Spar 25-40% på ALT tøj & sko! Shop Mid Season Sale.

hello baby

40

forunderlige

uger

Fra den spæde ­fornemmelse, til boblerne, til de vilde spark. Der sker magi i din mave. Uge for uge.

Følg med her, hvor vi forklarer, hvordan der på forunderlig vis vokser en vaskeægte baby i sin hule hos dig.

Tekst: Benedikte Brix / Foto: Getty images / Kilder: Sundhedsstyrelsen, sundhed.dk, Graviditet+, Gentofte Hospital, The Bump

FØRSTE TRIMESTER

Du er stadig ved at vænne dig til tanken om, at der vokser et lille liv i din mave. Måske er du ramt af træthed og kvalme, men det er ikke så mærkeligt. Din krop arbejder hårdt på din lille guldklump.

UGE 1  Den første uge af din graviditet, er du faktisk slet ikke gravid! Man regner nemlig fra din seneste menstruations første dag, fordi den er nemmere at placere end ægløsningen.


UGE 2  Hr. Sædcelle møder Frk. Æg i denne uge, og voilà: Befrugtningen finder sted. Al den snak om blomsterne og bierne har fået dig hertil. Tillykke.


UGE 3  Du ved formentlig endnu ikke, at du er gravid. Få kvinder oplever dog symptomer allerede, selv om det er for tidligt at tisse to streger frem på en test.


UGE 4  Har du lige fundet ud af, at du er gravid? Det er her, de første kan teste positiv, og du kan være en af de få, der nu oplever kvalme og ømme bryster.  


UGE 5  Hurraaa! I denne uge opdager de fleste, at de er gravide. Der er to tydelige streger på testen, og du skal til at vænne dig til tanken om at blive nogens mor.


UGE 6  Nu kan du være heldig at se hjerteblink for første gang ved hjælp af en vaginal scanning. Den første scanning hos det offentlige er tidligst i uge 11.

UGE 7  Sssh … Du bærer rundt på en lille hemmelighed. Der er nemlig ingen, der kan se på dig, at du er gravid. Du kan dog se noget klatøjet ud, for du er træt med træt på her i første trimester.


UGE 8  Én millimeter om dagen. Så meget vokser det lille liv i din mave. Måske har du snart dit første lægebesøg?


UGE 9  I den sidste uge som embryon ligner din baby en miniatureudgave af det færdige resultat. Den har øreflipper, næsetip og helt gennemsigtige tæer og fingre. Hovedet er begyndt at blive mere rundt, og armene kan nu bukkes ved albuen – ideelt til den næste tid, hvor der skal udvikles muskler.


UGE 10  Baby er på størrelse med et jordbær og skifter officielt status fra embryon til foster.


UGE 11  “Duk-duk, duk-duk, duk-duk”. Mellem uge 11 og 13 ligger den første scanning, du får tilbudt af det offentlige. Den kaldes også nakkefoldsscanning, da man vurderer sandsynligheden for kromosom­sygdom ved blandt andet at kigge på nakkefoldens tykkelse. De fleste begynder at tage kosttilskud i uge 11. Udover multivitaminer er det en god idé med et tilskud af jern, folsyre og D-vitamin.


UGE 12  Den magiske uge er oprunden: Her deler mange den store nyhed med omverdenen. Samtidig har du det sikkert som Anastacia: Du er sick and tired of always being sick and tired – men bare rolig, den værste kvalme og træthed burde snart være ovre.Din baby har travlt. Den er næsten færdig med at udvikle sine vigtigste dele og kan både bevæge fingrene og krumme tæer.


UGE 13  Et foster med stemmebånd, tænder og fingeraftryk(!) har udviklet sig inde i dig. Din baby er nu på størrelse med en citron.

ANDET TRIMESTER


Tillykke! Du er nu nået en tredjedel gennem graviditeten, og her fortager kvalmen sig for de heldige. Andet trimester betegnes derfor ofte som det bedste af de tre, fordi du har fornyet energi og endnu ikke er alt for besværet af babybulen.


