Fra den allerførste rangle til det helt store byggeklodsprojekt – sjovt og spændende legetøj er en fuldstændig uundværlig del af barndommen.
Men faktisk er det ikke kun skæg og ballade, når dit barn hygger sig med sine legesager.
Som nybagt forælder vil du hurtigt opdage, at legetøjet har det med at hobe sig op på hylderne på babyværelset, nærmest fra det øjeblik I kommer hjem fra fødegangen. Barselsgaver, fødselsdagsgaver, julegaver og bare fordi-gaver fra familie og venner – for ikke at tale om det legetøj, som far og mor selv køber – får opbevaringskasserne til at bugne og gulvet til at flyde.
Heldigvis skal du ikke have alt for ondt i forbrugssamvittigheden, for legetøj er nemlig godt og vigtigt for dit barns udvikling. Allerede ved babystadiet stimulerer sjove farver, former, bevægelser og lyde nemlig hjernen – også selvom små babyer faktisk slet ikke ”leger” i ordets egentlige forstand. Hvis alle overflader i hjemmet er fyldt med klodser, bamser, spil og legesager, der bimler og bamler, skal du altså ikke fortvivle, men blot se det som et tegn på dit barns sunde udvikling. Hvilket legetøj, du køber til din guldklump og hvornår, er imidlertid ikke helt uvæsentligt. Derfor har vi hos BabySam lavet denne guide, så du kan blive klogere på, hvordan leg med legetøj påvirker dit barn, og hvordan du bedst udnytter legesagernes store potentiale.
Har du nogensinde lagt mærke til, at alting hurtigt kan blive til en leg, når du har med små børn at gøre? At tage sko på, at gå op ad trappen ude i opgangen, ja, selv at hjælpe med at tømme opvaskemaskinen kan blive forvandlet til en leg, en konkurrence eller et rollespil. Det skyldes, at børn udforsker både sig selv og verden gennem leg – og faktisk kommer leg og læring ofte ud på ét. Leg styrker motorikken, stimulerer hjernen, understøtter sproget, øger kreativiteten og gør dit barn klogere på sig selv. Ved at lege sammen med andre udvikler dit barn sig følelsesmæssigt, lærer at samarbejde og bliver klogere på, hvordan man begår sig socialt.
Børn kan naturligvis lege på mange måder og med mange remedier, men legesager bliver bestemt ikke ligegyldige af dén grund. Hvis du stiller noget spændende legetøj til rådighed, kan du understøtte dit barns udvikling og skabe gode rammer for dets trivsel allerede fra babystadiet. Din lille baby bliver dog ikke klar til at bygge en racerbane eller at lægge puslespil lige med det første, så derfor skal du starte i det små.
Når der er en aldersvejledning på den æske med LEGO Friends, som du har taget ned fra butikshylden, så er det ikke kun fordi de små klodser udgør en kvælningsfare for helt små børn. Aldersvejledningen giver nemlig også et fingerpeg om, om det er et stykke legetøj, som dit barn kognitivt er parat til. Selvom det er fristende at købe legesager, som ligger lidt over dit barns aldersniveau, fordi du naturligvis synes, at junior er exceptionelt begavet, så er det altså bedst at vente.
Det kan selvsagt være svært at finde rundt i den enorme jungle af legetøj til børn i alle aldre, hvoraf nogle legesager endda godt kan overlappe mellem de forskellige udviklingsstadier. For at gøre det nemmere for dig, har vi nedenfor lavet en oversigt over, hvilke typer af legetøj der passer til dit barns alder.
Imens din baby er helt spæd, er det i sagens natur ikke byggeklodserne, du skal have frem. I den første måned er dit barns syn sløret, og det vil kun kunne se cirka 30 centimeter frem. Herefter vil synet langsomt blive bedre, men typisk vil barnet fokusere på ting, der er relativt tæt på ansigtet. Derfor er det bedste legetøj til din baby noget, som kan fange blikket eller opmærksomheden. Farvestrålende billeder og figurer, raslende rangler, en blød bamse, der spiller blid musik, og lignende legesager vil både fascinere og begejstre de allermindste.
Du kan for eksempel købe:
Legetøj med spejle på
Stofbøger i strålende farver
Uroer eller mobiler, gerne med lyd eller musik
Rangler og rasleæg
I takt med at din baby bliver en smule ældre, bliver legen også en anelse mere aktiv. Dit barn kan bevæge arme og ben lidt mere kontrolleret og kan række ud og gribe fat i legetøjet. Herefter varer det ikke længe, før de spændende sager for alvor skal undersøges med både øjne, fingre – og især munden. Derfor skal legetøjet naturligvis være sikkert for din baby at sutte og gumme på.
Derudover er forskellen fra de første tre måneder og nu ikke så stor. Farver, figurer og mønstre er stadig et hit, ligesom sjove lyder og melodier. Nu, hvor din baby begynder at bruge hænderne til at mærke og røre, må der også gerne være spændende teksturer at røre ved: Blødt, glat, knitrende, eftergivende.
