Lige så snart maven begynder at bule ud, sker det: Du begynder at lægge mærke til babyer og barnevogne i bybilledet, og senere, når terminen nærmer sig, skal udstyret til dit barn helst være klar. Du googler: Hvilken barnevogn skal man vælge? Og får et hav af barnevognstest og produktbeskrivelser i hovedet, som kan være forvirrende at få overblik over.
Helt kort så skal du naturligvis vælge den barnevogn, der passer bedst til dig.
Barnevognen skal passe til din livsstil og din økonomi, den skal selvfølgelig leve op til alle danske lovkrav, kunne holde til både regn og solskin og helst se fin ud, lige så længe du har brug for den. Derfor hjælper vi dig her med at beslutte, hvilken barnevogn der er perfekt til dig.
Et liggemål omkring 80 cm findes oftest i kombivogne og små barnevogne. Her kan dit barn ligge udstrakt til etårsalderen, hvorefter en klapvogn eller en større barnevogn vil være en oplagt løsning.
Et liggemål mellem 92 og 98 cm i store barnevogne giver plads til, at dit barn kan sove ude indtil treårsalderen. Om du foretrækker en stabil, rummelig model eller er mere til en enkel, letkørende bymodel, afhænger mest af, om du har plads til at have dit barn sovende i vognen i en have eller en gård, eller om du fortrinsvis skal bruge din barnevogn som transport til din baby.
Du kan få barnevogne, der kun vejer 10 kilo, og andre, der vejer 16, og de store vogne er ikke nødvendigvis de tungeste. De kan have et letvægtsstel, der gør dem lette at flytte rundt på. Skal du ofte have din barnevogn ind og ud af bilen, er vægten noget, du skal tage hensyn til.
Nogle vogne kan klappes sammen, så de fylder under 20 centimeter i højden, andre kræver et lidt større bagagerum i din bil. På alle barnevogne finder du angivet en vægt og et længde-, højde- og breddemål for barnevognen, når den er klappet sammen, så du kan regne ud, om du har plads til din drømmevogn. Eller du kan bede om lov til simpelthen at gå ud af butikken med en barnevognsmodel og prøve af i din bil, om det går. Tjek det, før du går videre til de næste punkter.
Er du i tvivl, om du skal vælge en klassisk barnevogn eller en kombivogn til den lille ny, der er på vej? Der er fordele og ulemper ved begge løsninger og spørgsmålet er, hvilken løsning der passer bedst til dine behov.
Fordelene ved den klassiske barnevogn er, at den er stor og robust, og dit barn kan sove i den op til 3-årsalderen uden problemer. En af ulemperne ved dette er, at den fylder mere på fortovet og kan være sværere at komme rundt med - især hvis du bor inde i byen, kan den være mere besværlig at trille rundt med. Desuden er en anden ulempe, at du skal ud og investere i en klapvogn, når dit barn bliver lidt større.
Her er kombivognen smartere, da den formår at være barnevogn og klapvogn i ét, hvilket gør, at du ikke skal ud og investere i to separate vogne. Kombivognen har imidlertid den ulempe, at den ikke er lige så stor som barnevognen. Det betyder, at dit barn tidligere bliver for stor til at sove i den, da den typisk måler omkring 70-75 cm i liggemål, hvorimod barnevognen typisk måler 95-97 cm.
Uanset om du vælger en barnevogn eller en kombivogn, foreslår vi altid, at du tager ud og afprøver de forskellige vogne i en af vores butikker. Her kan du få en fornemmelse af vognene, og hvordan de er at håndtere og trille med.
Er barnevognen let at klappe sammen? Har den en trinløs kaleche, der nemt slås op og ned? Kan håndtaget indstilles i højden, så det føles behageligt at gå med vognen for både mor og far? Måske har vognen en vuggefunktion, så du slipper for at stå frysende og vugge dit barn i søvn på terrassen.
Kan du skifte fra en babyindsats til en klapvognsindsats, når dit barn bliver større?
Brug tid i butikken, hvor du køber din barnevogn, på at afprøve de forskellige indstillinger, din vogn har. Så bliver du let klar over, hvilke funktioner der er vigtigst for dig.
Har vognen lommer i siden til opbevaring? Er der plads til en taske under barnevognskassen? Kan du åbne for ventilation i kalechen på varme sommerdage? Hvor mange farver kan du vælge imellem?
I nogle barnevogne kan myggenet og regnslag praktisk foldes ud fra kalechen. I andre vogne er en kopholder til din kaffe en populær feature. Barnevogne kan have mange smarte detaljer og forskelligt ekstraudstyr, der er med til at afgøre, hvilken der skal være dit valg.
Du kan få punkterfri dæk, eller du kan vælge lufthjul, der giver en god affjedring. De punkterfri er en anelse hårdere. Hvis du bor i byen, kan det være en fordel for dig med svingbare forhjul, der drejer ligesom på en indkøbsvogn, i stedet for fire faste hjul. Det gør manøvredygtigheden bedre på et smalt fortov eller i butikker.
