Guide til seng

Når dit lille barn sover om natten, er det altid rarest, hvis du er tæt på. Derfor er det oplagt at placere babys første seng i soveværelset, så junior kan føle sig tryg i drømmeland.

Vidste du, at mors og fars rolige, regelmæssige åndedræt stimulerer babys vejrtrækning? Faktisk opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at spædbørn sover i samme rum som forældrene – i egen vugge eller babyseng vel at mærke. Derfor er en seng eller vugge til dit spædbarn et vigtigt punkt på indkøbslisten, når du er gravid. Men hvornår er baby egentlig klar til at sove i egen seng, og hvilken type sengeleje egner sig bedst til både dit og dit barns behov?


Hos BabySam ved vi bedre end nogen, at den rigtige vugge eller babyseng kan se ud på flere måder. Derfor har vi lavet denne guide, så du kan føle dig godt klædt på, når du går på opdagelse i vores udvalgte modeller. Alle vores vugger og babysenge overholder gældende normkrav og er håndplukket af vores erfarne personale, der altid stiller høje krav til både sikkerhed og miljø. Uanset hvilken seng, du vælger, kan du være sikker på, at din guldklump kommer til at sove sødt og sikkert.

Hvad er forskellen på en vugge og en babyseng?

De fleste spædbørn er glade for, at sovestedet ikke er for stort. Det er nemmere at holde varmen i en mindre seng eller vugge, og for nogle børn føles det også mere trygt. Vuggen er lettere at flytte rundt med, hvis du ønsker, at barnet sover i nærheden - men en vugge er ikke uundværlig. Mange forældre vælger i stedet at bruge en tremmeseng fra starten. Hvorvidt du vælger en vugge eller en babyseng er derfor et spørgsmål om præference. Der findes flere forskellige typer og modeller med hver deres fordele og ulemper.

vugger


TYPER AF VUGGER


En vugge kan have hjul eller stå på stativ. Den kan hænge fra loftet, have form som en slynge eller have en aftagelig langside, så den kan bruges til samsovning. Uanset hvordan den ser ud, er det imidlertid en stor fordel ved vuggen, at du for eksempel snildt kan bære den ind i stuen, hvis du gerne vil have dit barn tæt på, selvom det sover middagslur – og lige så nemt kan sætte vuggen ind i soveværelset igen, når det er blevet tid til, at baby skal puttes til natten.


Ulempen ved en vugge er til gengæld, at dit barn hurtigt vokser ud af den – de fleste børn er blevet for store til en vugge, allerede når de er 4 måneder gamle. I denne alder får børn brug for at kunne bevæge sig lidt og skifte stilling, imens de sover, hvorfor en vugge ofte bliver for trang.


Mange forældre vælger dog alligevel at investere i en hængevugge – også populært kaldet en slyngevugge. Hængevuggen er god, fordi den kan hænges op i loftet og derfor ikke fylder så meget i soveværelset som en vugge på stativ. Samtidig omslutter den barnet på en måde, som genskaber den trygge fornemmelse af at ligge i livmoderen. Du kan dog også vælge en hængevugge med en fast bund, hvis du foretrækker det.


En anden meget populær vuggemodel er den såkaldte bedside vugge. En bedside vugge er kendetegnet ved, at du kan fjerne den ene langside og montere vuggen til voksensengen. På den måde kan både du og baby opnå fornemmelsen af at sove tæt på hinanden, selvom barnet ligger i sin egen vugge. En bedside vugge er også god, fordi den gør det nemt at trøste, hvis junior vågner om natten.


TYPER AF BABYSENGE

Når det kommer til ”rigtige” babysenge, finder du næsten udelukkende variationer over en populær klassiker: Tremmesengen. En babyseng med tremmer er ideel, da den både giver sikkerhed og komfort, og samtidig kan bruges i meget længere tid end en vugge. Til gengæld kan det være en ulempe i små hjem, at en tremmeseng gerne fylder en del mere i soveværelset og ikke er lige så nem at flytte rundt på.


En mindre ulempe ved tremmesengen er desuden, at den har mere soveplads og derfor ikke giver dit spædbarn den samme, trygge fornemmelse af at være omsluttet. Dette kan imidlertid løses ved, at du stiller din babylift ned i sengen, imens dit barn er helt lille – alternativt kan du også købe en babynest eller en dekorativ sengerand, som kan skabe en mere redeagtig seng til dit barn.


De fleste tremmesenge kan højdeindstilles, så du kan ændre indstilling på bund og tremmesider. Det er en fordel, da det både kan skåne din ryg, når du putter og trøster, og samtidig bevirke, at sengen fortsat er sikker for dit barn i takt med, at det vokser.


Sengerande


Hvilken slags seng skal min baby bruge – og hvornår?

​​​​​​​Dit barn kan i princippet sove i sin egen seng eller vugge fra det øjeblik, I kommer hjem fra fødegangen. Som tidligere nævnt opfordrer Sundhedsstyrelsen faktisk til, at børn sover i egen seng eller vugge, men dog i soveværelset sammen med forældrene, da det mindsker risikoen for vuggedød. Læg i øvrigt altid dit barn til at sove på ryggen, når du lægger det ned i vuggen eller sengen – når barnet er vågent, skal du til gengæld lægge det på maven så ofte som muligt, så du undgår, at din babys hoved bliver fladt eller skævt.


