meget aktivitet omkring dem.


Derfor kan det være en god idé at begrænse barselsbesøg fra familie og venner - og holde besøgene relativt korte, når der kommer nogen. Din baby er helt sikkert lige så sød om et par uger, så derfor kan det sagtens vente lidt.


Svøb, vikle og bæresele


Svøb giver din baby en følelse af omsluttethed og tryghed, som ligner den samme, som da den lå inde i din mave. Det er selvfølgelig forskelligt fra baby til baby, men ofte er det de første par måneder af livet, hvor svøb skaber tryghed og virker beroligende.


Vikle og bæresele kan ligesom svøb være nogle gode metoder til at berolige din baby med, da de giver din baby tæt kropskontakt, varme og det kan mærke din hjertelyd. Børn, der er i favn, græder ofte mindre.


Svøb kun om dagen, så du kan holde øje med, at din baby ikke får det for varmt.

Søvn og putning


Nyfødte børn sover meget. I de første måneder er det gennemsnitligt 16 timer af døgnet, som bliver tilbragt i drømmeland, og de fleste af de vågne timer går med amning og bleskift.


Du skal derfor ikke blive urolig, hvis dit barn kun er vågen til maden og lidt kortvarig hygge, for derefter at falde i søvn igen. Din baby må nogle gange hjælpes og vækkes til måltiderne, når det er tid til endnu en amning.


Når du lægger dit barn til at sove, skal det altid være på ryggen. Dit barn må kun ligge på maven og sove, hvis det samtidig ligger på dit bryst – og kun hvis du selv er vågen imens.


Sørg i det hele taget for, at du altid følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger for forebyggelse af vuggedød:

• Barnet skal sove på ryggen

• Barnet skal sove i et røgfrit rum

• Barnet skal sove i et ikke for varmt rum

• Barnet har bedst af at sove i sin egen seng, men i samme rum som forældrene

• Hvis barnet lægges til at sove i forældrenes seng, bør barnet placeres sikkert yderst med god plads omkring sig

Bad og vask


Nyfødte børn behøver ikke komme i bad ret ofte. Derfor er det som udgangspunkt også dig selv, der vurderer, hvornår det er tid til babys første bad – vent dog gerne indtil navlestumpen er faldet af, da navleområdet helst skal holdes tørt og rent indtil da.


Det første stykke tid behøver du ikke putte sæbe i vandet. Hvis din babys hud er tør, kan du eventuelt dryppe lidt babyolie i vandet i stedet, så det fugter.


Husk, at badevandet endelig ikke må være for varmt. Din babys hud er meget følsom og sart, så hold vandtemperaturen på ca. 37,5 grader. Brug gerne et badetermometer til at måle med.


"Lad heller ikke badet vare for længe i starten og forvent, at din baby vil være træt bagefter."


Nogle babyer elsker at komme i bad, mens det for andre kan føles meget overvældende og har derfor brug for flere forsøg, før de bliver trygge i det varme vand.

Vægt


Det er normalt, at din baby taber lidt af sin fødselsvægt den første uge, indtil mælken er løbet til, men herefter skal det begynde at tage på.


Som udgangspunkt skal dit barn være tilbage på sin fødselsvægt to uger efter fødslen.


Vægt er en vigtig indikator på, om dit barn har det godt og trives. Derfor vil det også være én af de ting, som sundhedsplejersken fokuserer på, når hun kommer på besøg.


Alle nyfødte børn er dog ikke lige store og det er langt fra alle, som følger den gennemsnitlige vægtkurve fuldstændig skematisk.


Prøv ikke at fokuserer alt for meget på, om din baby er lidt mindre eller større end din venindes. Det vigtige er, at dit barn følger sin egen vækstkurve, trives og er glad.

D-vitamin


Fra dit barn er to uger gammelt, skal det have 10 mikrogram D-vitamin hver dag frem til 4-års alderen, og derfra anbefales det, at alle sunde og raske børn fra 4 år og op, skal have D-vitamin fra oktober til april - altså i hele vinterhalvåret.


D-vitamin er vigtigt, da det styrker dit barns knogler og tænder. Du kan købe D-vitamin i dråbeform.


Husk altid at læse på pakken, hvor mange dråber dit barn skal have, da det kan variere.

Gylp


Du vil hurtigt opdage, at plettede bluser og trøjer er en del af hverdagen med en ny baby, og I vil hurtigt blive storforbrugere af stofbleer, som kan have mange gode funktioner når vi taler gylp.


Nogle babyer gylper dog mere end andre – for den ene baby kan det være helt sikkert, at der bliver gylpet efter hvert eneste måltid, imens andre babyer kun gør det lejlighedsvist.


Det er helt normalt, så længe din baby tager fint på og ellers virker glad og trives. Hvis du hjælper dit barn med at bøvse af efter amningen, kan det dog mindske risikoen for gylp.


Hold barnet lodret og hæng det let over skulderen for at give luften i maven mulighed for at komme op og ud efter hver måltid.

Navlepleje


Navlestumpen holdes tør og ren, indtil den falder af. Du kan vaske omkring navlen med kogt lunkent vand.


Undlad at dække navlen til med bleen, da navlen tørrer hurtigere ind, når den får luft og ikke holdes fugtig.


