Spar min. 20% - Shop BabyBazar denne weekend!

Guide til madras

- Hvilken er bedst til til børn?  

Det må være intenst at opleve verden for allerførste gang - hver eneste dag på nye måder. Man forstår godt, at de søde små bliver trætte indimellem. Og det er mange timer i døgnet, de har brug for at sove og ligge ned. En god madras kan medvirke til en bedre søvn for baby. Vi har derfor lavet en madrasguide som kan hjælpe dig på vej, når du skal købe en madras til baby.

Hvis din guldklump skal sove godt, kræver det, at du finder det rette underlag. Hos BabySam ved vi heldigvis bedre end nogen, hvad du skal kigge efter, når du er på jagt efter en god madras. Vi har mange års erfaring med at hjælpe forældre med at finde den rette madras til barnevognen og tremmesengen, så både baby og junior kan få det optimale udbytte af middagsluren og nattesøvnen.


Derfor har vi sammensat denne guide, så du har noget at skele til, imens du afvejer skum mod latex, eller spekulerer over, hvilken hårdhed, der er bedst for dit barn. Du er naturligvis også mere end velkommen til at kigge forbi én af vores butikker, hvis du søger gode råd og vejledning omkring børne- og babymadrasser.

Madras

Hvilken madras og materiale til hvilket alderstrin?

Det er vigtigt, at du udskifter madrassen i takt med at dit barn vokser. Hos BabySam anbefaler vi følgende madrasser til barnets alderstrin:


  • En fast skummadras til det lille barn. Dette kalder vi for en babymadras.
  • En blødere skum- eller latexmadras til det store barn. Dette kalder vi for en juniormadras.


Det er uden tvivl bedst, hvis du holder dig til latex- eller skummadrasser, så længe dit barn vejer under 50 kg. Hvilket materiale, du vælger ud af disse to, er imidlertid mest et spørgsmål om præference. Dog anbefaler vi som sagt, at babyer sover på faste skummadrasser.


Skumvægt måles i såkaldt densitet, der angiver kilo per kvadratmeter. Det vil sige, at densiteten, du bør vælge, afhænger af vægten på dit barn. Du kan dog som regel roligt gå ud fra, at en babyskummadras egner sig ganske glimrende til en – ja, til en baby.


En latexmadras er til gengæld et ganske glimrende valg til det lidt større barn. Latex udmærker sig ved at være et naturmateriale, som er både åndbart og svedtransporterende. En ulempe ved denne type madras kan dog være, at der er færre valgmuligheder end ved skummadrasser. Husk, at du til det lidt større barn bør gå efter lavdensitetsskum, så den rette støtte og komfort opnås.

Det kan desuden være fristende at begynde at kigge på boks- eller springmadrasser, når junior nærmer sig teenagestadiet. Imidlertid fraråder Sundhedsstyrelsen disse typer af madrasser til børn under 50 kg, da barnet ellers ikke er tungt nok til at ligge komfortabelt.


Vælg i stedet en skum- eller latexmadras, så længe barnet er under den anbefalede vægtgrænse. Husk, at dit barns rygsøjle skal være lige, når det ligger på madrassen. Hvis du lige akkurat kan føre en hånd ind under lænden på dit barn, imens de ligger ned, så passer børnemadrassen helt perfekt.


Hvad gør en madras god?

En god madras skal først og fremmest have den rigtige trykaflastning for hoved, skuldre og hofter, så din baby får den bedste mulige støtte under søvnen. Babyer har ikke vægt til at få en almindelig madras til at føje sig til kroppens former - derfor anbefaler vi en fast skummadras.


En god baby- og juniormadras skal være fugtabsorberende, da børn gennem åndedræt og hud afgiver meget fugt, når de sover. Hvis ikke madrassen kan opsuge fugten og stadig føles tør, bliver dit barn nemt fugtigt og koldt under søvnen. Vælg derfor en madras i åndbart, svedtransporterende materiale, såsom skum eller latex. Undgå til gengæld skumgummi eller madrasser med plastikbetræk.

Hvilke typer af børnemadrasser findes der?

Der findes mange forskellige baby- og juniormadrasser på markedet. Derfor kan vi godt forstå, hvis du synes, det er svært at få overblik, eller hvis du ikke helt ved, hvor du skal starte. For at hjælpe dig godt i gang har vi nedenfor lavet en lille oversigt, der gennemgår to typer af børnemadrasser samt deres fordele og eventuelle ulemper.

