Forbered dig til

en god ammeperiode

SÅDAN KAN DU FORBEREDE DIG PÅ EN GOD AMMEOPSTART


Mange vordende forældre forbereder sig grundigt på den forestående fødsel, men de færreste forbereder sig på tiden efter fødslen og overrumples af, hvor udfordrende den første tid som nybagte forældre kan være.

For den første tid efter fødslen ér en stor omvæltning, ikke mindst for den nybagte mor.


Amningen skal etableres. Kroppen skal hele. Et nyt liv skal finde sin form for familien.


Og selv om amning kan føles som det mest naturlige i verden, kræver det ofte tid, tålmodighed og dedikation, at få amningen etableret.


Og så kræver det forberedelse, øvelse og i nogle tilfælde professionel hjælp, hvis det ikke kommer godt fra start. Det er et fuldtidsjob at amme, indtil amningen er godt etableret.


Størstedelen af alle kommende mødre har et stort ønske om at amme deres barn, men mange ved ikke, hvor udfordrende ammeetablering kan være. Det resulterer alt for ofte i store vanskeligheder med amningen og mange mødre ender med, mod deres vilje, at måtte opgive amningen i løbet af de første måneder.


Så på samme måde som du forbereder dig på den forestående fødsel, kan du med fordel forberede dig på hvordan du kan give ammeetableringen de bedst mulige betingelser fra en start.

Forældre som har forberedt sig grundigt på amningen, oplever færre problemer i forbindelse med ammeopstart og får bedre og længere ammeforløb.


Derfor er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i hvad det kræver at etablere en amning, inden baby er kommet til verden.


Desværre findes der ikke et offentlig tilbud om ammeforberedelse, men der er mange måder hvorpå du kan forberede dig. Du kan f.eks. læse artikler skrevet af fagpersoner på området, eller du kan deltage i et ammeforberedende kursus hos en privat jordemoderklinik.


Noget af det som er afgørende for den gode ammeetablering er, om barnet har den korrekte sutteteknik ved brystet.


Har barnet det, kan rigtig mange ammeudfordringer undgås. Så opsøg viden om sutteteknik, mælkeproduktion, barnets trivselstegn osv. så du er godt klædt på.


Det er selvfølgelig ikke en garanti for, at du ikke vil opleve udfordringer. Men er du godt klædt på, har du bedre forståelse hvad der er normalt og hvor og hvornår du kan søge hjælp, hvis behovet opstår.

Alliér dig med dit netværk


Det er helt afgørende for den gode ammeetablering, at du har tid og ro til at fokusere fuldt ud på amningen i de første uger efter fødslen. Det er vigtigt, at du indstiller dig på, at det kommer til at tage tid at få amningen etableret.


Men amning er ikke et one woman show, selv om det er dig, som ammer. Dit netværk spiller en stor rolle i, at du får succes med ammeetableringen, da opbakning og støtte er afgørende.


Har du en partner, er det vigtigt, at I begge er med på, at det kræver et stort arbejde for dig i de første uger, at få amningen etableret og du formentlig vil være meget bundet til sengen og sofaen. Din partners opbakning er helt afgørende for en succesfuld ammeetablering, så det er vigtigt, at I ser det som et fælles projekt og på forhånd tager nogle snakke om, hvordan I kan skabe de bedst mulige rammer om ammeetableringen.


I kan f.eks. tale om mængden samt varigheden af barselsbesøg, samt hvordan I bedst løser praktiske opgaver i hjemmet i de første uger efter fødslen.


Det kan også være, at du skal fortælle dine forældre, søskende og venner om dit ønske, så alle har en forståelse for, at det er vigtigt, at de bakker op og ikke modarbejder dig.


Det kan være en god idé at lave aftaler om, at gæster som kommer på barselsbesøg tager en ret med til fryseren, svinger støvsugeren eller på anden vis giver en hånd med, så du ikke skal tænke på praktikken i hjemmet.

Indret en ammehule


Du vil bruge rigtig lang tid på at amme i de første uger efter fødslen, når amningen skal etableres. Derfor er det også vigtigt, at du gør det både så praktisk, hyggeligt og behageligt som muligt.


Du kan med fordel tænker over, hvordan du kan indrette dig i soveværelset og sofaen, så det bliver så dejligt som muligt at skulle opholde sig der mange timer hver dag.


Sørg for at have godt med puder, dyne, tæpper og eventuelt en ammepude.


Tænk meget gerne over, at du indretter dig med et lille bord ved siden af sengen og sofaen, f.eks. et bord med hjul, som kan trilles rundt i dit hjem.


