Shop SALE! Spar op til 50%

#HeltÆrligt

Mikkel Ellung Larsen

“Jeg får en stærk relation til mit barn fra starten”

Mikkel Larsen har delt forældreorloven med sin kæreste og går hjemme med Bjørg i 18 uger. Den oplevelse vil han ikke undvære.

Hvorfor har du taget barsel?

“Den vigtigste grund er, at jeg får en stærk relation til Bjørg. Selvfølgelig kan man få et tæt bånd til sit barn uanset hvad, men det er en rigtig god start at gå hjemme sammen. Og så er det spændende at følge med i et lille barns udvikling. Der sker meget det første år, jeg ikke vil gå glip af. Mit valg handler desuden om at være en ligeværdig forælder med min kæreste, Louise. Det tror jeg går nemmere, når begge parter har været meget med fra starten. Jeg har en god arbejdsplads og får fuld løn under barsel. Jeg har indtryk af, at nogle mænd stadig bliver mødt af skepsis fra chefen eller kollegerne, hvis de ønsker at tage lang barsel. Men ingen på min arbejdsplads har undret sig eller kommenteret mit valg. Min barsel giver også Louise plads til at komme tilbage på arbejde. Det er kun fair, at vi deles om opgaven.”


Hvad har overrasket dig mest ved holde barsel?

“At tiden går så hurtigt. Et lille barn er en meget konkret målestok for tiden. Det har overrasket mig, at jeg ikke når så meget andet. Jeg havde troet, at jeg også kunne nå nogle af mine egne projekter, for eksempel øve mig på guitaren og træne lidt, men det har jeg ikke nået en skid af. At være på barsel er et job på fuld tid, og sådan skal man gå til det.”


Hvad gør du for at få en hverdag til at køre?

“Jeg prøver at planlægge, så vi laver en ting hver dag; besøger nogen, tager i svømmehal, til babyrytmik, på biblioteket. Samtidig er det vigtigt, at det foregår på Bjørgs præmisser. Jeg skal ikke trække hende med til alt muligt en dag, hvor hun sover eller er for træt. En af fordelene ved at være på barsel er jo, at man lærer af aflæse sit barn ved at være sammen hele dagen. Jeg er blevet okay skrap til at regne ud, om hun er sulten eller søvnig, eller hvorfor hun piver. Men jeg tager også fejl. Alle børn kan falde i søvn og så kun tage et minut, før de vågner igen.”  


Hvilke barselsoplevelser er de bedste?

“Det tidspunkt på dagen, jeg bedst kan lide, er lige efter Bjørgs morgenlur, så får hun lige en rugbrødshapser at spise, og så er vi klar til dagens oplevelser. Alle er friske og i godt humør. En af de ting jeg holder mest af at lave, er at tage i svømmehallen. Vi går ikke på et hold. Vi dumper bare ind, når det passer i vores program. Bjørg elsker at komme i vand, hun drikker klorvand i litervis og har det tydeligvis skide sjovt, og så har jeg også en god dag som far.”  


Hvornår har du været frustreret?

“Det kan være ret kedeligt at være på barsel. Du er alene meget af tiden, uanset hvor mange kaffedates du arrangerer. Dine egne behov rykker i baggrunden. Jeg når ikke altid i bad og spiser nogle gange først morgenmad kl. 10. Det betyder, at jeg kan ligne lort i plettet T-shirt og joggingbukser. Indimellem er det stressende at være alene om en baby. Louise og jeg har aftalt fra starten, at hvis man har det sådan, så giver man lige besked til den, der er på arbejde: ‘Du får en baby i favnen, når du træder ind ad døren’. Det er rart at være forberedt, for den forælder, der kommer hjem, er jo også træt. Begge parter har været på arbejde, og det er vigtigt ikke at tænke, at den ene skylder den anden noget.”


Hvilke værdier vil du som far gerne give videre?

“Jeg vil give vores piger selvværd og ro til at hvile i sig selv. Sige højt, at piger kan alt. Der er ikke noget, du ikke kan eller må være. Vores store pige Saga har både lyserøde kjoler og trøjer med rumskibe og Star Wars på. Jeg vil gerne lære mine døtre respekt for andres grænser og at kende og respektere deres egne grænser. Al visdom siger, at hvis man taler børn op, så kan de mere. Jeg vil ikke være en far, der skælder meget ud. Det gjorde et stort indtryk på mig, da jeg for nogle år siden læste Eriks Sigsgaards bog om skældud. Men jeg ved også godt, at nogle gange, så mødes ens værdier med virkeligheden – nogle gange skal barnet bare op på cyklen, selv om hun skriger. Og en sidste ting: Vi skal huske at have det sjovt og fortælle far-vittigheder hver dag.”   

Relaterede artikler

ANDERS - FERTILITET

Anders har sammen med sin kone været igennem hormoner, indsprøjtninger, håb, skuffelse og bekymring. Indtil det heldigvis endte med først en dreng og så tvillingepiger.

ANINE - FØDTE FOR TIDLIGT

Det var et chok, at Anines søn kom til verden for tidligt og begyndte sit liv i kuvøse med elektroder og sondemad. Til gengæld er hun i dag den stolte mor til en stor, fræk, dejlig dreng.

MICHAEL - FØDSLEN

Rollen som far til en fødsel er ikke helt nem. Michael C. Jensen har lige været der, og der er især én beslutning, han var glad for at have taget på forhånd.

ALYZZA - UNG MOR

Alyzza er gravid med sit tredje barn og er kun 28 år. Hun har aldrig fortrudt, at hun er tidligt på den, selv om hun nogle gange må kæmpe med folks fordomme om unge mødre.