Nogle mødre og fædre foretrækker dog alligevel, at baby ligger i dobbeltsengen sammen med dem. I disse tilfælde anbefaler Sundhedsstyrelsen, at barnet ikke ligger mellem forældrene, men i stedet mellem den ene forælder og sin egen seng eller vugge. Alternativt kan en babynest eller bedside vugge gøre samsovningen mere sikker i den første tid.


Vuggende hvile, fra 0-5 mdr.

​​​​​​​Der kan være flere fordele ved at starte med en vugge. Som nævnt giver den større fleksibilitet, da den kan flyttes med rundt i huset – ja, selv i haven om sommeren. Baby nyder den omsluttende tryghed, som vuggen eller den lille seng giver. De fleste vugger og småsenge har desuden flere funktioner, som kan udnyttes senere i forløbet. Nogle vugger kan svinge, nogle kan vugge og nogle har hjul. Og så er der selvfølgelig de forældre, som blot altid har ønsket, at deres lille baby skal ligge i en sød vugge i den første tid.


Det er dog vigtigt at huske, at vuggetiden er forbi, når baby bliver 4-5 måneder, da barnet så kan falde ud over vuggens lave sider. Til den tid vil en vugge desuden være blevet for lille og trang til, at dit barn kan ligge ordentligt om natten.

Den trygge base, fra 0-3 år

​​​​​​​Tremmesengen kan bruges fra dit barn er nyfødt til omkring 3-års-alderen. Til den tid er barnet begyndt i børnehave og har gerne legekammerater med hjem – og så skal der helst ikke stå en ”babyseng” på værelset, hvis man stadig skal være lidt sej i kammeraternes øjne.


De fleste tremmesenge er 60x120 cm i madrasmål og har en bund, der kan indstilles, så du kan hæve det spæde barn op, hvor du bedre kan komme til det. Nogle tremmesenge levner desuden mulighed for, at der kan monteres en sengehest på den ene side, så de høje tremmer fjernes og barnet nemmere kan komme ind og ud af sengen, når det bliver lidt større.

Søvn og leg fra 3 år til voksenseng

​​​​​​​Når dit barn nærmer sig 3-års-alderen, er det tid til at overveje en juniorseng. Dels vil barnet gerne selv kunne komme ind og ud af sengen, og dels er det hyggeligt, når mor og far kan sidde på sengekanten, når der skal læses godnathistorier.


Juniorsengen er mellem 140 og 160 cm lang og kan bruges op til skolealderen. Hos BabySam giver vi dig også muligheden for at springe direkte til en seng i voksenmål  – men dog stadig med alt det tilbehør, dit barn har brug for, såsom sengehest, opbevaringsskuffer til legetøj og lignende.
​​​​​​​


Babysenge, du kan have med på farten

​​​​​​​Én ting er den seng, som skal stå hjemme på barneværelset, men hvad så, når I er på ferie eller besøger familie og venner, som ikke lige har en seng i babystørrelse stående parat? Her kan du med fordel investere i en weekendseng, så dit barn stadig kan sove trygt, selvom I er væk hjemmefra.


En weekendseng til dit barn er typisk ikke så dyr og som regel et godt køb. Nogle weekendsenge kan endda foldes ud, så de kan bruges som kravlegård derhjemme, så du får fuld valuta for pengene. De er lette at flytte rundt på, nemme at pakke sammen og lette at rengøre – perfekt til sommerhuset eller et par dages besøg hos bedsteforældrene.



Rejseseng

Leander, Stokke, BeKids, Sebra og Hoppekids

Hos BabySam forhandler vi udelukkende de bedste vugger og babysenge fra de mest anerkendte brands. Hos os kan du for eksempel finde børnesenge fra Hoppekids - et dansk brand og de eneste på markedet med Svanemærkede børnesenge. Disse børnesenge indeholder derfor ingen sundhedsskadelige kemikalier eller kræftfremkaldende stoffer. Hoppekids fokuserer på at skabe sikre, fantasifulde og fleksible møbler, der sætter et personligt præg på indretningen i børneværelset. En barneseng kan både være et rumskib og et slot, eventyrlige huler og en hyggelig læsekrog.


Eller hvad med en børneseng fra et andet dansk brand? I 1998 blev brandet Leander stiftet af Stig Leander – udlært smed, men med stor interesse for møbeldesign. Han havde i et stykke tid arbejdet på en spisebordsstol med udskifteligt sæde og ryg, men da hans svigerinde blev gravid med tvillinger, begyndte Stig Leaner i stedet at tænke over, hvordan man kunne både berolige og stimulere barnets udvikling – og snart så Leander-vuggen første gang dagens lys.