Du vil få brug for at have både snacks og drikkevarer inden for rækkevidde, når du ammer.


Det kan være benhårdt arbejde at amme og din krop har brug for en masse næring og væske, for at kunne producere mælk - også når du ammer om natten.

HJÆLPEMIDLER TIL AMMEOPSTART


Det er ikke nødvendigt at du anskaffer dig en hel masse udstyr allerede inden baby er født.


Dog er der nogle ting, som det er rigtig gode at have klar på forhånd.


Det er f.eks. nogle gode ammeindlæg, ammeskaller samt en god creme til at pleje brystvorterne.

Pleje til ømme bryster


Noget som rigtig mange nybagte mødre oplever er, at de får sår og revner på brystvorterne når de ammer.


Det kan være meget smertefuldt at få sår på brystvortene og for mange har det direkte sammenhæng med uønsket ammestop.


Derfor er det vigtigt, at du reagerer, så snart der viser sig de mindste tegn på sår.


Får du sår, vil det oftest skyldes, at dit barn har for yderligt fat på brystet og dermed får slidt din brystvorte på en uhensigtsmæssig måde.


Derfor er det altid en god idé, at få en fagperson til at tjekke din babys sutteteknik, hvis du oplever, at du får sår når du ammer. Det er nemlig meget ofte noget, som kan undgås, ved at få helt styr på sutteteknikken.


Du kan også med fordel bruge en plejende salve i det daglige, som kan hjælpe med at smidiggøre huden og lindre irritation ifm. amning.


Har du fået sår, bør du anvende en salve som er direkte sårhelende, f.eks. e-vitamin salve.


Har du fået sår på brystvorterne, er det vigtigt, at give dem masser af luft samt sørge for, at der ikke kommer tekstil i direkte kontakt med sårene, da det vil rive dem op igen.


Du kan med fordel anvende ammeskaller i din BH, som forhindrer, at sårene kommer i berøring med din BH eller trøje.


Og du bør endelig ikke anvende ammeindlæg hvis du har sår, da de vil hænge fast i sårene og rive dem op.

Purelan Lanolincreme 7 g
Medela
Purelan Lanolincreme 7 g
73,00 DKK
Online
32 butikker
Ventilerende Brystbeskyttere - 2 Stk
Philips Avent
Ventilerende Brystbeskyttere - 2 Stk
189,00 DKK
Online
32 butikker

Varme og støtte til brysterne


Noget af det, som er rigtig vigtigt når du ammer er, at du sørger for at holde dine bryster samt resten af din krop varm.


Når dine bryster er varme flyder mælken bedre, ligesom det minimerer risikoen for mælkeknuder samt brystbetændelse. Nogle gode ammeindlæg i uld er en rigtig god investering, da de vil holde dit bryst dejligt varmt.


Sørg for at købe indlæg, som dækker så meget af dit bryst som muligt, så hele brystet bliver holdt varmt.


Det er også en god idé at iføre sig uldsokker, hvis man har tendens til kolde fødder samt at have uld på overkroppen, hvis det er lidt køligt.
​​​​​​​


Tænk gerne over at det er noget tøj, som er ammevenligt, så du let kan komme til at amme uden at skulle have tøjet af.


Nogle gode amme BH’er kan også være en rigtig god investering, da det er dejligt med god støtte til brysterne.


Det er ikke nødvendigt at bruge en decideret amme BH, men det er vigtigt, at du ikke bruger en BH som strammer, da det kan hæmme din mælkeproduktion.


Med en amme BH er du sikker på, at den er lavet til formålet.


Vent dog gerne med at investere i en amme BH indtil mælken er løbet til, da du ikke på forhånd kan vide, hvor store dine bryster bliver, når først mælken er løbet til.  

Uld Ammeindlæg - Natur
Joha
Uld Ammeindlæg - Natur
149,95 DKK
Online
31 butikker
Graviditets & amme BH original Sort Small
Carriwell
Graviditets & amme BH original Sort Small
249,00 DKK
Online
32 butikker

Behagelig støtte under amningen


Når du ammer er det vigtigt, at du sidder godt og komfortabelt.


Mange ammende mødre får store spændinger i ryg, skuldre og nakke, fordi de sidder og ”hænger” ned over deres baby når de ammer og ikke får baby højt nok til brystet.


Det er vigtigt, at din baby kommer helt op til dit bryst og at du ikke bukker dig ned til baby, når du ammer.


Så husk at prioritere din egen komfort, så du ikke får ondt i din krop af alle de timer, du tilbringer med at amme.