UGE 14  Nyrerne laver urin, leveren og milten arbejder… Udviklingen går hurtigt bag maveskindet, og i denne uge vokser der også en masse små hår (som på en fersken) over hele kroppen. Håret kaldes lanugo og holder den lille krop varm.


UGE 15  “Skaaat, hvornår skal vi spise?” Nu hvor kvalmen er på tilbagetog, er din appetit retur. Omfavn din sult, for maden er benzin til udviklingen af din lille baby, der nu måler cirka 10 centimeter fra hoved til hale.


UGE 16  Smør stemmebåndet, og træn vuggevisen, for nu kan dit barn genkende din stemme gennem maveskindet. Det er også ved at være den tid, hvor du kan mærke liv i form af en boblende fornemmelse i maven! Det er en stor uge for din baby, der begynder at udvikle ben, tånegle, lungevæv, muskler og knogler.


UGE 17  Din baby er på størrelse med et granatæble, og du kan opleve begyndende strækmærker, kløende bryster og mave og øgede mængder kropsvæsker.


UGE 18  Den anden scanning i det offentlige finder sted i 18.-21. graviditetsuge. Mange kalder den for misdannelsesscanningen, da det er en af de ting, man udelukker ved undersøgelsen. Det er også her, du typisk får kønnet at vide, hvis du vil.


UGE 19 Forestil dig en mango. Det er den størrelse, dit barn har nu. Så det er altså meget forståeligt, hvis du har ondt i kroppen! Dine symptomer inkluderer formentlig hævelser, ­kramper i benene og halsbrand.


UGE 20  Hvidløg eller lakrids? Din baby begynder i denne periode at kunne smage, hvad du fodrer din krop med. Den er også ved at få faste soverutiner – desværre fortsætter det næppe uden for maven …


UGE 21  Er du begyndt at mærke mere liv? I uge 21 kan du mærke spark. Ligger din moderkage foran, kan der gå lidt længere tid, før din baby rigtig kan sparke igennem. Når du er i bevægelse, vil de vuggende fornemmelser være søvndyssende for den lille – men den store gymnastikrutine begynder, så snart du lægger dig til at sove. Velkommen til moderskabet!


UGE 22  Det er helt forståeligt, hvis du bliver let forpustet eller har ondt i ryggen. Du bærer rundt på et lille menneske på størrelse med en kokosnød!


UGE 23 Måske er din navle ‘poppet ud’? Bag den bor et barn, der kræver plads. Det vejer cirka et halvt kilo og måler omkring 29 centimeter. Og så er det skyld i stigende ubehag og plukkeveer, som man kalder de strammende smerter, du nogle gange får i maven.


UGE 24  Nu går det virkelig stærkt. Din baby er nemlig lige så stor som en netmelon. Du har nok også bemærket en mørk linje fra din navle og ned. Det er en normal bivirkning af graviditetshormonerne, og den forsvinder igen et par uger efter fødslen.


UGE 25  Du bager et lille menneske, der fylder som et blomkålshoved. Din baby begynder at åbne øjnene, og i næste uge kommer der fine øjenvipper!


UGE 26 Dine indre dele er presset godt sammen, og udover at du har plads til mindre mad, skal du også hele tiden tisse, fordi dit barn selvfølgelig trykker på din blære. Det er alt sammen en del af den søde ventetid.


UGE 27  Skål i alkoholfri champagne: Du er nået til slutningen af andet trimester! Det gennemsnitlige barn er 36 centimeter langt, vejer næsten 900 gram, viser hjerneaktivitet og øver sig i at trække vejret. Ret sejt. Derudover kan det også sutte på tommelfinger.  

TREDJE TRIMESTER

Der er tre måneder, til du bliver mor, så forbered dig på fødslen – du kan sikkert snart kun gå korte ture. Til gengæld ender det med en familieforøgelse!