    Hørfibermadras

    Hørfibermadrassen har skumkerne med et lag hørfiber på begge sider. Hørfiberlaget er fugtabsorberende og fordeler barnets vægt, så der ikke så let opstår fordybninger i madrassen, for eksempel under hovedet. Madrassen har vaskbart betræk af 100 % bomuld, der samtidig er åndbart.


    En ulempe ved en hørfibermadras er, at fibrene kan ”lægge sig ned” med tiden, så de ikke længere er lige så vægtfordelende. Dette kan imidlertid afhjælpes ved, at du vender madrassen jævnligt.

    Helsemadras​​​​​​​

    Helsemadrassen har kerne af Waterlily, som er et koldskumsprodukt med stor formbestandighed. Derudover består madrassen af Celsius Helseskum, der reagerer på kropsvarme ved at forme sig efter kroppen. Det giver barnet optimal støtte og sikrer en god trykaflastning. Helsemadrassen er meget holdbar og meget formbestandig. Madrassen har betræk af indquiltet økologisk termould, der opsuger fugten uden at føles våd. Betrækket kan tages af og vaskes ved 60 grader celsius, hvilket gør den allergi- og miljøvenlig.


    Helsemadrassen til barnevogn har desuden et kraftigt termounderlag, der beskytter mod kulde nedefra. En helsemadras er til gengæld ikke den mest budgetvenlige madras på markedet, men den er omvendt heller ikke den dyreste.

    Vedligeholdelse af madras​​​​​​​

    Det anbefales, at du beskytter madrassen ved at benytte et vådliggerlagen. Derudover bør madrassen drejes nogle gange årligt, så hoved- og fodende bytter plads, og ligeledes bør du støvsuge den regelmæssigt. Sørg også for at lufte ud. Af hygiejniske og fysiologiske årsager, bør du ikke lade en madras gå i arv fra barn til barn.

    Er det en god idé, hvis jeg køber en brugt madras til mit barn?

    Det korte svar er: Nej, det er ikke en god idé. Når et barn sover på en madras i lang tid, vil madrassen nemlig helt naturligt forme sig efter barnet. Derfor vil en brugt madras naturligvis ikke passe lige så godt til det nye barn, som overtager den. Dertil kommer, at selvom en brugt juniormadras ser pæn og ren ud, så kan den alligevel godt være blevet invaderet af husstøvmider eller skimmelsvamp.


    Heldigvis findes der baby- og børnemadrasser i flere forskellige prisklasser, så du ikke behøver fyre hele månedsbudgettet af, når dit barn er blevet for stor til sin nuværende madras, eller hvis den blot trænger til at blive skiftet ud, fordi den er blevet formløs eller slidt.


    Husk endelig tisselagnet!

    Lad os bare sige dét, som det er – små børn holder ikke altid helt tæt, og selv lidt større børn kan sagtens opleve små uheld, imens de sover. Med et tisselagen eller vådliggerlagen kan du skåne dit barns madras, så den holder længere. Tisselagner findes i flere forskellige materialer, som absorberer, beskytter og hæmmer vækst af bakterier.


    Hos BabySam kan du naturligvis købe vådliggerlagner til baby- og juniormadrasser. Vi har blandt andet tisselagner fremstillet i bomuld eller åndbart soft-jersey, så de stadig føles bløde og behagelige at sove på, også selvom bleen indimellem taber kampen.

    Madras

    Andre guides

    GUIDE TIL KLAPVOGN

    Dit barn vokser hver dag og det samme gør dets bevidsthed om omgivelserne. En god klapvogn giver den allerbedste udsigt, når man oplever verden i børnehøjde.

    GUIDE TIL AUTOSTOL

    Den rigtige autostol redder liv. I BabySam går vi højt op i børns sikkerhed i bilen. Få derfor hjælp fra BabySams rådgivere til at finde den helt rigtige stol.

    GUIDE TIL BÆRESELE

    Der er en masse gode bæreseler, og det er lige med at vælge den, der passer til dig og din baby. Vi guider dig derfor igennem de forskellige mærker og deres fordele.

    Guide til seng

    GUIDE TIL SENG

    Der er mange muligheder for senge til din baby og dit barn - er du til slyngevugge, side-by-side eller fast vugge? Og hvornår er det tid til at dit barn skal sove i tremmeseng?