Forstå din

Vandrejournal

Din vandrejournal følger dig i hele din graviditet, og den er smækfyldt med ord som ødem, gestationsalder, fundusmål og andet lægesprog.

Vi har bedt jordemoder Birgit Thalwitzer fra jordemoder.dk forklare vandrejournalen på almindeligt dansk.

Naegels termin

“Naegels termin er den terminsdato, vi beregner ud fra din sidste menstruations første dag. Når du får en ultralydsscanning, får du en mere sikker
terminsdato. Den endelige terminsdato bliver bestemt til nakkefoldsscanningen.”


Irregulære antistoffer

“Hvis du tidligere har været gravid (måske uden at vide det) eller har haft en graviditet uden for livmoderen, og din blodtype ikke har passet med dit fosters blodtype, kan du have dannet antistoffer, som kan give blodmangel hos dit barn. Ud af 60.000 fødsler om året i Danmark drejer det sig om ca. 100 tilfælde, hvoraf kun ca. 10 får brug for en blodtransfusion.”


Gestationsalder

“Det betyder graviditetens længde. Målt i antal uger og dage.”


Ødem

“Ødemer er væske i kroppen. Jeg sondrer mellem konstant væske og ødemer, der kommer og går. Hvis jeg kan se, at den gravide ser meget forandret ud, tager jeg en urinprøve og måler blodtryk. Ødemer kan være tegn på svangerskabsforgiftning, og derfor skal det tjekkes.”


Symfyse-fund.-mål

“Det er et mål, vi tager fra skambenet til toppen af livmoderen. Det antal uger, du er i, svarer til det antal centimeter, målet er, men her er det meget vigtigt at tilføje et MEN: For målet er også afhængigt af, hvordan moren ser ud. Er du lang i livet eller kort? Og hvordan ligger barnet placeret.
På tværs eller langs? Det betyder også noget.”


Fosterpræs.

“Her noterer vi, hvordan barnet ligger placeret. Det kan være i tværleje, hovedstilling, underkropstilling (med numsen nedad) eller skråleje.”

Fosterskøn

“Et skøn over fosterets vægt. Det vigtige er ikke at nå en bestemt vægt, men at fosteret tager på fra gang til gang.”


Doubletest

“En doubletest tages mellem uge 8 og 13. Det er en blodprøve, som bruges til risikoberegning sammen med nakkefoldsscanningen.
Vi måler på graviditetshormonet og et væksthormon.”


Nakkefoldsscanning

“Scanningen udføres i 12.-13. uge, og her måler vi nakkefoldens tykkelse. Sammen med doubletesten og en række andre faktorer giver det et risikotal for, om barnet har Downs syndrom. Vi ser også efter andre misdannelser. En stor del af de store misdannelser bliver opdaget til nakkefoldsscanningen.”


Odds for DS

“DS står for Downs syndrom. Her noteres dit risikotal. Høj risiko er tal på 300 eller derunder. Lav risiko er tal over 300.”


Diabetesscreening (OGTT)

“OGTT står for Oral Glukose Tolerance Test og tages ved forhøjet risiko for eller mistanke om graviditetsbetinget diabetes. Det er typisk, hvis du har et højt BMI, er familiært disponeret for diabetes, tidligere har født et stort barn eller har sukker i urinen. Du møder ind om morgenen fastende og får 75 milligram sukkervand og drikker det. Så måler man dit blodsukker efter en time og igen efter to timer. Dermed ser vi, hvordan din krop arbejder med sukkeret. Det skal være under 9.”


Din vægt

Din højde og blodtype noteres i vandrejournalen, og løbende indskrives din vægt for at se, hvordan din krop reagerer på graviditeten. Jordemoder Birgit Thalwitzer har et vigtigt budskab om netop vægt:


“Jeg har hver dag gravide, der er bekymrede over deres vægt. Min anbefaling er, at du rører dig hver dag og spiser fornuftigt – og i øvrigt ikke bekymrer dig for meget om din vægt. Jeg tog selv 40 kilo på, selv om jeg arbejdede hele graviditet- en og endda ordnede stald, dagen inden jeg fødte. Jeg red også indtil uge 32. Vi er forskellige. Husk det.”

Andre artikler

9 GODE RÅD TIL GRAVIDE

Vi vil gerne hjælpe vores mange kunder med gode råd og tips under graviditeten og i den første tid efter fødslen.

tjekliste til fødselentjekliste til fødselen

Tjekliste - Klar til baby

Du har brug for rigtig meget udstyr til en lille nyfødt. BabySam giver overblik over alle de produkter, som er nødvendige og praktiske at have parat til babys ankomst.

7 MYTER OM DIN GRAVIDITET

Der findes et hav af graviditetsmyter, der bliver fortalt igen og igen, når en ny veninde, søster eller kollega kommer i lykkelige omstændigheder. Men det er langt fra alle de vedtagne sandheder, der rent faktisk passer.

BABYSHOWER

Ingen siger, at et babyshower skal gøres på en helt bestemt måde. Det vigtigste er at gøre lige præcis det, der vil gøre netop din veninde allermest glad.