Du kan for eksempel købe:
Bideringe
Legetøj, der siger lyde, når du klemmer på det
Bløde bamser uden smådele
Sansebøger
Aktivitetslegetøj (tæppe, aktivitetsstativ, uro)
Rangler med små klokker, knitrepuder eller lignende
Nu begynder der så småt at komme fart over feltet. Dit barn kan efterhånden sidde op ved egen hjælp, og før du får set dig om, vil junior også kravle rundt med fuld fart på. Det betyder også, at finmotorikken tager et hop fremad. Klodser skal stables og væltes eller puttes ned i de huller, som de passer til. Knapper skal trykkes på, især hvis de aktiverer en lyd eller en handling.
Aktivitets- og sansebøger kommer virkelig til deres ret nu, hvor dit barn for alvor kan være med til at hive, trykke og pille. Det er derfor kun godt, hvis du bruger meget tid på at ”læse” og kigge i bøger sammen med arvingen, så evnen til at fokusere styrkes.
Du kan for eksempel købe:
Alderssvarende stable- og byggeklodser
Legekeyboard eller andet legetøj, der kan spille musik ved tryk på knapper
Legetøj til badet, som kan flyde, plaske eller hældes vand i
”Puttekasser,” hvor barnet skal putte ting i huller
Bløde bolde, der kan trille
Hold nu fast, hvor går det stærkt. Dit barn er virkelig gået i gang med at udforske verden – og det betyder, at alt nu så småt kan blive til en leg eller et stykke legetøj. Du vil formentlig opleve, at dit barn lige så gerne vil lege med en tom dåse, hvor låget kan tages af og på, som med et stykke toptunet legetøj, der kan spille alfabetet bagfra, imens det hele lyser, bimler og bamler.
Det betyder dog ikke, at legetøjet nu er blevet ligegyldigt. Tværtimod er det nu, at det rigtigt sjove legetøj lige så stille kan introduceres – små togbaner, trækdyr, biler, dukker, legemad og lignende klassikere vil med garanti vække begejstring.
Du kan for eksempel købe:
Gåvogn
Trækdyr
Legetøj til sandkassen eller stranden
Alderssvarende togbaner
Alderssvarende legetøj, der skal ”samles,” hvor dele for eksempel skal klikkes af og på
Dukker, hvor tøjet kan tages af og på
I vuggestuealderen vil dit barn lige så stille blive introduceret for leg i selskab med andre børn – i første omgang vil børnene dog lege parallelt med hinanden – hver sin leg, side om side – i stedet for i samspil med hinanden. Først lidt senere kommer lege, hvor børnene reelt leger med et stykke legetøj sammen. Det vil stadig være byggeklodser, puttekasser, legesager, du kan putte ting ind i og tage ud igen, dukker, biler, togbaner og andet legetøj fra tidligere, der hitter.
I vuggestuen begynder børn også typisk at bruge fantasien endnu mere. De laver rollelege og konstruktionslege, godt hjulpet på vej af et lægesæt med stetoskop og legetermometer, legekøkken- og legemad og lignende ”rekvisitter,” som kan styrke rollespilslegen.
Du kan for eksempel købe:
Udklædningstøj
Alderssvarende byggeklodser
Legesæt til rollespilsleg
Dukker og dukkehus
Legefigurer, for eksempel bondegårdsdyr eller dinosaurer
Fingermaling
Finmotorikken og de kognitive evner er nu så meget på plads, at LEGO-klodser, puslespil, vendespil og lignende alderssvarende legetøj, hvor noget skal bygges, huskes eller løses, for alvor kan komme i højsædet. I det hele taget er tiden, hvor dit barn var underholdt ved at trykke på den samme knap igen og igen, uigenkaldeligt forbi – tværtimod skal legetøjet helst være lidt mere udfordrende, så hjernen stadig bliver stimuleret, imens dit barn leger.
Med legetøjet kan du også nære dit barns kreative sider. Perleplader og perler til halskæder, tegne- og malesager og lignende sager er perfekte til en lille kunstner, der elsker at frembringe nye gaver til mor og far.
Du kan for eksempel købe:
Puslespil
Vendespil
LEGO-klodser
Alderssvarende brætspil, hvor der skal løses opgaver
Tegne- og malesager
Modellervoks
Perler og perleplader
Nej, det behøver du ikke. Selvfølgelig kan pris og kvalitet hænge sammen, men en billig trillebold kan være lige så fin som en dyr model. En god huskeregel er, at 90 % af legen er barnets fantasi og 10 % er selve legetøjet – derfor har godt legetøj, der udfordrer, fascinerer og stimulerer ikke nødvendigvis noget med prisskiltet at gøre.
Med det sagt, så kan det naturligvis være en god idé at skele til kvalitet, når du køber. Holdbart legetøj spreder glæde i længere tid end billigt skrammel, der nemt går i stykker. Vær desuden altid på vagt, hvis du køber billigt legetøj fra udlandet, da det måske kan indeholde stoffer, der er skadelige for dit barn.
Læs mere om BabySnak her
En god bæresele eller vikle kan bare være rigtig 'handy', hvis du lige skal have noget for hånden eller hvis I er ude og din baby vil op i din nærhed. Vi guider dig her til hvad du skal være obs på ved bæreseler og slynger og hvad som er det rette for dig.
Den første seng er ofte placeret i soveværelset. Faktisk ved man, at mors og fars åndedræt stimulerer babys vejrtrækning, og selvfølgelig vil nærhed også skabe den tryghed, som baby har brug for.