Din barnevogn skal have en ramme, der understøtter barnevognskassen og sikrer, at vognen kører stabilt, også når du fx skal op og ned over kantsten, samtidig med at stellet skal kunne affjedre ordentligt. Tjek desuden barnevognens bremsesystem, og vær opmærksom på, at jo tungere vognen bliver, jo mere skal bremserne kunne holde til.
Vælg de rigtige hjul
Det store spørgsmål for mange barnevognskunder handler om, hvorvidt barnevognen skal have svingbare forhjul eller fire almindelige hjul. Hvis du bor i byen og mest kører på fortove og i butikker, kan det være en fordel for dig med svingbare forhjul, der drejer ligesom på en indkøbsvogn i stedet for fire faste hjul. Det gør manøvredygtigheden bedre på et smalt fortov eller i butikker. Skal du gå ture på grusveje, skovstier eller andre ujævne belægninger, vil store hjul og en god affjedring være et bedre valg til dig.
Det kan godt betale sig at tænke langsigtet, når du skal investere i en barnevogn. Regner du for eksempel med, at den skal bruges til flere børn på sigt? Har den et holdbart design, som du også vil være glad for om nogle år?
Hvis du skal have flere børn, bør du investere i en kvalitetsbarnevogn, der kan bære et søskendesæde og tåle en masse slid. Vores erfaring er, at pris og kvalitet følges ad. En dyrere barnevogn har simpelthen en længere levetid.
Hos BabySam har vi prismatch på barnevogne. Dvs. at hvis du er på udkig efter en bestemt barnevogn og du finder den billigere på en anden dansk webshop, så prismatcher vi prisen.
Hvis en barnevogn eller klapvogn er godkendt med betegnelsen ”DS/EN 1888”, ved du, at den lever op til de fælleseuropæiske sikkerhedskrav. Det indebærer blandt andet, at barnevognen skal være stabil, og kassen skal sidde sikkert på stellet. Der skal være to trin i sammenklapningsmekanismen.
Afstanden mellem styr og barnevognskasse skal være så stor, at dit barns hoved ikke kan komme i klemme. Der skal være fastmonterede ringe til barnevognsselen. Der må ikke være løsdele, som dit barn kan pille af og putte i munden, eller snore og hanke, som dit barn kan få rundt om halsen, eller åbninger ind til mekanikken, som den lille kan få fingre klemt i.
Når det gælder en sele, får dit barn brug for en, så snart hun eller han kan hive sig selv op, og det kan være allerede fra omkring firemånedersalderen, så derfor er det fint at have selen klar fra starten. Din sele skal passe til barnevognens design, så den er 100 procent sikker.
Herudover kan du få udstyr som for eksempel en kopholder, en barnevognspude, tasker i samme design som barnevognen, et ståbræt til større søskende og meget andet.
Din barnevogn kan sagtens holde til regn, slud, mudder, sol, og hvad det danske klima ellers byder på. Jo bedre du passer på den, jo længere holder den. Det handler først og fremmest om almindelig rengøring af vognen. Det er en god ide at tørre barnevognens stel af med en hårdt opvredet klud, hvis du har kørt i mudder eller på saltede veje.
Tag også altid madrassen ind i fugtigt vejr, så der ikke samler sig fugt i bunden af barnevognskassen.
Desuden er det en god ide at imprægnere vognen – især kalechen, så stoffet holder bedre i fugtigt vejr. Du kan købe en imprægneringsspray, der er testet på alle ledder og kanter og ikke er giftig for dit barn.
Sammen med barnevognen kan du købe et lille rengøringskit, så er du på forkant.
Når du har bestemt dig for den bedste barnevogn til dig og dit barn, har prøvet alle funktioner af og bestilt det nødvendige ekstraudstyr, går der som oftest nogle uger eller måneder, inden dit barn kommer til verden, og du for alvor tager din barnevogn i brug. Derfor er det en god ide at læse brugsanvisningen og repetere funktioner og indstillinger, inden I triller ud på første tur. Du skal vide, hvor meget bagage vognen tåler at blive lastet med, og være sikker på, hvordan du får den slået sikkert op.
Når du har taget din barnevogn i brug, er det desuden en god ide at tjekke den jævnligt for at sikre, at alle funktioner virker efter hensigten. Ligesom på andre køretøjer skal du tjekke for eksempel bremser, hjul og affjedring, når du og din baby har tilbagelagt mange kilometer på landevejen.
Hos BabySam kan du få et gratis tjek af din barnevogn efter et år. Kom ind i din lokale BabySam butik og hør nærmere.
SIKKERHED - BabySam har sikkerhedsgaranti og fører kun vogne, der lever op til de europæiske sikkerhedskrav.
STORT UDVALG - Vi har Danmarks største udvalg af barnevogne, så du går ikke forgæves hos os, uanset hvad dine ønsker går på.
SERVICE - BabySam giver et gratis tjek af din barnevogn, når du har haft den i et år, så kom forbi en af vores butikker og få din vogn tjekket efter.
VIDEN - Alle vores medarbejdere er certificerede, da de har bestået et kursus i rådgivning om barnevogne.
Læs mere om BabySnak her