Ventetøj og ammetøj

- Det får du brug for

En mave, der strutter og en barm, der pludselig fylder mere, end den gjorde før, kræver tøj, der er rart at have på.

Når du er gravid, er det ikke kun din krop, der ændrer sig, men også din garderobe.

Det kan være spændende at følge med i, hvordan dine silhuet bliver rundere i takt med, at din baby udvider sit domæne i maven – men den søde ventetid kan også hurtigt blive lang, hvis tøjet strammer og gnaver i de sidste 6-7 måneder af din graviditet. Imidlertid kan det være svært at regne ud, hvor meget ventetøj, du har brug for, eller hvad du skal købe, især hvis du ikke har været gravid før.

Hos BabySam vil vi gerne hjælpe alle vordende og nybagte mødre med at føle sig godt tilpas. Derfor har vi lavet denne guide, så du kan finde rundt i udbuddet af ammetøj og ventetøj, og blive klogere på, hvad du ikke kan undvære, og hvad du kan springe over. Selvom det kan være fristende at investere i den helt store ventegarderobe, er det nemlig sjældent nødvendigt.

Hvorfor skal jeg bruge ventetøj?

Ventetøj er designet til at sidde godt og behageligt på den gravide kvindekrop. Derfor kan det gøre din graviditet langt mere bekvem, hvis du tilføjer lidt ventetøj til dit klædeskab. Det er dog forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor meget ventetøj, der er brug for – nogle kvinder har for eksempel allerede mange almindelige løstsiddende kjoler og overdele i skabet, imens andre kun sjældent går i tøj, der levner naturligt plads til en voksende mave.


Det ligger dog implicit i ordet, at reelt ventetøj som regel kun kan bruges i en relativt kort periode, nemlig imens du er gravid. Derfor er der heller ingen grund til at købe alt for meget tøj, som alligevel ikke kommer til at sidde ordentligt, så snart maven er forsvundet. Dog vil de fleste gravide kvinder have gavn af et par basale stykker ventetøj, der kan bruges igennem det meste af graviditeten.

Hvornår skal jeg købe ventetøj?

Som med så meget andet ved graviditeter er det individuelt, hvornår livvidden begynder at vokse. Nogle gravide kan få brug for ventetøj allerede 8 uger inde, imens der går længere tid, før maven for alvor begynder at skabe pladsproblemer i bukserne hos andre. Derfor skal du ikke skele til gennemsnittet, men i stedet taget udgangspunkt i din egen krop.


Det er dog en god tommelfingerregel, at du ikke skal købe ventetøj på forhånd. For det første kan det være meget svært at ramme den rigtige størrelse, når du ikke helt ved, hvordan din krop kommer til at udvikle sig. For det andet er det normalt, at du ikke kun bliver større på maven, men for eksempel også lægger dig ud omkring lår, bagdel og hofter. Vent derfor med at købe ventetøj, til du rent faktisk skal bruge det og har mulighed for at prøve det på.

Hvilket ventetøj har jeg brug for?

Inden du køber ventetøj, er det en god idé at kigge i skabet. Det kan nemlig være, at du allerede har flere stykker tøj liggende, som du sagtens kan bruge, imens du er gravid – for eksempel en oversize skjorte, en løs nederdel med masser af elastik i taljen eller en kjole i luftigt snit. Når du først har fået overblik over, hvad du formentlig kommer til at mangle, bliver det nemmere for dig at købe ventetøj i en fornuftig mængde. Som udgangspunkt er der dog et par enkelte ventetøjskategorier, som rigtig mange kvinder får brug for i løbet af en graviditet. Dem har vi samlet herunder.

BH’er

Det er nærmest så sikkert som amen i kirken, at du få brug for nogle nye BH’er i takt med, at dine bryster vokser under din graviditet. Din barm kan sagtens vokse flere skålstørrelser i løbet af de 9 måneder, hvor du forbereder dig på din babys ankomst, så det er meget muligt, at du måske skal på shopping mere end én gang. Kig efter bløde, behagelige BH’er, der samtidig giver god støtte.


Nu, vi allerede er ved undertøjet, så kan vi nævne, at du måske også kan få glæde af nogle bløde, rummelige ventetrusser, når du er gravid. Dermed ikke sagt, at du ikke sagtens kan bruge dine normale trusser, hvis du foretrækker det – ofte vil det dog være sådan, at blonder og sarte designs ikke længere vil være behageligt, når din baby for alvor begynder at bygge til.

Ventebukser

Der er selvfølgelig kvinder, der aldrig eller kun sjældent går i bukser, da de i stedet foretrækker kjoler og nederdele. Med det sagt, så kan nogle gode, rummelige ventebukser og jeans virkelig være guld værd, når du er gravid. Dine normale bukser vil begynde at stramme og genere din mave i takt med, at den bliver større – og det er ikke unormalt, hvis du på et tidspunkt i din graviditet overhovedet ikke kan leve med, at tøjet strammer bare en smule omkring babybulen.

Når du køber ventebukser, er det en god idé at vælge en model, der kan udvides, så du kan bruge dem under hele din graviditet. Tænk også på stof og materiale, når du køber, så du stadig kan bruge dine ventebukser, selvom det bliver varmere eller koldere i vejret.

