Guide

til bæresele & vikle

Der er intet så effektivt som den tætte kropskontakt, når det handler om at skabe tryghed og ro hos de allermindste.

Babybæring giver din baby nærhed, imens du har hænderne fri til andre gøremål.

Forskellige typer bæreredskaber

Denne artikel er lavet i samarbejde med Louise fra Barselsrummet, som er certificeret Post Partum Doula ved Julia Jones og certificeret slyngevejleder ved BæreAkademiet.


Der findes et væld af forskellige bæreredskaber, så det er muligt at finde noget, som matcher enhvers smag og behov. De mest gængse typer af bæreredskaber er bæreseler, strækvikler og fastvikler, men der findes også flere andre typer af bæreredskaber såsom ringslynger, meh dai osv. Alle disse forskellige bæreredskaber gør det muligt at bære sit barn på mange forskellige måder – alt fra at bære barnet mave mod mave til at bære det på hoften, eller sågar på ryggen.


I artiklen fokuserer vi primært på bæreseler og strækvikler, som er blandt mange nybagte forældres favoritter. Strækviklen er meget populær til de helt små børn, imens mange vælger en bæresele, når barnet bliver 4-6 måneder, hvor de måske synes, at strækviklens ”bounce” gør det lidt tungt at fortsætte med at bære i den.


Mange forældre kan være lidt ”skræmte” af at bruge en vikle, fordi det lige kræver lidt øvelse og teknik at binde den – men bare rolig, det kan du sagtens lære! I dag kan man også få strækvikler som er forbundet, hvilket for nogle forældre kan føles lettere at gå til end den klassiske strækvikle.

Fordele ved at bære

Der er rigtig mange fordele ved at bære sit barn for både barnet og den, som bærer. Et lille barn finder ro og tryghed ved at være tæt på sin(e) primære omsorgsperson(er). Når barnet bliver båret, kan det mærke varmen fra din krop, fornemme dit hjerteslag, mærke din vejrtrækning og dufte dig, hvilket virker beroligende på langt de fleste børn. De vuggende bevægelser som skabes, når du bærer dit barn, vil også virke beroligende.


Har du et barn med refluks, vil det kunne hjælpe barnet at være oprejst, frem for at ligge meget ned. Og har barnet mavekneb, kan man opleve, at det hjælper at bære, da barnet får en blid ”massage” på maven, når det bæres. Har du et for tidligt født barn, kan det også have store fordele at bære. Præmature børn har enormt stor gavn af så meget hud-mod-hud kontakt som overhovedet muligt, da det hjælper med at regulere og stabilisere hele deres system fra vejrtrækning til temperatur – så her kan især en strækvikle være en virkelig stor hjælp.


Foruden den tryghed det giver for barnet, kan et bæreredskab være en stor praktisk hjælp i hverdagen. Måske har du et barn, som ikke vil sove i barnevogn og kun vil tage kontaktlure på dig – eller et barn som meget gerne vil op og være i favn ofte. Her kan det være rigtig dejligt, at du har mulighed for at bevæge dig rundt, imens du bærer dit barn, uden at få ondt i arme og skuldre af at holde barnet i dine armen. Eller måske vil du gerne kunne bevæge dig lidt rundt og ordne nogle forskellige ting, imens du har dit barn tæt på dig.


Skal du ud på tur, kan det også være dejligt, at du ikke behøver at slæbe en barnevogn med, men at du i stedet kan bære dit barn i et bæreredskab. Ammer du, kan du lære at amme, imens du bærer dit barn i bæreredskabet - et sandt life-hack. Og så kan det at bære sit barn være med til at styrke tilknytningen mellem dig og dit barn. Der er altså rigtig mange gode grunde til at bære sit barn.

Når du skal vælge bæreredskab

Hvilken type bæreredskab du skal vælge, er meget individuelt og kommer helt an på, hvilke præferencer og behov du har. Langt de fleste former for bæreredskaber kan bruges fra baby er helt lille, herunder også mange bæreseler, såfremt der findes en såkaldt babyindsats til selen.