Hvis dét ikke kan lokke, så kan du hos BabySam også finde børnesenge fra Stokke. I dag er det mere end fyrre år siden, at Stokkes ikoniske Tripp Trapp stol blev lanceret, og lige siden har filosofien været den samme: At skabe produkter, der er i barnets interesse. Alle Stokkes produkter er designet med henblik på at fremme barnets udvikling og styrke båndet mellem børn og forældre – og det gælder naturligvis også deres senge.


Der er også BeKids, et brand med særlig fokus på produkter, der er fri for skadelige stoffer. En børneseng fra BeKids er samtidig budgetvenlig og enkel i sit design, så den passer ind i de fleste børneværelser.


Endelig er der også Sebra - et dansk brand, der designer interiør til børn og deres omgivelser. Brandet blev grundlagt i 2004 af Mia Dela, der er uddannet designer. Da Mia Dela blev mor for første gang i 2002, gik hun i gang med at indrette sin søns værelse, men hun kunne ikke finde møbler, der hverken designmæssigt eller kvalitetsmæssigt faldt i smag. Derfor besluttede hun sig for at starte Sebra, der nu i mere end ti år har designet kvalitetsenge, børnemøbler og mere.

Godt at vide om valg af seng til baby

Hvornår må baby sove i en seng?

Der er ingen fast alder for, hvornår en baby må sove i en seng, da det afhænger af barnets udvikling og forældrenes præferencer. Nogle forældre vælger at lade deres baby sove i en vugge eller tremmeseng fra fødslen, mens andre vælger at bruge en bedside-crib, så babyen sover tæt på forældrenes seng i de første måneder.

Hvor stor seng til baby?

En baby skal have en seng, der er stor nok til at give plads til bevægelse og at vokse i de første måneder af deres liv. I Danmark er en standard babyseng cirka 60 cm x 120 cm. Denne størrelse giver rigelig plads til en baby at sove i, og samtidig også plads til madras og sengetøj.

Bliv inspirereret af nogle af vores brands

Stokke

Brand spotlight

- BEKIDS

Hos Bekids finder du børnemøbler både til baby, men også til større børn. Designet er med et skandinavisk afsæt, hvor de rene linjer og bløde former karakteriserer møblerne.

Leander

Brand spotlight

- LEANDER

Vi er gået bag mærket Leander, som laver smukke børnemøbler i holdbare materialer.
​​​​​​​

Stokke

Brand spotlight

- STOKKE

De fleste kender Stokke og deres ikoniske Tripp Trapp stol. Men Stokke er blandt også kendt for deres børnesenge, som vokser i takt med barnet.

Husk også tilbehøret til sengen

Sengehimler

Sengehimmel

Når sengelejet først er på plads, er der kun eventuelt tilbehør at tænke på – som for eksempel en sengehimmel. Sengehimlen er ikke alene et utroligt sødt supplement til vuggen, den gør det også nemt at afskærme dit spædbarn effektivt fra omverdenen, når det skal finde ro og hvile i sin seng.


Til de større børn er sengehimlen også med til at skabe hygge og tryghed. Sengehimler findes i mange farver, materialer og længder - indret med seje eller fine puder, så har du straks et rart hyggehjørne til dit barn.

En god madras

Dertil kommer madrassen. Det lille barn ligger ned i mange timer om dagen, enten når det sover eller når det blot skal have lidt hvile. En madras er medvirkende til sikre en god søvn, og skal give støtte og komfort. Hos BabySam finder du madrasser i forskellige mål til både vuggen og babysengen.

Andre guides

guide til madras

GUIDE TIL MADRAS

Madrassen er en vigtig del af den seng du vælger, da det netop er her at dit barn kommer til at sove flere timer i løbet af døgnet. I vores guide har vi samlet alt hvad du behøver at vide om madrasser til børn.

GUIDE TIL BÆRESELE

Der er en masse gode bæreseler, og det er lige med at vælge den, der passer til dig og din baby. Vi guider dig derfor igennem de forskellige mærker og deres fordele.

Guide til barnevogn

GUIDE TIL BARNEVOGN

Barnevognen er oftest et af de helt store spørgsmål, når I skal afgøre hvilken I skal anskaffe jer. Vi guider jer lidt på vej, så I finder den rette som passer til jer.

GUIDE TIL SKO

Det er vigtigt at kontrollere dit barns sko flere gange årligt, da fødderne konstant vokser og ændrer form, proportioner og struktur. Vi har samlet nogle tips til når du skal ud at finde sko til dit barn.

Denne artikel er en del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

Derfor er legetøj så vigtigt for dit barn

legetøj til børn

De første par måneder af babys liv er legetøj ikke så vigtigt, men derimod nærhed med mor og far. Men lige fra når baby er klar til gradvist at udforske lidt af verden på egen hånd, så er legetøj vigtigt for dit barns udvikling, hele barndommen igennem.​​​​​​​

Næste gang

Guide til dyne
​​​​​​​

guide til dyne

Dyner kan faktisk være lidt af en videnskab. I hvert fald når man er helt grøn på området og skal ud og finde den rette for enten sig selv eller sit barn. Vi guider dig igennem dit valg her.​​​​​​​