Vi har vilde fødselsdagstilbud! Se dem alle her.

God start i

vuggestue og dagpleje

At starte i vuggestue/dagpleje er både spændende og udfordrende, men kan i lige så høj grad være en periode med nye lidt skræmmende oplevelser og frygt for adskillelse og en ny hverdag. Der er mange nye mennesker og omgivelser, som både du og din baby skal vænne jer til.

Barnets udvikling

I de første år af dit barns liv, sker der en masse forandringer hele tiden. Og mellem 0 og 1 år danner barnet tillid, dette først og fremmest til mor og far. Dit barn skal tro på, at det får, hvad det har brug for, og lære at det får dets behov opfyldt. Det store behov for tryghed og tilknytning, gør at det er vigtigt for din lille guldklump, at have en fast kontaktperson tilknyttet, når det begynder i vuggestue. Især inden for det første år.


Når barnet bliver mellem 1-2 år, er det mere selvstændigt, og har lyst til at udforske verden på egen hånd. Der er dog stadig brug for masser af støtte og kontakt.

En god begyndelse

Det er forskelligt fra barn til barn, hvor lang tid, der er brug for under indkøringen i vuggestuen. Dog er tommelfingerreglen cirka en uge. Når dit barn først har vænnet sig til at være i vuggestuen sammen med dig, og samtidig har knyttet sig til en anden voksen, kan du så småt begynde at forsvinde i kortere tid, som I nu aftaler indbyrdes.


Der vil ofte være faste rutiner i dagplejen, som I kan tage udgangspunkt i, men det er barnets reaktioner, der skal være styrende for, hvordan I bærer jer ad.Når du tager med i vuggestuen, er det vigtigt, at du virker tryg og glad for stedet samt viser tillidsfølelser overfor personalet. På den måde vil dit barn opsnappe de signaler, du udsender, og hurtigere finde ro ved stedet.


​​​​​​​Hvis dit barn græder og er helt ude af sig selv, så er det for tidligt, at du går. Græder det bare lidt og stopper efter et par minutter, er I ved at være på rette vej. Når du går, kan du aftale med personalet, at de kan ringe til dig, hvis dit barn bliver meget ked af det.

Få en god kontakt til vuggestuen

  • Det er en god idé at aftale med kontaktpersonen, hvornår I kommer, så denne kan tage imod jer

  • Barnets reaktioner er afgørende for, hvordan forløbet bliver - sørg for at lytte og støtteI kan eksperimentere med afskeden, når du går, så det bliver så problemfrit som muligt

  • Der kan hurtigt opstå sygdom i en institution - forebyg infektioner med jævnlig håndvask

  • Vær bevidst om dine egne reaktioner og følelser, og undgå at lade dem påvirke situationen, når dit barn er der

  • Sig altid farvel til dit barn, inden du går. Der skal være en fælles forståelse for, at nu er det her barnet skal være - et kys eller vink er fint - og så af sted


Hvordan kan I forberede jer på at komme i vuggestue?

Hvis dit barn bruger sutteflaske eller sut, så forsæt lidt endnu, så det kan få nogle tryghedsfaktorer med sig. Du kan også give dit barn et billede af en person, det holder af - dig, en søskende eller bedsteforældre. Det kan hjælpe barnet, at det kan vise en, de holder af frem til personalet. En krammebamse eller sutteklud er også en god idé. Dette kan give tryghed, og en følelse af noget barnet kender.  


At starte forfra med processen

Hvis dit barn tidligt i indkøringsprocessen bliver syg eller af anden grund er fraværende, kan det blive nødvendigt at starte lidt forfra med indkøringen. Det er stadig lige vigtigt, at de barn føler sig trygt, og det kan her være, at en af de trygge forældre hjemmefra, må tage et par dage fri, så dit barn igen kan vænne sig til vuggestuen/dagplejen.  


Løsrivelsen er svær​​​​​​​

Det er både svært og hårdt at sende sin lille guldklump i vuggestue, og det er en form for løsrivelse fra dig/jer som forældre. Det er dog vigtigt at kunne give lidt slip, også selvom der opstår en masse følelser. Dit barn skal have et selvstændigt liv, og at begynde i vuggestue er starten på denne proces. Og så går det jo altid.

Har du også læst...?

8 FARER I HJEMMET FOR BABY

De første leveår bliver brugt på at tilegne os så meget kendskab og viden om omverden som muligt. Vi guider til 8 farer i hjemmet, du ikke skal overse, hvis du har en baby.

TIPS TIL TANDBØRSTNING

Gruer du også for at fiske barnets tandbørste frem af kruset, fordi det skaber stor konflikt hver eneste gang? Så læs med her.

MYTER & FAKTA OM ULD

Der er en del myter omkring uld, som måske førhen var sande, men som efterhånden ikke har meget på sig. Vi vil tage fat i et par af de myter, der er og give dig, måske ny viden, omkring uld.

SANDALER

Sandaler er sommerens fodtøj og giver luft til aktive fødder. Det er vigtigt med et godt stykke fodtøj, der giver dit barn frihed til at give sig hen under legen.