Der er dog mange forældre, som foretrækker en strækvikle til det helt lille barn. Strækviklen smyger sig om barnets krop og kan bindes, så den passer helt perfekt til både barn og bærer.


Når barnet bliver større, typisk omkring 6 måneder, vil mange føle, at barnet bliver for tungt til strækviklen og skifter derfor over til et andet bæreredskab som f.eks. en bæresele eller en fastvikle. Men der er som sådan ikke noget i vejen for, at fortsætte med strækviklen, ligesom der ikke er noget i vejen for at bruge bæresele fra en start, så længe det blot er en model, som er egnet til et lille spædbarn - det vigtigste er, at det bæreredskab du vælger er komfortabelt, ergonomisk og sikkert for både dig og dit barn.


Mange forældre synes, at en bæresele er det letteste valg, da den klikkes på ved hjælp af nogle spænder og ikke skal bindes som en vikle. Det er dog vigtigt at være obs på, at der findes mange forskellige typer af bæreseler og at det er vigtigt at finde en, som passer godt til dig og din krop samt til din baby. Og så skal du være obs på, at en bæresele altid skal indstilles, så den passer til både dig og din baby og at indstillingerne skal ændres, hvis din partner f.eks. skal bruge selen - bæreseler er ikke bare one size fits all.


Fordelen ved en vikle er herimod, at den tilpasses præcis din og babys krop og at den altid kan bindes, så ergonomi, komfort og sikkerhed er optimeret for dit barn. Til gengæld skal du lige lære teknikken med at binde viklen. Men igen, er det meget individuelt hvad der lige passer til dig og dit barn – så prøv dig gerne frem, inden du vælger, hvilket bæreredskab du ønsker at investere i.

Overvejelser når du køber bæreredskab


KOMFORT

Er det kun dig, der skal bruge bæreredskabet, eller skal det bruges af flere fx også din partner. En vikle tilpasser sig bæreren fuldstændig og de fleste seler vil også kunne rettes til, så de passer flere personer. Her er det vigtigt at være obs på, at selen justeres fra gang til gang, afhængig af hvem det er, som bruger den, for at sikre den bedst muligt komfort.


PRAKTIK

De fleste nybagte forældre oplever størst glæde ved et bæreredskab, som ikke virker for kompliceret at bruge. En let åbne- og lukkemekanisme kan derfor være en god ting på en bæresele. Foretrækker du en vikle, kan det være godt at øve sig i at binde den inden baby kommer til verden, så du har en god fornemmelse for hvordan den bindes, når baby skal i viklen.  


BÆRESTILLING

Overvej, hvordan du ønsker at kunne bære dit barn - mave mod mave, på hoften, på ryggen eller udadvendt (udadvendt og på hoften anbefales ikke til mindre børn grundet ergonomiske hensyn). De fleste former for bæreredskaber tilbyder dog alle muligheder for bærepositioner.  


MATERIALE

Tænk på, hvilken årstid du regner med at bruge bæreselen i. Et kraftigt materiale evt. med overtræk er godt til de kolde vintermåneder, mens et tyndere materiale, der tillader luft at slippe igennem, er bedst til de varmere sommer måneder.

Sikker og komfortabel babybæring

Først og fremmest er sikkerheden vigtig, når du bærer dit barn. Her gælder det særligt, at der altid skal være frie luftveje hos barnet (hage løftet fra brystet og ikke noget stof hen over ansigtet) og at bæreredskabet skal være lukket rigtigt - altså alle seler spændt på bæreselen og altid dobbeltknude på en vikle. Det er også vigtigt at huske, at dit tyngdepunkt ændrer sig, når du bærer et barn på kroppen, så man skal være lidt mere obs når man f.eks. går på trapper, så man ikke får overbalance. Og så er det no-go at drikke varme drikke over hovedet på et barn, som sidder i et bæreredskab.


