Spar 20-30% på flere brands! Shop medlemstilbud her.

Forældrenes bedste råd om amning

Der er mange følelser koblet til det at amme. Det kan gøre afsindigt ondt og i nogle tilfælde, er det ikke muligt for dig som nybagt mor at amme din baby. Og du har måske brug for en anden løsning, som en brystpumpe eller modermælkserstatning. Spørgsmålet omkring amning eller alternative metoder skaber stor debat, da det er et emne alle mødre har skulle tage stilling til. Det er et ømtåleligt emne, og det kan derfor være rart at høre, hvordan andre mødre har håndteret situationen. Derfor har vi spurgt en gruppe forældre, om deres oplevelser og gode tips, og dem deler vi med dig her.

Er flaske er lige så godt som amning?

Flere mødre fortæller om deres hårde kamp med amningen, og de frustrationer, der kan opstå.


Alexandra Worm Danbo: "Det at amme gør ikke en til en bedre mor, end en, der efter hård kamp må opgive og give flaske i stedet for! Det er kærligheden til ens barn, der er det vigtigste."


Maria Eriksen: "Lige præcis. Min søn ville slet ikke tage mod brystet, og efter første flaske sov han i over 3 timer. Det var hårdt at erkende, at det ikke lykkedes, men vi har den gladeste dreng på næsten 9 mdr."


Hvorfor skal kampen med amningen være så hård?

Meningerne er delte omkring, hvor meget man skal kæmpe for at få amningen til at lykkes. Men uanset, hvor lang tid du bruger på, at få det til at fungere er det helt okay, og det vigtigste er blot at lytte til sig selv og sin mavefornemmelse.


Maria Klemensen: "Hvorfor skal man have en hård kamp før man må opgive amning? Hvorfor er det ikke "lovligt" at opgive amning før mor er kørt helt ned psykisk af alle omkring hende der siger man SKAL amme? Hvorfor skal man have et dybt frustreret barn der er ved at dø af sult før det er ok at give dem flaske? Hvorfor skal man have dårlig samvittighed hvis man af en eller anden grund ikke kan eller ikke vil amme? Mit bedste råd er at lytte til din mavefornemmelse og dit hjerte som mor. Det er den bedste vejledning til dit barn. Lyt til eksperternes, vennernes og de andre mødres råd og vejledning. Og brug den del der passer til dig og din baby. Smid resten væk for det er da kun til dårlig samvittighed. Din baby er det vigtigste og du ved hvad der er bedst for din baby."


Caroline Cæcilie Kronborg Christensen: "Hvorfor skal man ikke kæmpe for NOGET som helst i dag? Man er da præcis lige god en mor om ens barn får flaske eller bryst. Men jeg oplever godt nok mange der giver op så snart de opdager at det ikke er noget man bare gør i starten og senere når appetitspringene betyder at man skal amme hele tiden for at få produktionen op og hvor det føles som om der intet kommer... Hvis man vil amme må man kæmpe for det! Og HVIS man ikke vil eller føler at omkostningerne er for store, hvorfor så ikke stå ved den beslutning? Flaskemødre er selv med til at gøre retorikken omkring flaske til noget negativt ved at undskylde for at deres barn får flaske.. Hvorfor skal det forsvares nærmest som det første? Hvorfor skal der himles op om hvor meget man er lige god om man gør det ene eller det andet? Hvorfor ikke bare svare "ja" når nogen spørger om barnet får flaske.. Man skal ikke undskylde når man ikke har noget at undskylde for! Og så vil jeg også skynde mig at sige at sundhedsvæsenet er pålagt af WHO at køre strenge amme-kampagner efter den massive spædbarnsdød i U-landende efter nestles charmeoffensiv for modermælkserstatning og propaganda mod amning for mange år tilbage.. Fordi mødrene blandede pulveret med forurenet vand i stedet for at amme og brugte deres sparsomme midler på erstatning fremfor mad og medicin.. Hvorfor det heller ikke er tilladt at markedsføre modermælkserstatning og køre tilbud på det..Amning kan være hårdt både psykisk og fysisk

Det kan ramme dig hårdt psykisk, når du ikke kan amme dit barn. Men smerterne kan være så store, at det ikke er muligt.


Emma Howardsen: "Jeg synes at det gjorde mere ondt at amme end at føde. Efter adskillige infektioner i brystet. Jeg føler mig stadig som en fiasko, fordi jeg ikke kom til at amme."


Martina Pingel: "Min første søn ammede jeg i ca. 2-3 mdr. Jeg prøvede virkeligt men der var sår og jeg fik betændelse. Det gjorde mega ondt hver gang jeg ammede og jeg græd af smerte. Samt jeg havde en baby, der var sulten. Jeg prøvede men måtte give ham flaske til sidst. De to andre sønner jeg har, har jeg ammet længere og det gik fint. Man skal have det godt uanset om man ammer eller giver flaske. Det er selvfølgelig, et valg man tager. Men der er nogen som ikke har nok mælk.Hårdt arbejde, smerte og blod

Selvom det kan gøre meget ondt at komme igennem den første periode med amningen, så mener flere mødre, at det er hele arbejdet værd.


