Slutspurt & VILDE tilbud! Shop Final SALE her.

Er det tid til den

næste autostol?

I takt med at dit barn vokser sig længere og tungere, skal autostolen løbende skiftes ud, så junior stadig kan sidde ordentligt og sikkert fastspændt, når I er på køretur.

Vi hjælper dig her med at finde ud af, hvornår det er tid til at gå en størrelse op.

Alle forældre bekymrer sig om barnets sikkerhed, ikke mindst i bilen, hvor din dyrebare last skal sidde godt fast, hvis uheldet er ude og noget går galt på køreturen. Derfor har du selvfølgelig også allerede investeret i en autostol til din baby, som loven foreskriver. Men hvornår er din guldklump blevet for stor til den gamle stol – og hvad skal du kigge efter, når du er i tvivl?


Hos BabySam ved vi, at det kan være svært at finde rundt i de mange huskeregler og grupper af autostole. Derfor vil vi gerne hjælpe dig med at finde den rigtige stol til dit barn. Vi guider dig her igennem de forskellige kategorier af autostole og giver dig gode råd, som du kan have i baghovedet, imens du leder.

autostole
autostole

Hvornår skal autostolen skiftes ud?

Nogle børn tager hurtigere på i vægt end andre. Måske opdager du, at arvingen allerede efter 6 måneder har ramt en kampvægt på 9 kg. Men betyder det så rent faktisk, at det allerede er tid til at skifte over til en autostol i Gruppe I? Nej – ikke nødvendigvis. Faktisk anbefaler vi, at du bruger barnets første autostol så længe som overhovedet muligt, da den er fleksibel og yder god beskyttelse mod sidekollisioner. Eftersom babyautostolen kan bruges op til 13 kg, er det desuden uhyre sjældent, at den bliver for lille, selvom dit barn teknisk set er tung nok til at rykke op i næste gruppe af autostole.


Dertil kommer, at selvom baby måske allerede vejer 9 kg omkring de 5-6 måneder, så vil dit barns ryg og nakke ikke være stærk nok til at kunne sidde i en større autostol, selvom den passer på vægtklassen. Derfor skal du slå koldt vand i blodet og som tommelfingerregel vente med at købe en ny autostol, til barnet er over 9 måneder.


Vejledende krav til Gruppe 0+:

Vægt: 0-13 kg

Alder: Nyfødt-15 måneder

Højde: 40-90 cm

Gruppe 0+ (0-13 kg)

Den første autostol, som du køber til dit barn, hører til Gruppe 0+. Det er denne autostol, som din baby skal sidde i det første stykke tid af sit liv, når I kører i bil, og som I kan tage i brug allerede på turen hjem fra barselsgangen. På et tidspunkt bliver dit barn dog for lang og for tung til denne stol – og det er derfor, at du formentlig allerede omkring 9-måneders alderen skal i gang med at finde den næste autostol til junior.


Som hovedregel skal minimum 2 ud af 3 følgende punkter være opfyldt, inden stolen skal skiftes ud:

♦ Barnet skal kunne sidde stabilt

♦ Barnet skal veje mere end 9 kg

♦ Barnet skal være minimum 9 måneder


Det er imidlertid bedst, hvis du kan sætte kryds ved alle tre punkter, inden du skifter stolen ud. Alle børn er dog forskellige, og nogle kan blive siddende i babyautostolen helt frem til 15 måneder. Derfor vil det altid være en individuel vurderingssag, om din arving er klar til at gå en størrelse op. Er du i tvivl om, om babyautostolen er blevet for lille, så kan du tjekke, om der er cirka 2 fingre fra det øverste punkt på dit barns hoved til det øverste punkt på stolen. Hvis ja, så er det tid til at købe den næste autostol – og faktisk helst en smule før, så den allerede står klar i kulissen.


Gruppe I (9-18 kg)

Når du skifter barnets første autostol ud, skal den nye stol være fra den gruppe, som passer bedst til dit barns nuværende størrelse og jeres behov. En autostol fra Gruppe 1 er et godt bud til de fleste, da den kan tages i brug fra cirka 9-måneders alderen og frem til 4-års alderen, alt efter hvor hurtigt dit barn vokser. Autostole fra Gruppe 1 har også den fordel, at de kan monteres både bagudvendt og med kørselsretningen – hvis du er i tvivl om, om junior kan sidde helt stabilt ved egen hjælp, kan du derfor sætte stolen bagudvendt til at begynde med.