Ift. sikkerheden frarådes det kraftigt, at placere sit barn i en liggende stilling i bæreredskabet, da det i værste fald kan resultere i aflukkede luftveje, fordi barnet ”falder sammen” i stoffet.


Bær derfor altid dit barn oprejst og på en måde, hvor barnets hage er løftet fra brystet (du kan få to fingre ind under hagen) og hvor ansigtet er fri for stof – ikke noget med at placere stoffet fra strækviklen hen over babys ansigt.


Det lille barn kan ikke selv holde sit hoved, så når du skal bære din baby, skal du sørge for, at der er nakkestøtte godt op i barnets nakke, til den nederste kant af barnets ører.


Det lille barn bør sidde i en såkaldt frøposition / M-position, hvilket betyder, at barnets knæ er højere end numsen – det understøtter barnets naturlige c-krumning i ryggen. Når du løfter en baby op, vil du se, at barnet helt naturligt holder sine ben i denne position. For at sikre denne position, er det vigtigt, at stoffet i bæreredskabets sæde (der hvor barnets numse er placeret), støtter tæt om barnet hele vejen fra den ene knæhase til den anden. Barnet skal altså ikke kun understøttes under selve numsen, da benene så vil komme til at hænge og ”dingle” nedad og ryggen vil blive strakt ud.


Det lille barn har en naturlig c-krumning i rygsøjlen, som så vidt muligt bør understøttes af den måde, man bærer. Det kan derfor heller ikke anbefales, at man f.eks. vender et lille barn fremad i en bæresele, da barnet herved forhindres i at have den naturlige krumning i ryggen.


Mange bæreseler giver muligheden for at barnet kan bæres fremadvendt, men med hensyntagen til barnets ergonomi, er det en god idé at vente med at bære på denne måde, til barnets rygsøjle har fået s-form, hvilket er omkring det tidspunkt, hvor barnet begynder at gå.


Er dit barn meget nysgerrigt og vil gerne vendes mod verden, kan det i stedet anbefales at bære barnet på ryggen, hvilket kan lade sig gøre i en lang række forskellige bæreredskaber.


Når du bærer, er det også vigtigt, at barnet sidder tæt til din krop og ikke ”hænger” eller ”falder ned” i selen – det er både vigtigt for din komfort som bærer, så du ikke får ondt i ryg og skuldre, men også for barnet, så man sikrer, at der er frie luftveje og barnets hage ikke kan falde til brystet, fordi barnet sidder alt for løst i bæreredskabet og dermed kan falde helt sammen.


Det er ikke kun barnets sikkerhed og ergonomi, som er vigtigt. Det er også vigtigt, at du passer på din egen krop når du bærer. Det betyder f.eks. at det er vigtigt, at barnet sidder tæt ind til dig og ikke ”hænger” i selen, da det kan give dig smerter i ryg, skuldre og nakke.


Er du i tvivl om hvordan du bærer dit barn sikkert og komfortabelt, kan det altid anbefales, at du kontakter en bærevejleder, som kan hjælpe dig godt på vej, så du sikrer, at både sikkerhed, ergonomi og komfort er på plads for både baby og dig selv.

Gode råd til babybæring

Brug tid på at indstille dit bæreredskab korrekt for både sikkerhed og komfort for både dig og dit barn. Er du i tvivl, kan det være en god idé at kontakte en bærevejleder, som kan hjælpe dig godt i gang.


Når du skal lære at bruge bæreredskabet, er det en god idé at prøve det af, når dit barn er veludhvilet og mæt. Er dit barn ikke i humør lige nu, så prøv hellere igen senere. Du kan med fordel bevæge dig lidt rundt, efter du har placeret barnet i bæreredskabet, da det ofte vil få barnet til at falde til ro.  


