Sådan forbereder du dig

til ammeperioden

Din babys ankomst nærmer sig med hastige skridt og alting er ved at være parat – men hov, hvad skal du egentlig bruge af udstyr, når du skal amme? Som vordende mor har du sikkert allerede gjort dig nogle tanker om amningen at dit kommende barn. Imidlertid er det jo altid rart at føle sig godt forberedt – derfor har vi hos BabySam lavet denne lille guide til ammeudstyr, du kan bruge som huskeliste og inspiration. Det er nemlig vigtigt for os, at du føler dig godt klædt på til den første, magiske tid med dit barn.


Ammepude

En ammepude er din bedste ven i ammeperioden, og faktisk også før. Dels kan den være rar at have med på hospitalet, når du skal føde, så du kan tage den i brug helt fra ammestart, dels kan det hjælpe at have en ammepude mellem benene, hvis du sover dårligt under graviditeten. En ammepude kan også give din gravide mave støtte, når du ligger på siden.


Det primære formål med en ammepude er dog at give dig støtte, imens du ammer. Du kan få ammepuder i flere forskellige former og faconer, men den boomerangformede ammepude er et klassisk valg. Generelt gælder det, at jo fastere din ammepude er, des bedre støtte giver den.

Ammebrikker

Suttebrikker, diebrikker, ammeskjold, ammebrikker – kært barn har mange navne. En ammebrik er et tyndt, fleksibelt skjold, som du kan placere på din brystvorte, når du ammer, og de kan for eksempel være gavnlige ved for tidligt fødte børn eller for mødre, der har problemer med at få baby til at tage ordentligt fat i brystet under amningen. De kan også aflaste det ømme bryst, hvis du er plaget af sårede og sprækkede brystvorter.

Som udgangspunkt anbefales det dog ikke, at du bruger ammebrikker, så længe din amning forløber gnidningsfrit. Det skyldes, at ammebrikken kan bevirke, at dit bryst ikke bliver tømt ordentligt ved amning, hvilket kan føre til tilstoppede mælkegange og brystbetændelse. Ammebrikker kan blandt andet også føre til dårlig sutteteknik hos dit barn, hvis du bruger dem for ofte. Spørg derfor altid en læge eller sundhedsplejerske til råds, inden du bruger suttebrik – og køb dem kun, når og hvis du får brug for dem.

Amme-bh og indlæg

En bh, der egner sig til amning, er ganske enkelt uundværlig for den nybagte mor. Det skyldes ikke kun, at amme-bh’er giver nem og hurtig adgang til brystet, men også at almindelige bh’er potentielt kan klemme dit bryst og hæmme din mælkeproduktion. Det er dog en god idé at vente med at købe amme-bh’er, til du har født og din mælk er løbet til – ellers er der god risiko for, at du ender med en forkert størrelse.


Amme-bh’ens trofaste følgesvend er ammeindlægget, som holder brysterne varme og opsuger den mælk, der eventuelt lækker fra brystet. Med et ammeindlæg undgår du derfor store, mørke plamager på dine overdele i tide og utide, og hvis dine bryster bliver kolde, kan det få mælken til at løbe langsommere. For at ammeindlægget kan holde dit bryst varmt er det vigtigt, at det dækker hele brystet.


Du kan både købe engangsammeindlæg og genanvendelige ammeindlæg. Engangsammeindlæg er praktiske, fordi de giver mindre vasketøj, imens genanvendelige ammeindlæg er mere miljøvenlige.

Ammetøj

Når du ammer, bliver hverdagen gerne nemmere, hvis du klæder dig i tøj, som gør det nemt for din baby at komme til brystet – når som helst og hvor som helst. Her kan ammetøj være din bedste ven, fordi det ikke alene gør dig i stand til at amme nemt og bekvemt, men også diskret. Et par ammebluser eller en ammekjole kan for eksempel være løsningen, hvis du er lidt blufærdig ved at skulle amme offentligt.


Ligesom med amme-bh’er er det en god idé, hvis du venter med at købe ammetøj, til mælken er løbet til. Indtil da kan det nemlig være svært at afgøre, om du køber den rigtige størrelse.

Creme til ømme bryster

Uf – revnede, sårede og ømme bryster er desværre ofte en konsekvens ved amning, især ved ammeopstarten, hvor dit barn sutter energisk på et bryst, der endnu ikke er fyldt med mælk. Det uvante slid på brystvorten kan udmønte sig i smerter og sår, der dog som regel vil aftage og forsvinde, når mælken er løbet til og brystvorterne bliver lidt mere hårdføre.