Overdele til gravide

Måske har du allerede en del t-shirts, bluser eller andre typer af overdele i skabet, som kan bruges under en graviditet. Du vil dog muligvis komme til at opdage, at selvom almindelige bluser godt kan være så elastiske, at de giver plads til maven, så kan det sagtens være, at de ender med at være for korte i længden, så det nederste af rugekassen pludselig begynder at titte frem, når du nærmer dig termin. Et par korte- og langærmede ventebluser er derfor typisk et godt køb, både alene eller til at have under tøjet, så du kan holde maven varm.


Strømpebukser

Er du en kjole- og nederdelspige, vil du temmelig sikkert få brug for et par ventestrømpebukser eller to under din graviditet. Almindelige strømpebukser kan dog godt bruges, hvis du sætter dem under maven, men det vil formentlig ikke føles særlig behageligt. Køb gerne kraftige strømpebukser, som kan virke støttende og modvirke, at du får væske i benene sidst på dagen.

Ventetøj
Ventetøj

Hvorfor skal jeg bruge ammetøj?

Det skal du såmænd heller ikke, men det kan måske gøre din hverdag med en baby lidt nemmere, hvis du har tøj på, som giver nem og diskret adgang til brystet ved fodringstid. Når du er på en fyldt café, til familiefest eller bare ude i offentligheden, kan det være meget rart, hvis du ikke skal fumle for meget med tøjet, når dit barn bliver sultent. Nogle kvinder er også mere blufærdige end andre og foretrækker at kunne amme meget diskret, uden at tiltrække for mange nysgerrige blikke.


En anden grund til at købe ammetøj kan være, at det typisk er fremstillet i materialer, som kan holde til lidt af hvert og ikke mindst tåle at blive vasket ved højere temperaturer. Når du ammer, kan der tit komme mælkepletter eller lidt babygylp på tøjet, og her er det naturligvis træls, hvis din yndlingsbluse bliver ødelagt. Med en god ammebluse eller kjole er skaden til at overse, og du kan nemt smide den i vaskemaskinen, når du kommer hjem.

Hvilket ammetøj har jeg brug for?

Hvad du skal købe, når du kigger på ammetøj, og hvor meget, er et spørgsmål om præference. Nogle kvinder vil gerne have flere par ammebluser- eller kjoler at skifte imellem, imens andre slet ikke bruger ammetøj overhovedet. Når du skal tage stilling til, hvad du skal bruge penge på, er det derfor vigtigt, at du tager udgangspunkt i dig selv. Er der situationer, hvor du har særligt brug for den lettilgængelighed og komfort, som ammetøj kan tilbyde? Opstår de situationer så ofte, at du har brug for mere end én bluse eller kjole?


Ét stykke tøj, som langt størstedelen af ammende kvinder investerer i, er dog en amme-BH. Dels er en amme-BH bare meget nemmere at have med at gøre, når din baby skal have mad, dels er det faktisk ikke uvæsentligt, at du bruger en passende BH, der ikke klemmer dine bryster i ammeperioden.

Amme bh
graviditetsstøtte


Hvad skal jeg overveje, når jeg skal købe en amme-BH?


Det behøver ikke være en videnskab at finde en god amme-BH, men der er alligevel et par ting, du skal have med i overvejelserne, inden du køber dig fattig. For eksempel er det vigtigt, at du ikke køber en BH med bøjle, da undersøgelser viser, at bøjler i amme-BH’en kan hæmme din mælkeproduktion og forårsage tilstoppede mælkegange, der i sidste ende kan føre til brystbetændelse.


I stedet skal du:

Vælge en amme-bh med en skålstørrelse, der kan rumme hele dit bryst plus et ammeindlæg.

Købe en amme-BH med en omkreds, der er stram nok til at give støtte.

Lægge vægt på behageligt design og bløde materialer, der ikke generer.


Når du har fundet den rigtige amme-BH, er det en god idé at købe et par stykker, så du altid har en ren i skuffen, uden at skulle vaske hele tiden. Vent dog med at købe amme-BH’er, til du rent faktisk skal bruge dem – ellers risikerer du at stå med en model, som alligevel ikke passer, når mælken er løbet til.



Skal jeg bruge et støttebælte som gravid?


Det korte svar er: Nej, det er ikke sikkert, du får brug for et støttebælte, selvom du er gravid. Med det sagt, så oplever mange kvinder ømhed eller smerter i lænden og bækkenområdet, når de venter barn. Her kan et graviditetsbælte faktisk gøre en forskel og give den støtte, du har brug for, så smerterne mindskes og byrden fra din graviditet lettes.


Et støttebælte til gravide er typisk 8-12 centimeter bredt og fremstillet i fast elastik. Ved at sætte bæltet rundt om bækkenet, kan det hjælpe med at ”holde sammen” på bækkenet og flytte lidt af tyngden fra din mave til en bredere del af din ryg. Du kan sagtens have et støttebælte på hele dagen, men typisk vil det gavne mest, når du skal gå eller stå i længere tid.

Denne artikel er en del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

Forstå din vandrejournal

Vandrejournal

Når du endelig står med vandrejournalen i hånden, så kan det være lidt svært at gennemskue hvordan den skal læses. Det kan vi gøre dig lidt klogere på her, ved hjælp af jordemoder Birgit Thalwitzer

Næste gang

Guide til barnevogn

guide til barnevogn

Er du så småt begyndt at kigge efter den rette barnevogn? Det er en af de dyre poster på indkøbslisten til den kommende lille ny, og derfor er det også vigtigt at I finder en som I bliver rigtig glade for, når I skal trille rundt med baby. Vi guider dig i dit valg.