Maja Samsing Jensen: "Hårdt arbejde, smerte og blod... Men hold ud! Efter 3-4 uger kører det som regel. Og så er det bare det sundeste og det nemmeste."


Mette Høgh Andersen: "Det er hårdt arbejde i starten, men helt fantastisk og alt arbejdet værd, når det kører." Lyt til dig selv og din mavefornemmelseNår du skal til at amme vil du højstsandsynligt får råd fra andre, om hvad, der er bedst. Lige fra din mor, veninde eller sundhedsplejersken. Det kommer dog tydeligt til udtryk blandt jer mødre, hvad der er vigtigst, nemlig at lytte til sig selv.


Rikke Paaske Jørgensen: "Jeg syntes det værste er at sundhedsplejerskerne, hvad jeg har erfaret på egen krop og på nære venners, anbefaler at man efter 20 min tager barnet fra brystet, selvom barnet ikke er færdigt eller har givet slip, der er børn der spiser hurtigt ingen tvivl om det, men man hjælper ikke en træt og frustreret mor, ved at fortælle hende hun skal tage barnet fra brystet og derved stå med et skrigende barn. Ved mit første barn, blev jeg bare glad da det hele lykkedes og jeg kunne amme hende, godt nok i 1:1/2 time, men jeg var glad, da jeg fortæller dette til sundhedsplejerske kigger hun på mig og siger det er al for lang tid, du må max amme i 3 kvarter. Jeg blev lidt rundtosset og ringede til min mor der selv har ammet både mig og min bror, hun bad mig slappe af og amme i den tid jeg syntes passede, og det gjorde jeg og det fungerede. Da jeg fik mit andet barn var det lidt mere stresset jeg havde også den store at tage mig af, og amningen gik ikke nemt, men igen måtte jeg ikke amme så længe som mit barn havde behov for, jeg gjorde igen som det passede mig, men kun fordi jeg havde en god erfaring fra min første, og nej jeg ammede ikke så længe anden gang som jeg gjorde første, men jeg stod igennem. Og så skal det siges, at det er et valg man tager og ingen skal se ned på nogle, da alle bare vil deres børn det bedste."

​​​​​​​

Bodil Elisa Ross: "Jeg tog hjem fra hospitalet uden at have "pumpet" nok mælk ud med første barn, selvom de gerne ville have jeg skulle prøve noget mere. Købte en elektrisk brystpumpe på vejen hjem, fik den aldrig brugt da den lille suttede fint da vi kom hjem og mælken derved kom helt af sig selv fordi alle stressmomenterne for både mor og barn endelig var fjernet.  Er super glad for at jeg lyttede til mig selv og bare sagde fra dag 3 at kommer det ikke dør hun ikke af flaske... Nr 2 skulle have klippet tungebåndet for at kunne sutte ordentligt, og det nåede vi heldigvis mens vi stadig var på hospitalet pga jeg havde fået kejsersnit. Der gik det fint med amningen efter det. Føler virkelig med dem som ikke har mælk nok og bliver presset til at prøve igen og igen, de 3 dage på hospitalet for mig var mere end rigeligt, og havde fuldstændig blødende brystvorter af deres pumper derinde."

Godt at vide om amning

Kan alle mødre amme?

Nej, det er desværre ikke alle, der kan amme, og det kan der være flere årsager til. Nogle gange kan det skyldes medicinske problemer, brystoperationer eller hormonelle udfordringer. Andre gange kan det handle om fysiske udfordringer eller smerter. Heldigvis findes der andre måder at give næring til en baby på, herunder flaske med modermælk eller modermælkserstatning.

Hvornår stopper det med at gøre ondt når man ammer?

Smerten ved amning kan variere og afhænge af flere faktorer, herunder babyens sutteteknik, mælkeproduktion og mælkekanalernes tilstand. Nogle mødre oplever smerte eller ubehag de første par dage eller uger efter fødslen. Hvis smerten ved amning fortsætter i mere end et par uger eller er meget intens, kan det være en god idé at søge hjælp fra en ammekonsulent eller sundhedsplejerske.

Andre artikler

FØDEVARER DU IKKE SKAL SERVERE FOR BABY

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den kost, forældrene spiser, sjældent egner sig som føde for de små med et fordøjelsessystem, som endnu ikke er færdigudviklet.

TEGNENE PÅ EN FØDSELSDEPRESSION

Forældres reaktioner efter en fødsel kan være meget forskellige. Op mod seks procent af alle forældre bliver ramt af en fødselsdepression ifølge tal fra Sundhed.dk.

10 TIPS TIL AMNING

De fleste mødre ved, at amningen ikke kommer af sig selv, men for de nybagte af slagsen, kan det komme som et chok, at det ikke altid er en selvfølgelighed.