Slutspurt & VILDE tilbud! Shop Final SALE her.

hello baby

Babybadet

Begejstret plaske-fest eller ­grådkvalt sansebombardement?

Sundhedsplejerske Katrine Kuhl fra hejdoktor.dk giver dig sine bedste baby-badetips.

Tekst: Karen Vedel / Foto: Done by Deer

1 Bad, når din baby er glad


Du er måske vant til selv at være herre – eller dame – over din tid. Det er forbi! En baby i huset stiller store krav til din omstillingsparathed, for hvis arvingen ikke er i humør, kan du have lagt nok så mange planer om, at i dag er en badedag.


Har I sovet godt og haft en fin morgen, så er der sikkert basis for en tur i badekarret – typisk er formiddag et godt tidspunkt.

Sørg blot for, at din baby er nogenlunde udhvilet og mæt uden at være propmæt, for så kan maden hurtigt komme op igen som gylp, når den lille sænkes ned i vandet.


2 Indstil temperaturen


Et bad er i sig selv en stor sansestimulus, så din opgave er at gøre den så blid som mulig. Vandtemperaturen skal være 37 grader ligesom kropstemperaturen. Prøv at ramme 38-39 grader, for vandet bliver hurtigt koldt. Kontrollér med et badetermometer eller ved at mærke på dit håndled eller albuen.  


Fyld vandet op, så det kan dække hele din babys krop – ellers kan det blive en kold dukkert. Og sidst, men ikke mindst: Læg alt frem på forhånd, så din baby ikke skal vente på dig.

babybadet
babybadet

3 Begræns boblerne

Ingen babyhud er særlig vild med sæbe, så tommelfingerreglen er helt at undgå at putte det i badekarret.


Den lidt større tumling på seks-otte måneder kan godt tåle sæbe. Brug en mild sæbe uden kemi.

Hvis du finder pletter med tør eller ru hud, så tilsæt et skvæt babyolie i badevandet. Det udtørrer ikke som sæbe.


4 Styr på sikkerheden


Der står ikke nogen bademester og holder øje med jer, så du skal selvfølgelig være på ­dupperne. Vigtigst er, at du ikke slipper dit barn af syne under badet – ikke engang vender dig om.


Dit nyfødte barn kan du holde i dine arme, og når det er et par måneder, kan du få hjælp af en babyindsats i badekarret. Når den lille kan sidde selv, kan du give slip på det.


Aquasit badestol - butterfly hvid
Bébé-Jou
Aquasit badestol - butterfly hvid
229,00 DKK
Online
32 butikker
Bad termometer Fisk, blå
Oopsy
Bad termometer Fisk, blå
69,95 DKK
Online
32 butikker
Floating Sea Friends
Playgro
Floating Sea Friends
97,46 DKK
Før: 129,95 DKK
Online
29 butikker
Spar 25%
Kraes Babybad med Havre/Dødehavssalt 200 g.
KRAES
Kraes Babybad med Havre/Dødehavssalt 200 g.
124,95 DKK
Online
31 butikker

5 Rens skidtet væk


Duften af en baby er uimodståelig, ja. Meeen når sur mælk, gylp eller – ak og ve – afføring forstyrrer glansbilledet, har selv de yndigste babyer brug for at blive vasket rene.


Brug en vaskeklud, og koncentrér dig om de udsatte steder: under hagen, i nakken, under armene og mellem benene. Sæbe kan du bruge, når babyen er omkring seks måneder.


6 Leg løs


Badeænder, hældekopper, vandkander – leg gør ikke bare badet sjovt for din baby. Der er også meget læring i det: Hvordan føles det at få hældt vand på huden? Hvad synker, og hvad flyder ovenpå? Hvordan kan jeg hælde og tømme? I kan få en hel fest ud af det, som selvfølgelig skal foreviges på de obligatoriske baby-bade-billeder.

Hvornår og hvor meget?


Hvornår må min baby komme i bad for første gang?

Kig på barnet. Ser din baby tilfreds ud, kan du ­roligt finde vaskebaljen frem, lyder det klare svar fra sundhedsplejerske Katrine Kuhl fra ­­Hejdoktor.dk. Alt det med navlestumpen, der skal være faldet af, og amningen, der først skal op at køre, er bare myter, siger hun.


Hvor tit skal min baby i bad?

En-to gange om ugen: Det første halve år er det fint med bad en-to gange om ugen. Men også oftere, hvis I hygger jer med det.

Ikke for varmt: Er du i tvivl om temperaturen, så er det bedre, at badevandet er en anelse for koldt end for varmt.

Lidt ad gangen: Væn din baby til at få vand i hovedet, så det ikke er så farligt den dag, I skal til at vaske hår jævnligt.

Pas på den sarte hud: Hverken forhud eller mellem skamlæberne skal vaskes dagligt, for den sarte hud får let rifter. Det gælder frem til skolealderen for drengenes vedkommende.

Med legetøj: Behovet for legetøj i badet opstår, når din baby nærmer sig et halvt år og begynder at gribe ud efter ting. Husk at tømme det for vand og stille det til tørre. Er vandet i badeanden begyndt at mugne, bør den skiftes.


Se alle artikler fra hello Baby