UGE 28  Hvis din baby bliver født allerede nu, vil den med stor sandsynlighed overleve. Den er på størrelse med en aubergine og en mindre og tyndere udgave af det menneske, du føder om cirka 12 uger. Dine bryster er i gang med at producere mælk, og noget af det kommer måske ud, før barnet gør.


UGE 29  Det er svært at sidde oprejst, fordi det giver mindre plads til alt det, du har i maven. Derfor trives du bedst med at stå op at arbejde (eller ligge, men det er de færreste arbejdspladser, der gør det muligt). Dit barn bygger nogle stærke knogler, så overvej, om du får nok kalk gennem din kost.


UGE 30  Din babybule ser ret stor ud på billeder, og det giver god mening, for din baby er på størrelse med en squash. Den ligger med stor sandsynlighed med hovedet nedad og er i gang med at få fingernegle, ligesom issen prydes af hår.


UGE 31  Din krop er fantastisk. Den arbejder sig igennem et sandt maraton, og derfor er det ikke så mærkeligt, at du er stakåndet og har smerter. I denne uge har dit barn til gengæld færdig­udviklet alle fem sanser.


UGE 32  Plukkeveer og halsbrand er mere mærkbart, og dine brystvorter er formentlig blevet mørkere. Har du tænkt på tiden efter fødslen? Der er selvfølgelig de praktiske ting som at fylde fryseren med mad, der kan spises med én hånd, men prøv at indstille dig på, at det bliver både fysisk og mentalt hårdt.


UGE 33  Du er sikkert begyndt at bygge rede derhjemme og gøre klar til arvingens ­ankomst. Hvis du kunne kigge ind i maven, ville du se, at din baby nu har åbne øjne, når den er vågen.


UGE 34  Sidder din babybule lavere end tidligere? Så har barnet lagt sig ned i dit bækken. Det hjælper dig til at trække vejret nemmere, fordi dine lunger pludselig har mere plads, men det betyder altså også, at der er endnu mere pres på blæren. Desværre.


UGE 35  Du får måske reaktioner indefra, når der er pludselige, høje lyde. Dit barn har en fuldt udviklet hørelse og er på størrelse med en ananas. Din krop gør ondt, din blære er ved at flyde over, og du ligger ofte søvnløs i dette stadie, fordi der er halsbrand eller fest bag maveskindet, hver gang du lægger dig ned. Din livmoder er vokset til mellem 500 og 1.000 gange sin oprindelige størrelse, og du kan regne med at tage 225 gram på hver uge resten af graviditeten.


UGE 36  Hvis du ikke har pakket hospitalstasken endnu, så er det ved at være tid. Se vores pakkeliste på side 25.


UGE 37 Din baby er i gang med at producere klistret afføring til sin første, lille ble. Rigtig meget er på plads i barnets krop, men lunger, hjerne og nervesystem får lige de sidste justeringer. En uge eller to i maven endnu gør en stor forskel.


UGE 38  Du er spændt og utålmodig, for det lille liv i din mave er ikke længere så småt: Tre kilo ren kærlighed ligger klar til at møde dig. Fødslen kan gå i gang lige om lidt – eller om tre uger.


UGE 39 Nu er lejemålet snart opsagt, og du er TRÆT af at være gravid. Tidligere frygtede du måske fødslen, men nu tyller du hindbærblad-te, spiser stærk mad og har endda sex, fordi du har hørt, at de ting kan fremprovokere en fødsel (og tænk nu, hvis det virkede!).


UGE 40(+) Glædelig terminsdag! Dit barn er på størrelse med en vand­melon og fuldstændig klar til at komme ud. Hvis det ikke allerede er sket, kan du godt regne med, at det sker inden for to uger. Er der ingen tegn på veer, når du er en uge over termin, kan du planlægge en igangsættelse med din jordemoder.

Se alle artikler fra hello Baby