Når du indstiller eller binder dit bæreredskab, er det vigtigt, at du foruden barnets sikkerhed og ergonomi også har fokus på din egen komfort. Det er vigtigt, at du bærer vægten af barnet på dine hofter og at bæreredskabet fordeler barnets vægt godt over hele ryggen. Det er også vigtigt, at barnet ikke ”hænger” i selen, så det trækker i dine skuldre og nakke – du skal ikke have en følelse af, at barnet glider ned, så sidder bæreredskabet ikke tæt nok til din krop.  


For at sikre den optimale ergonomiske position for dit barn, bør barnet sidde i en såkaldt frøstilling / M-position, hvor knæene er lidt højere end det nederste af numsen. På den måde sikres den rette c-krumning af barnets ryg. Først når barnet har s-krumning i ryggen, anbefales det at bære barnet fremadvendt i bæreredskabet.  


Når dit barn er lille og ikke selv kan holde sit hoved, skal du sørge for at der er ryg/nakkestøtte, der går helt op til underkanten af barnets ører, så hoved og nakke får den nødvendige støtte og du ikke behøver at skulle holde barnets hoved med en hånd.


Sikkerhed først! Sørg altid for, at barnets hage ikke falder ned på brystet og at der er frie luftveje - og bær ikke dit barn i en liggende position, med stof hen over ansigtet.


Artiklen er lavet i samarbejde med Louise fra Barselsrummet.

Louise er certificeret Post Partum Doula ved Julia Jones og certificeret slyngevejleder ved BæreAkademiet.


Godt at vide om bæreseler & vikler

Hvornår må baby sidde i vikle?

Generelt kan man begynde at bruge en vikle fra fødslen, så længe man sørger for at støtte barnets hoved og nakke korrekt. Det er vigtigt at vælge en ergonomisk vikle, der støtter barnets ryg og hofter korrekt. Hvis du er usikker på, om din baby er klar til at sidde i en vikle, kan du konsultere en sundhedsplejerske eller anden ekspert for vejledning.

Hvor længe må en baby sidde i en vikle?

Der er ikke en fast tidsgrænse for, hvor længe en baby må sidde i en vikle, men du bør altid sørge for, at barnet er godt støttet, og at deres hoved og nakke er i en sikker position. Tjek jævnligt, om barnet er komfortabelt, og giv det pauser, hvis barnet ikke virker tilfreds eller er urolig.

Andre guides

GUIDE TIL KLAPVOGN

Dit barn vokser hver dag og det samme gør dets bevidsthed om omgivelserne. En god klapvogn giver den allerbedste udsigt, når man oplever verden i børnehøjde.

GUIDE TIL AUTOSTOL

Den rigtige autostol redder liv. I BabySam går vi højt op i børns sikkerhed i bilen. Få derfor hjælp fra BabySams rådgivere til at finde den helt rigtige stol.

GUIDE TIL LEGETØJ

Små børn bider i, og sutter på legetøjet. Det stiller store krav til produkterne. Hos BabySam tager vi dette ansvar meget alvorligt. Vi har samlet nogle idéer som er alderssvarende til de små og som de vil elske.

GUIDE TIL SKO

Det er vigtigt at kontrollere dit barns sko flere gange årligt, da fødderne konstant vokser og ændrer form, proportioner og struktur. Vi har samlet nogle tips til når du skal ud at finde sko til dit barn.

Denne artikel er en del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

Den første tid med baby

den første tid med baby

Nu begynder en helt ny hverdag, hvor I lige skal lære jeres nye guldklump at kende og at vænne jer til en ny hverdag med afbrudt søvn, nye rutiner og masser af kærlighed.

Næste gang

Derfor er legetøj så vigtigt for børn

legetøj til børn

De første par måneder af babys liv er legetøj ikke så vigtigt, men derimod nærhed med mor og far. Men lige fra når baby er klar til gradvist at udforske lidt af verden på egen hånd, så er legetøj vigtigt for dit barns udvikling, hele barndommen igennem.