En god ammepude kan derfor være en rigtig god investering at gøre inden fødslen, hvis du ønsker at amme. Og den kan faktisk også gøre gavn i løbet af graviditeten.


Mange gravide oplever, at det kan være dejligt med en pude mellem benene når de sover, som en god aflastning til bækkenet samt maven.


Det kan også være dejligt at have en ammepude til rådighed lige efter man har født, da det kan gøre det lettere at få baby rigtigt til brystet, de første gange du skal amme.

Ammepude - feather grey
That´s Mine
Ammepude - feather grey
599,95 DKK
Online
10 butikker
Ammepude - Chine Anthracite
Kun i webshop
Doomoo
Ammepude - Chine Anthracite
459,00 DKK
Online

Opsamling af mælken


Nogle forældre ved på forhånd, at de gerne vil kunne opsamle modermælk, så partneren f.eks. kan hjælpe med måltiderne indimellem ved at give modermælks på f.eks. kop, ske eller flaske. I så fald kan det være en god idé at investere i en brystpumpe, så du har mulighed for at pumpe din egen mælk ud. Du kan også opsamle modermælk i ammeskaller, hvis din mælk løber på det andet bryst, når du ammer.


Den udpumpede mælk kan opbevares i køleskabet eller fryseren og gives til baby ved behov. Det er vigtigt, at du opbevarer udpumpet brystmælk i hertil egnede beholdere, som slutter helt tæt, så der ikke kan komme skidt og bakterier i forbindelse med mælken.


Nogle mødre oplever at have udfordringer med mælkeproduktionen både i starten af deres ammeforløb samt løbende i hele perioden, hvor de ammer. Her kan en brystpumpe være en rigtig god hjælp til at få godt gang i mælkeproduktionen igen, da du med en brystpumpe kan få stimuleret dit bryst endnu mere i en periode.


Oplever du en lav mælkeproduktion, eller er du i tvivl, om din mælkeproduktion er lav, er det dog altid en god idé, at du konsulterer med en fagperson, som kan hjælpe dig med en god plan for, hvordan du kan få øget din produktion.


Husk at mængden af mælk som du kan få ud af brystet med en brystpumpe ikke er retvisende for, hvor meget mælk du producerer, så det er ikke en god idé at anvende en brystpumpe for at tjekke, hvor meget mælk du har. Her bør du altid søge professionel vejledning, hvis du er usikker.


Der findes et hav af forskellige brystpumper på markedet, både manuelle og elektriske. Hvilken pumpe du skal vælge, afhænger altid af dit specifikke behov. Derfor er det en god idé at rådføre dig med en fagperson, som kan hjælpe dig med at sikre, at du køber en pumpe, som passer til netop dit behov.

Sådan opbevarer og tilbereder du modermælken


Hvis mælken ikke skal bruges med det samme, er det vigtigt, at den håndteres korrekt, så den ikke bliver sur. Den udpumpede mælk skal med det samme hældes på en ren, skoldet flaske, og derefter opbevares i køleskab eller fryser.


Sørg for kun at fylde flasken trekvart op. Køl den hurtigt ned, og skriv dato og klokkeslæt på beholderen. På den måde er det nemt at holde styr på, hvilken mælk der skal bruges først inden for holdbarhedsperioden.


Du kan opbevare mælken:

​​​​​​​

♦ I køleskab op til tre døgn (max 5 grader)

♦ I fryser op til seks måneder (mindst -18 grader)
Når du først har optøet eller opvarmet mælken, må den ikke fryses igen – hæld den ud, hvis ikke den bliver brugt.


Langsomt optøet mælk kan opbevares i køleskabet op til 24 timer. Mælken må ikke have en temperatur på over 60 grader, da antistofferne i mælken så ødelægges.

Barselsrummet

Artiklen er lavet i samarbejde med Sasha som er jordemoder og ammevejleder, og Louise som er certificeret slynge- og efterfødselsvejleder - de er begge indehavere af Barselsrummet.

Denne artikel er en del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

Pak hospitalstasken

Pak hospitalstasken

Er tankerne meget om kommende fødsel? Det kan måske give lidt ro i sindet, at planlægge din hospitalstaske og hvad du ønsker at medbringe. Vi giver dig et par tips til hvad du kan overveje.

Næste gang

Den første tid med baby

den første tid med baby

Nu begynder en helt ny hverdag, hvor I lige skal lære jeres nye guldklump at kende og at vænne jer til en ny hverdag med afbrudt søvn, nye rutiner og masser af kærlighed.