Slutspurt & VILDE tilbud! Shop Final SALE her.Udstyrs-forklaring til

førstegangsforældre

Så snart I ved, at I skal være forældre for første gang, vælter det ind med spørgsmål, for det enorme udbud af udstyr er en helt ny verden af ting, I aldrig har hørt om før!

Her får du svar på nogle af de ting, de fleste undrer sig over.

Hvad er en voksipose? Og er det det samme som en kørepose eller en lift?

En Voksipose, en lift og en kørepose har det til fælles, at de alle kan lægges ned i en barnevogn. Men derudover har de lidt forskellige funktioner.


En lift er en slags ”taske” til baby. Den er smart, fordi den kan sættes ned i barnevognen, og så kan den løftes op og bæres rundt på, når I skal indenfor. Liften følger ofte med i købet af en barnevogn, men kan også købes separat. Den er dog ikke så varm i sig selv, så man vil ofte lægge en dyne eller et tæppe over baby i liften.

En Voksipose har lidt samme funktion som liften – det er blot en form for dyne med snore i, så baby kan pakkes ind i den og holdes varm nede i barnevognen. Til Voksiposen fås en bæreplade, så du kan bære baby rundt på samme måde som med liften – dog er den en del lettere end liften. Og så kan du for eksempel lægge den på gulvet og folde den ud, så din baby kan ligge blødt. En Voksipose er således en lift, kørepose og legetæppe i ét. Der findes også andre mærker af denne type pose fx Easygrow.


En kørepose minder mest af alt om en varm sovepose. Den kan som regel lynes eller foldes ud som Voksiposen, men den har ikke nogen bæreplade. Til gengæld holder den din baby dejlig varm nede i barnevognen, og så er den særlig smart, når I skal til at bruge klapvogn. Mange køreposer har også huller i ryggen, så dit barn kan spændes fast i klapvognens fem-punktssele.

Hvad er en kombivogn?

En kombivogn eller duovogn betyder, at den både kan bruges som barnevogn – altså hvor babyen ligger helt fladt ned i en barnevognskasse – og senere som klapvogn. Nogle kombivogne ”ombygges” fra barnevogn til klapvogn, når behovet opstår, mens andre købes med separat barnevognskasse og klapvognsdel, der blot skal klikkes af og på.


Den største forskel på en kombivogne og en klassisk barnevogn er, at liggemålet på barnevognsdelen i kombivognen er mindre. Det vil altså sige, at din baby hurtigere bliver for lang til at ligge udstrakt i kombivognen end i barnevognen, og så skal I skifte over til klapvognsdelen. Med et langt liggemål kan dit altså barn sove til middag i vognen de første par år. Til gengæld fylder vognen mere – for eksempel, når den skal pakkes ned i en bil.


Som med så meget andet udstyr er det altså et spørgsmål om smag og behag, og hvilke behov netop I har.

Alle siger, at vi skal købe en barnevogn magen til deres! Hvem skal jeg lytte til?

Alle har forskellige behov, når det kommer til at købe barnevogn eller kombivogn. Det afhænger blandt andet af, hvor I primært kommer til at bruge den – fx på smalle fortove, ujævnt terræn, asfalt, i skove eller langs marker – og om I skal have plads til den i en bil, og i så fald hvor stort bagagerummet er på netop jeres bil. Det kan også være, I gerne vil have en babyjogger, hvis mor eller far gerne vil på løbetur med baby. Og så er det i sidste ende også et spørgsmål om smag.

​​​​​​​

I skal altså som udgangspunkt ikke bare købe noget, andre anbefaler, selvom det garanteret har været det rigtige for netop dem. En god idé er i stedet at få tænkt og snakket grundigt om, hvordan og hvor I skal bruge jeres barnevogn, og så tage ned i en butik, hvor en professionel rådgiver kan komme med konkrete bud på vogne, der lever op til jeres behov.​​​​​​​

Hvad er ISOFIX?

ISOFIX er to beslag, der sidder imellem sæderne i din bil, og som sidder fast i bilens karosseri. I ISOFIX-beslagene kan du montere en autostol og derved opnå højere sikkerhed for dit barn – det er dog kun autostole til børn op til fire år, der er mere sikre med ISOFIX.


En af grundene til, at ISOFIX kan være mere sikkert end en selemonteret autostol er, at de er langt nemmere at montere korrekt. Der er altså meget lavere risiko for at sætte stolen forkert fast, hvilket kan være farligt ved en kollision.


ISOFIX er international standard inden for sikkerhed af autostole. Det er i dag et lovkrav, at der sidder ISOFIX-beslag i alle nye biler, men har I en gammel bil, kan det godt være, at det ikke er muligt at montere beslagene i den.​​​​​​​
Kunne I tænke jer råd og vejledning i hvilket udstyr som passer til jeres behov?


Skal jeg vælge en vugge, tremmeseng.  Hvad skal baby sove i?​​​​​​​

​​​​​​​Din nyfødte kan i princippet sove i alle slags babysenge, så det er egentlig mest et spørgsmål om smag og behag, og det kan godt være svært at vide, hvad lige netop I og jeres baby foretrækker.

​​​​​​​

Ofte er det et spørgsmål om praktik – en vugge kan for eksempel være god, hvis der skal gyngende bevægelser til at få baby til at falde i søvn.  Og så findes der babysenge, der kan stå op ad jeres seng og åbnes i den ene side, så det er nemt at trække baby over til dig, hvis du skal trøste eller amme om natten.​​​​​​​

​​​​​​​

Hvis I gerne vil vente med at investere i en seng, til I kender jeres behov, er det derfor en god ide blot at lade baby sove i barnevognsliften – hvis I har sådan en – ved siden af jeres seng de første par måneder. Læs også vores guide til seng her.

Denne artikel er en del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

Guide til barnevogn

guide til barnevogn

Er du så småt begyndt at kigge efter den rette barnevogn? Det er en af de dyre poster på indkøbslisten til den kommende lille ny, og derfor er det også vigtigt at I finder en som I bliver rigtig glade for, når I skal trille rundt med baby. Vi guider dig i dit valg.

Næste gang

Guide til autostol

autostol

Valg af autostol kan som førstegangsforældre virke som en højteknologisk beslutning, med alle de forkortelser, funktioner og isætningsmuligheder som man skal have styr på. Vi guider dig, så du er lidt bedre klædt på når du skal have styr på køb af autostolen.​​​​​​​