Her er tegnene på en fødselsdepression


Forældres reaktioner efter en fødsel kan være meget forskellige. For nogle er det en næsten ekstatisk lykke - for andre er virkeligheden knap så overstadig. Op mod seks procent af alle forældre bliver ramt af en fødselsdepression ifølge tal fra Sundhed.dk – Danmarks offentlige sundhedsportal. Her er tegnene på en fødselsdepression, du skal være påmærksom på.

Ifølge Katrine Kuhl, der er sundhedsplejerske på Nørrebro og Bispebjerg i København og en del af teamet bag Hejdoktor.dk, så er det helt normalt, at alt ikke er ren lykke og lyserød barselsboble.


"Nybagte mødre og for den sags skyld også fædre kan i tiden lige efter fødslen mærke nogle voldsomme, forbigående reaktioner, hvor de pludselig hulker uden umiddelbar grund eller føler sig ned nedtrykt pga af hormonerne og de nye livsomstændigheder. Det er helt normalt" siger hun og understreger, at det er nogle følelser, der skal stoppe igen kort tid efter fødslen.


"De skal være ovre efter to til tre uger, ellers kan der være tale om en fødselsdepression" forklarer hun.


Seks til otte uger efter fødslen foretager hun og hendes kolleger en test, der skal afdække om mor er i risikozonen for at have udviklet en fødselsdepression. Her skal mødrene svare på en række spørgsmål, som afdækker hvor på skalaen den nybagte mor befinder sig.

Nogle af de typiske tegn på, at du kan være ramt af fødselsdepression:

  • Udtalt træthed

  • Hyppig gråd

  • Tiltagende tristhed

  • Angst for at komme til at skade barnet eller sig selv

  • Søvnbesvær (som ikke skyldes barnet)

  • Følelse af ikke at være god nok og utilstrækkelig

  • Frygt for at være alene

  • Koncentrationsbesvær

  • Nedsat appetit


Der er altså forskel på, om du er træt, fordi baby er meget vågen, eller fordi du ikke selv kan finde ro, når du har muligheden.


Ifølge sundhed.dk fortæller mange ikke om deres symptomer til hverken læge eller sundhedsplejerske, og det er en skam. Men hvis en fødselsdepression opdages, er der hjælp at få – også for far – og jo tidligere der sættes ind, desto nemmere er den at behandle.  "Det er vigtigt, at du henvender dig til din læge eller sundhedsplejerske med mistanke om fødselsdepression hos dig selv eller en du kender. Du er ikke alene med det, og med den rette hjælp får du det godt igen" slutter Katrine.

Artiklen er udgivet i samarbejde med Hejdoktor. Med et abonnement på Hejdoktor.dk er din sundhedsplejerske ikke mere end et opkald væk – også i weekenden og om aftenen.

Værd at vide om en fødselsdepression

Hvor lang tid efter kan man få en fødselsdepression?

En fødselsdepression kan opstå når som helst inden for det første år efter fødslen, og nogle gange endda længere. Symptomerne kan opstå kort efter fødslen eller flere måneder senere. Det er vigtigt at bemærke, at både mødre og fædre kan rammes af en fødselsdepression. Tal med egen læge eller din sundhedsplejerske, hvis du har mistanke hos dig selv eller din partner.

Hvordan føles en fødselsdepression?

En fødselsdepression kan føles forskelligt, men generelt kan det være en dyb følelse af tristhed og håbløshed, som kan påvirke efter fødslen af et barn. Nogle typiske tegn på fødselsdepression er udtalt træthed, hyppig gråd, angst for at komme til at skade barnet, frygt for at være alene og følelsen af ikke at være god nok eller utilstrækkelig.

Andre artikler

KOM I GANG MED LØBECYKLEN

En løbecykel er lige sagen, hvis dit barn nærmer sig de to år. Den styrker både balance, motorik og selvtillid – og så er det bare sjovt at cykle.

amning

FÅ EN GOD START PÅ AMNING

De fleste mødre ved, at amningen ikke kommer af sig selv, men for de nybagte af slagsen, kan det komme som et chok, at det ikke altid er en selvfølgelighed.

FØDEVARER DU IKKE SKAL SERVERE FOR BABY

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den kost, forældrene spiser, sjældent egner sig som føde for de små med et fordøjelsessystem, som endnu ikke er færdigudviklet.