hello baby

Spørg jordemoderen

Om tryghed, bristninger & partnerskjorter

Der vokser et lille nyt liv inden i dig. Det gør 1.000 ting ved din krop og skaber 1.000 spørgsmål i dit hoved om alt det, der venter.

Mange af dem kan du blive klogere på her.

HVAD KAN JEG GØRE FOR AT SÆTTE FØDSLEN I GANG?


Fødslen starter, når den starter, og der er ikke ret meget, du kan stille op ved det. Der er 1.000 tips og tricks, men der er ikke så meget, der beviseligt kan sætte en fødsel i gang. Dog ved man, at hvis der er ro omkring dig, når du har veer, og hvis du føler dig tryg, vil fødslen gå hurtigere.


Tålmodighed er vigtig her, og du skal huske på, at en graviditet faktisk er ‘til tiden’ lige indtil to uger efter din terminsdato.


PLUKKEVEER, LATENSVEER, UDVIDELSESVEER, PRESSEVEER, EFTERVEER ...


Måske har du mødt nogle af disse ord?

Veer er veer, uanset hvor og hvornår du har dem. Veer er muskelsammentrækninger i livmoderen, de samme som du også har, når du har menstruation. Måske har du oplevet smerter i den forbindelse?


Plukkeveer er helt normale. Det er livmodermusklen, der trækker sig sammen, og man kan faktisk sige, at den øver sig til fødslen. Det er normalt, og du må have så mange, det skal være – de skal bare ikke gøre ondt.


Hvis de gør ondt, kan du slappe lidt af. Læg dig eventuelt lidt ned, og efter lidt tid vil de som regel stoppe. Hvis de bliver ved, selv når du er i hvile, kan du ringe til fødemodtagelsen og få en snak med en jordemoder om, hvad du kan gøre. Eventuelt bliver du inviteret ind på fødestedet til en undersøgelse.

Hello Baby

Foto: Unsplash

HJÆLP MIN KÆRESTE SKAL FØDE, HVAD KAN JEG GØRE?


Allerførst: Glæd dig! En fødsel kommer du til at opleve én eller få gange i dit liv. Det er det største og mest fantastiske, og selv om du ikke selv spiller hovedrollen, så er du uundværlig – simpelthen fordi du er dig.


Den tryghed, du kan skabe om hende, der skal føde, gør, at veerne føles mindre smertefulde, og at hun har lettere ved at føde.


Man kan faktisk sige, at du virker smertestillende. Gå til fødselsforberedelse sammen, så du lærer lidt om, hvad du kan forvente, og tal sammen om jeres tanker om fødslen. Lav en god spilleliste, eller hvad I kan lide, når I er hjemme, pak nogle gode snacks, som du kan spise, hvis fødslen trækker ud, og husk, at det er jeres fødsel: Du må gerne indtage fødestuen, og du er ikke i vejen – du er meget vigtig, og jordemoderen skal nok sige til, hvis du skal flytte dig.


PARTNERSKJORTEN


Som partner kan du tage en skjorte på eller med til fødslen, så kan du sidde med dit barn hud mod hud under skjorten, hvis det bliver aktuelt efter fødslen. Så slipper du også for at sidde i bar overkrop sammen med jordemoderen på stuen.


HAR JEG FÅET DIARRE OG BLÆREBETÆNDELSE?


Det er helt normalt, at kroppen tømmer sig. Altså at du skal på toilettet flere gange, mens du har veer. Hvis både blæren og endetarmen er tømt, giver det nemlig bedre plads til, at barnet kan blive født. Så man kan sige, at din krop gør dig en tjeneste.


HVAD NU, HVIS VANDET GÅR?


Du har sikkert set de amerikanske film, hvor en fødsel starter med, at vandet går. Straks efter kommer der presseveer, den fødende skriger og hyler, alle er i panik, og barnet bliver født lige bagefter.
Sådan er virkeligheden slet ikke. Hvis dit vand går, eller hvis du er i tvivl om, hvorvidt vandet er gået, så ring til fødemodtagelsen. Sammen laver I en plan for, om du skal komme ind til tjek, eller om du kan afvente lidt derhjemme (eller om det måske slet ikke er vandet, der er gået, men at du er kommet til at tisse lidt i bukserne. Det sker somme tider). De fleste fødsler starter med veer, og så går vandet på et tidspunkt inden selve fødslen.


HVAD SKAL JEG GØRE, NÅR VEERNE STARTER?