En autostol fra Gruppe 1 kan bruges, til dit barn vejer over 18 kilo og er mere end 100 cm lang. Herefter er det endnu en gang på tide at skifte til en ny mode. Hvis du kvier dig ved at skulle ud og investere i en autostol for tredje gang, kan du dog også springe over Gruppe 1 og i stedet går direkte til Gruppe I/II/II.


Vejledende krav til Gruppe I:

♦ Vægt: 9-18 kg

♦ Alder: 9 måneder-4 år

♦ Højde: 40-100 cm

Udvalgte autostole brands hos BabySam

Gruppe I/II/III (9-36 kg)

Her får du en autostol, som I kan få glæde af i lang tid. Stolene i Gruppe I/II/II er nemlig konstrueret sådan, at den kan bruges, fra dit barn er 1 år og helt frem til 12-års alderen. Det betyder, at du formentlig ikke behøver at investere i flere nye autostole, da junior til den tid vil være så stor, at hverken stole eller selepuder er nødvendige, når I skal på køretur. Denne type autostol har også den fordel, at den kun kræver få justeringer under hele brugsperioden.


En autostol til 9-36 kg kan typisk monteres både bagudvendt og med kørselsretningen, så du kan vende den efter behov. Det betyder, at denne type stol også egner sig til små børn, der teknisk set er lange og tunge nok, men som måske ikke sidder helt stabilt.


Vejledende krav til Gruppe I/II/II:

♦ Vægt: 9-36 kg

♦ Alder: 1-12 år

♦ Højde: 75-150 cm


Gruppe II/III (15-36 kg)

Autostole fra denne gruppe kan kun monteres, så fronten er med kørselsretningen. Det skyldes, at dit barns nakkemuskler vil være stærke nok til at holde hovedet stabilt, når junior bliver stor nok til at sidde i denne type stol. Af samme årsag er det dog vigtigt at understrege, at dit barn skal veje mindst 15 kg, før du må købe en autostol fra Gruppe II/III.


Det er desuden bedst, hvis dit barn er over 3 år, hvis du køber en stol af denne type. En 15-35 kg autostol er nemlig udstyret med en såkaldt 3-punkt-sele, som kræver, at dit barn sidder korrekt – med selen over hoften, ned over skulderen og tæt til kroppen. Er dit barn under 3 år, kan det være for svært at sidde stille, og du bør derfor købe en anden type stol.


Vejledende krav til Gruppe I/II/II:

♦ Vægt: 15-36 kg

♦ Alder: 3,5-12 år

♦ Højde: 95-150 cm


Autostole

Hvornår må autostolen vende fremad?

Indtil dit barns nakkemuskler er tilstrækkeligt udviklede, skal autostolen være bagudvendt, så den sårbare nakke og det følsomme baghoved bliver støttet i tilfælde af sammenstød. For mindre børn kan det imidlertid være lidt svært at sidde i autostolen med ryggen til far og mor – særligt omkring 9-måneders alderen udvikler mange børn en forbigående separationsangst, som kan forvandle bilturen til lidt af en prøvelse.


Derfor kan det selvfølgelig være fristende at vende stolen om, så du kan holde øjenkontakt med barnet i spejlet – og måske undgå de værste grådanfald. Imidlertid er det en skidt idé at vende stolen om for hurtigt – tværtimod anbefales det, at du venter så længe som muligt med at vende stolen. Mange eksperter anbefaler i dag, at autostolen er bagudvendt indtil dit barn er 4 år.


Hvis din autostol er i-Size godkendt, er det et decideret lovkrav, at stolen skal være bagudvendt til barnet er mindst 15 måneder. Hvis du bliver stoppet med et barn under 15 måneder i en i-Size autostol, der er vendt med kørselsretningen, kan det udløse et klip i kørekortet.


Denne artikel er en del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

Overnatning ude

- uden mor & far

overnatning ude for baby

Skal dit barn overnatte ude for første gang? Måske er du lidt nervøs for hvordan det vil gå og i tvivl om hvordan I bedst griber det an, så det bliver en god oplevelse, for både forældre, barn og babysittere. Vi giver dig et par råd med på vejen.​​​​​​​

Næste gang

Den første fødselsdag!


1 års fødselsdag

Den første fødselsdag er noget helt specielt. Nu går dit barn fra at være en baby til en tumling. Og spændende nye tider følger. Et helt år siden fødslen er nu gået og det skal fejres. Vi giver dig et par tips til hvordan I får en hyggelig festdag.