Når navlestumpen falder af, typisk inden for 5-12 dage, kan det bløde en smule. Det er helt normalt, men husk stadig at holde øje med tegn på infektion. Hvis du er i tvivl, så spørg din sundhedsplejerske.

Arp


Det er ikke unormalt, at babyer får arp – et lag af fedtede, gulbrune skæl, der samler sig i hovedbunden. Arp er afstødte hudceller og fedt fra talgkirtler, og er ganske ufarligt - det kan både forebygges og fjernes. Det er dog vigtigt, at du ikke lader arpen udvikle sig til en tyk skorpe, da det så kan blive sværere at slippe af med.


Der findes flere metoder til behandling af arp. Du kan f.eks smøre din babys hovedbund med lidt babyolie, som du lader sidde nogle timer, og derefter fjerne det med en børste eller tættekam. Du kan også redde din baby dagligt med en blød børste, for at forebygge at arpen opstår.


Hvis arpen er svær at slippe af med, kan du købe en specifik shampoo på apoteket til behandling af arp.

Gulsot


Op mod halvdelen af alle nyfødte børn udvikler gulsot i den første leveuge, men hos de fleste babyer når det at forsvinde det af sig selv. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, hvis dit barn får gulsot, eller hvis du oplever, at dit barn har gulsot, der bliver værre, dit barn bliver sløvt og ikke vil amme, skal du kontakte din sundhedsplejerske eller din læge.

Den første uge med baby


Den første tid derhjemme med din baby, kan nok virke lidt skræmmende, men i virkeligheden er det ikke så farligt.


Så længe du er opmærksom på dit barns behov, skal det hele nok gå, for det vigtigste for et spædbarn er mad, søvn, en tør ble, tryghed, varme og nærhed – alt andet kommer i anden række.


Sørg for, at din baby får masser af kropskontakt. Gerne hud mod hud både hos mor og far den første tid.


Hold øje med, at du ammer nok, og at barnet har regelmæssig afføring og våde bleer.


Trøst, når din baby er ulykkelig. Sov, når din baby sover. Glem opvasken og rengøringen for en stund, og lad være med at stresse dig selv, fordi du ikke føler, du når noget som helst.


Hvis I får besøg, så bed dem om at tage kage med og hjælpe med at lave kaffen, det er ok ikke at have alting klar. Tag det med ro og nyd øjeblikket. Der skal nok blive tid til det hele, når I er kommet ind i en god rutine.


I løbet af den første uge kommer sundhedsplejersken på besøg, og en god idé er, at skrive alle jeres spørgsmål ned, så I kan huske dem og få svar på dem.

Førstegangsmor vs. andengangsmor


At blive mor for første gang er for de fleste en stor livsomvæltning. Dit barn kommer til at vende op og ned på din hverdag, og ofte vil det være en overvældende tid både følelsesmæssigt og praktisk, hvor du nemt kan føle dig sårbar i din nye rolle som mor.


Ofte når du starter på noget nyt, vil du trække på tidligere erfaringer som kan minde om noget du tidligere har gjort, men som nybagt førstegangs mor har du ikke noget erfaringsgrundlag at trække på.


Du vil derfor være mere usikker og gennemgå flere tvivls faser, hvilket er helt normalt og jo blot et udtryk for, at du står i noget nyt.


Som førstegangsmor er ens egne forventninger ofte enorm høje, og du har måske taget andres velmenende råd som lov uden at få sagt fra.


Det bliver ofte anderledes som andengangsmor. Når du bliver mor anden gang, hviler du ofte mere i dig selv og dine forventninger bliver nedjusteret. Du stoler mere på dig selv og din egen intuition om, hvad der er godt for jeres baby og jer som familie.


Den kærlighed du har til dit første barn, kan ved familieforøgelse få dig til at tænke, hvordan det bliver at være mor til to børn og skulle dele kærligheden mellem dem.

Er der mon kærlighed nok? Det er der heldigvis, og det kommer ofte, når I lærer hinanden at kende. Udfordringen som flergangsmor kan være, at du tænker på, om der er hænder og opmærksomhed nok til to.


Du kan opleve dårlig samvittighed over, at du ikke kan være der lige så meget for dit store barn som tidligere, og det er helt okay, for dit barn skal nok klare det.


Husk på, at det store barns hverdag bliver forandret, når lillebror eller søster ankommer. Selvom I har forberedt dem og talt om det, bliver det noget helt andet at skulle dele sine forældres opmærksomhed med en lille.


Der kan opstå jalousi og frustration, som I forældre må prøve at give jeres store barn mulighed for at udtrykke. Vis den store, at I er til stede og giv dem et ekstra kram.


Inddrag dem når i skifter ble eller putter, så de mærker, at de også har en vigtig rolle.Skift imellem jer, når I leger, læser og putter med jeres store barn, når baby sover. Far kan også tage baby på en barnevognstur efter amning/flaske, så mor og den store kan få lidt tid sammen.


Alle de små stunder tæller også, og betyder meget på den lange bane. Ligesom da I blev forældre første gang, er der uendeligt mange ting at lære som familie - nu til to børn. Men som sidst klarer I det sammen hen ad vejen.

Vi hedder Marie & Annika, vi er begge sygeplejersker og sundhedsplejerske med mange års erfaring i arbejde med spæd- og småbørnsfamilier. Vi driver Wearefamily.dk hvor vi tilbyder privat sundhedspleje.