Indtil da er det dog en god idé, hvis du bruger en god creme specifikt til brystvorter hos ammende kvinder. En sådan creme er rar at have liggende, da den både kan lindre smerter og forebygge irritation.

Brystpumper

Nogle gange sker det, at du ikke kan amme efter fødslen. Her kan du have god brug af en brystpumpe. Du kan få hjælp af personalet på sygehuset, så du lærer at bruge pumpen, og så dit barn får den gode råmælk. Det kan dog være lidt hårdt at komme i gang med at pumpe, og derfor kan det er en god idé også at søge hjælp hos en sundhedsplejerske, som kan guide dig.


En brystpumpe kan dog også være til gavn, selvom du ammer. Den kan for eksempel fungere som et supplement til amningen, og den kan være handy, hvis du vil være sikker på, at din baby kan få brystmælk, selvom du ikke er hjemme. En brystpumpe kan ligeledes være rar at have med i tasken, hvis du er på farten med baby og får behov for at malke ud hurtigt og effektivt.


Du kan både købe elektriske brystpumper og manuelle brystpumper – men det er vigtigt, at tragten er den rigtige størrelse. Du kan få problemer med ømme og sårede brystvorter, brystbetændelse eller for lidt mælk, hvis pumpen er for lille. Når du vælger brystpumpe, skal du sørge for, at vakuum kan reguleres. Vakuum må ikke være for kraftigt, da det ligeledes kan give sår og revner på brystvorten.


Amning – både dag og nat

Giv dit bryst en let massage, inden du bruger brystpumpen. Det tager 1-3 min, før mælken begynder at løbe til. Det tager normalt ca. 10 min. at pumpe hvert bryst, og det er mere effektivt og tidsbesparende, hvis du pumper begge på en gang. Mælkemængden øges, hvis du og dit barn ligger hud mod hud, mens du pumper.


Hvis du i en periode ikke kan få pumpet nok mælk til din babys behov, kan du supplere med modermælkserstatning. Jo hyppigere du pumper, jo mere mælk producerer du. Du skal pumpe seks-otte gange om dagen, hvis dit barn ikke får andet end den udpumpede modermælk.


Du producerer flest mælkedannende hormoner om natten. Det er derfor en god idé at pumpe ud i løbet af natten, så du bliver ved med at have nok mængder modermælk.

Sådan opbevarer og tilbereder du modermælken

Hvis mælken ikke skal bruges med det samme, er det vigtigt, at den håndteres korrekt, så den ikke bliver sur. Den udpumpede mælk skal med det samme hældes på en ren, skoldet flaske, og derefter opbevares i køleskab eller fryser.


Sørg for kun at fylde flasken trekvart op. Køl den hurtigt ned, og skriv dato og klokkeslæt på beholderen. På den måde er det nemt at holde styr på, hvilken mælk der skal bruges først inden for holdbarhedsperioden. Du kan opbevare mælken:


♦ I køleskab op til tre døgn (max 5 grader)

♦ I fryser op til seks måneder (mindst -18 grader)Når du først har optøet eller opvarmet mælken, må den ikke fryses igen – hæld den ud, hvis ikke den bliver brugt. Varmer du mælken i mikroovn, er det vigtigt at ryste flasken grundigt, så al mælken har samme temperatur. Hurtigt optøet mælk skal bruges med det samme.


Du kan også optø mælken langsomt i køleskabet eller i en skål i varmt vand. Langsomt optøet mælk kan opbevares i køleskabet op til 24 timer. Mælken må ikke have en temperatur på over 60 grader, da antistofferne i mælken så ødelægges.

Denne artikel er en del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

Pak hospitalstasken

Pak hospitalstasken

Er tankerne meget om kommende fødsel? Det kan måske give lidt ro i sindet, at planlægge din hospitalstaske og hvad du ønsker at medbringe. Vi giver dig et par tips til hvad du kan overveje.

Næste gang

Den første tid med baby

den første tid med baby

Nu begynder en helt ny hverdag, hvor I lige skal lære jeres nye guldklump at kende og at vænne jer til en ny hverdag med afbrudt søvn, nye rutiner og masser af kærlighed.