Slutspurt & VILDE tilbud! Shop Final SALE her.

#HeltÆrligt

Alyzza Højby Nielsen

“Ja, det var planlagt, at jeg blev mor som 22-årig”

Alyzza er gravid med sit tredje barn og er kun 28 år. Hun har aldrig fortrudt, at hun er tidligt på den, selv om hun nogle gange må kæmpe med folks fordomme om unge mødre.

Hvorfor ville du have børn tidligt?

“Jamen, jeg kunne bare ikke vente. Familie betyder meget for mig. Jeg kan godt lide den tanke, at når jeg har fået børn 10 år tidligere end de fleste andre, vil jeg også være en del af deres liv længere. Jeg ved godt, at jeg ikke kan regne med det, men sandsynligheden er større for, at jeg når at blive både bedstemor og oldemor. Det spillede også ind, at jeg havde en spontan abort, da jeg var 20 år og lige havde lært Martin at kende. Jeg kunne mærke, at jeg var ked af det bagefter, selv om vi ikke havde planlagt børn. Det fik os til at tale om at få en familie tidligt, og så gjorde vi det bare.”


Hvilke fordele oplever du ved at være ung mor?

“For mig overskygger fordelene klart ulemperne. Det har været fedt at være studerende, mens mine børn er små. Jeg har taget fri, når de var syge, og har altid kunnet hente tidligt. Jeg er også glad for min ungdom i forhold til alle de vågne nætter, vi har været igennem. I starten mødte jeg tit mennesker, der var bekymrede for, om jeg nu fik udnyttet min egen ungdom, men jeg har altså både været på rustur og jævnligt til fredagsbar på mit studie, og vi har rejst meget med vores børn i hele verden. Hvis vi havde været ældre, havde jeg måske tøvet ved tanken om en lang flyrejse med en baby, men jeg tror, det kan være en fordel at være lidt ubekymret umoden i nogle sammenhænge.”


Hvad er ulempen ved at være ung mor?

“Jeg vil ikke lægge skjul på, at vi økonomisk har været presset. Jeg har været på SU hele tiden. Vi boede i en toværelses lejlighed i starten – nu har vi fire værelser, mens alle i min mødregruppe i Gentofte boede i villaer og var et andet sted i deres karriere. Vi har først fået bil nu, så tidligere når vi skulle i vuggestue, er vi cyklet i al slags vejr. Men vores børn har aldrig manglet noget, og de har lært tidligt at cykle og gebærde sig i trafikken. I starten var jeg ret alene om at være mor i min vennekreds. Det kunne godt føles ensomt. Jeg har gode veninder, men i lang tid har de været et andet sted med fester og karriere i fokus. Jeg oplevede også at blive udfaset i mit daværende job, da jeg blev gravid. Det var jeg ikke forberedt på, og jeg var for uerfaren til at protestere.”


Hvilke reaktioner på din alder møder du?

“Min mor og stedfar var ikke vildt begejstrede, da vi annoncerede min første graviditet, men i dag er de meget engagerede bedsteforældre. De var bekymrede for, om vi havde tænkt det ordentligt igennem. For de fleste, der ikke kender os, er en ung mor lig med en håbløs stereotyp med meget makeup og extensions og et højt ønske om at deltage i et reality-show på tv. Jeg bliver altid spurgt, om mine børn er planlagt. Hvem spørger man ellers om det? I Gentofte Kommune blev jeg tilbudt ekstra besøg af sundhedsplejersken. Jeg er også blevet spurgt, om jeg ved, hvem der er far til mine børn. Ret komisk, egentlig. Da jeg efter et hårdt forløb efter tre måneder måtte opgive at amme Esaiah, følte jeg også fordømmende blikke i nakken. Det kan være hårdt, men så ser jeg på mine sunde drenge og tænker, at andre kan rende og hoppe med deres meninger. Vi har et helt almindeligt familieliv, og jeg har aldrig fortrudt, at jeg har fået mine børn tidligt.”


Hvad har du lært om dig selv?

“Jeg elsker struktur og planlægning, men jeg har måttet vænne mig til at slappe af og lade det køre. I stedet for en tætpakket søndag, hvor vi skal alt muligt, har jeg lært at lytte til mine børns behov og skrue lidt ned for blusset.”


Hvad er det bedste ved at være mor?

“Børn ser verden med nysgerrige øjne hver dag. De ser det gode i alle mennesker. Det giver mening i mit liv at opdrage dem i kærlighed – og øve mig på ikke at skælde for meget ud. De kan selvfølgelig være irriterende, men det er hurtigt glemt. Jeg har en god følelse af at være ung nok til at kunne give dem mange søskende, så de aldrig skal være alene.”  

Har du også læst...

#HeltÆrligt

Sorg

Da Maria var gravid med sit tredje barn, fik hendes mor konstateret en hjernetumor. Hun døde et par uger efter Billys fødsel, og Maria måtte gå på barsel i sorg.

#HeltÆrligt

Gravid med tvillinger

Ida og hendes mand, Marco, var i fertilitetsbehandling i årevis. Da de gav op og i stedet ville adoptere, skete miraklet. Ida blev gravid, og ved scanningen så de to små hjerter banke.

#HeltÆrligt

Født for tidligt

Det var et chok, at Anines søn kom til verden for tidligt og begyndte sit liv i kuvøse med elektroder og sondemad. Til gengæld er hun i dag den stolte mor til en stor, fræk, dejlig dreng.

#HeltÆrligt

Alenemor

Da Stinne nærmede sig de 40 år, kunne hun ikke risikere at vente længere på, at den rigtige mand dukkede op. I stedet valgte hun at blive gravid med en donor og få sin søn alene