Tag veerne, som de kommer – ring til jordemødrene i fødemodtagelsen, hvis du bliver utryg eller ikke ved, hvordan du skal forholde dig, når veerne starter. Så får du råd og hjælp. Sig, hvad du vil have. F.eks. “Jeg vil gerne ind og tjekkes” eller “Jeg vil gerne blive hjemme lidt endnu, hvad kan jeg gøre?”. Hvis det er nat, så hvil, så godt du kan. Mens du venter på, at veerne bliver regelmæssige og kraftigere, kan du se en serie, læse lidt, lytte til musik, du kan lide, tage et brusebad, skifte stilling, og bevæge dig ind imellem. Det kan forkorte fødslen.


KAN JEG SLIPPE FOR BRISTNINGER?


Nej, det kan du nok ikke helt, hvis det er første gang, du skal føde. Men i samarbejde med jordemoderen kommer du til at presse på den bedste måde, så I langsomt får barnet født, og dit mellemkød stille og roligt kan udvide sig. Jordemoderen vil fortælle dig præcis, hvordan du skal gøre, hver gang du har en presseve. Du tror nok, det er løgn, men faktisk mærker du ikke, hvis du får en bristning, men du kan godt
være øm bagefter. Det aftager i løbet af nogle dage.

Hello Baby

HVAD HVIS FØDSLEN ENDER I AKUT KEJSERSNIT?


Akut betyder bare, at det ikke er planlagt. Der kan være mange grunde til, at der bliver lavet et kejsersnit, for eksempel hvis fødslen går i stå, eller hvis barnet nægter at bevæge sig ned gennem fødselskanalen.
Der er mange mennesker involveret: jordemoder, læger, sygeplejersker og operationspersonale, og alle ved, præcis hvad de skal gøre.


Faktisk kan operationspersonalet rigtig godt lide kejsersnit, fordi der ikke er nogen, der er syge, og så får de lov at være med til en fødsel. Et kejsersnit er også en fødsel og en stor oplevelse, selv om det måske ikke lige var det, du havde forestillet dig.
​​​​​​​


HVAD ER JERES BEDSTE RÅD TIL FØDSLEN?


Glæd dig! Det er jo en verdensbegivenhed, når din lille familie bliver skabt, og du kommer helt sikkert til at huske din fødsel resten af dit liv. Det ved du, fordi alle omkring dig begyndte at fortælle dig om deres fødsler, så snart de opdagede, at du var gravid.


Hvis fødslen ikke går, som du forventede, så tag det roligt, lyt til jordemoderen, og spørg hende undervejs, hvis du er i tvivl om noget. Alle fødsler er unikke. Også din. Jo mindre du forventer, jo mindre er chancen for, at du bliver skuffet. Din fødejordemoder vil komme med forslag til, hvilken smertelindring der er relevant for dig, og hun vil gøre dig tryg under fødslen, så du får det bedst mulige forløb.



HVAD SÅ EFTER FØDSLEN?


Vores bedste råd er, at I sørger for, at der er ro om jeres lille nye familie. Alle er ved at falde
over deres egne ben for at komme til at se jeres barn, og I er stolte og vil gerne vise frem. Hvis I
kan vente nogle dage, vil det være rigtig godt for jer alle.
Brug nogle dage til at lære hinanden at kende og til at falde til i rollen som familie. Når I skal
have gæster, så forbered dem på, at det bliver korte besøg, og at de selv skal medbringe kagen
og lave kaffen.

HVAD MED AMNING?


Et godt ammeforløb starter allerede i de første dage efter fødslen, og derfor er det også vigtigt, at der er ro. Søg støtte hos veninder eller familie, som har gode ammeforløb bag sig, hvis du bliver i tvivl.


Du får besøg af sundhedsplejersken få dage efter fødslen, og hun kan også give dig lidt tricks og hjælpe dig, hvis der er noget, du er i tvivl om. Din baby skal have mulighed for at sutte hos dig, hver gang han/hun gaber op og stikker tungen ud. Ubegrænset adgang til brystet, siger man. Og så skal din brystvorte heeelt ind i ganen på den lille.


MAN ER ALDRIG FOR LILLE TIL EN BURGER


En lidt sjov huskeregel kan være, at barnet skal gabe om brystet, som var det en burger – altså munden helt åben og en ordentlig ‘bid’ af brystet.


Live med BabySam


Mød Cellavivas jordemoderteam i BabySam-butikkerne og til fødselsforberedelse på Instagram Live.
Hold øje med datoer på -BabySams website, vores Facebook-side eller vores Instagram-profil.

Cellavivas jordemoderteam

Artiklen er blevet til i samarbejde med Cellavivas kompetente jordemoderteam, der har mange års erfaring fra både fødselsforberedelse og føde- og barselsgangen. Cellaviva er eksperter i opsamling af stamceller.

Live med BabySam

Mød Cellavivas jordemoderteam til fødselsforberedelse på Instagram Live.

Du kan se eller gense alle 13 live sessioner her.

Se alle artikler fra hello Baby

Se hele magasinet online