Advertorial fra Philips Avent

Kom godt i gang med din amning

Problemer med amning


Hvis du drømmer om at amme dit barn og gerne vil forberede dig bedst muligt, er der hjælp at hente. På denne side vil jeg give dig nogle råd, som jeg håber kan hjælpe dig.


Jeg hedder Sasha Orheim, er indehaver @Barselsrummet, jordemoder og ammevejleder  og arbejder med vejledning, forberedelse og hjælp med amning. Jeg er 36 år og mor til to dejlige drenge.

Hør mere om amning på


BabySam LIVE



Her fortæller jeg mere om, hvordan du bedst muligt kan forberede dig på amningen, hvordan du kan imødekomme forskellige ammeproblematikker og svarer på dine specifikke spørgsmål om ammeetablering.

*Eventen er afholdt, men du kan stadig lytte til udsendelsen.

Hvordan forbereder du dig til amning?

Den første tid efter fødslen kan være en stor omvæltning for den nybagte mor. Mange kommende mødre forbereder sig grundigt på den forestående fødsel, og med god grund - det er ukendt land og man ved ikke, hvad der venter.


Der er rigtig mange fordele ved at forberede sig grundigt på fødslen og det samme gælder for tiden efter fødslen, særligt amningen.


For amning er langt fra altid så let, som det ser ud, når man ser mødre med deres ammende babyer ude i bybilledet. Det kan kræve stor dedikation, tid og hårdt arbejde at få en velfungerende amning.


Og så kræver det grundig forberedelse og masser af øvelse, at få amningen til at lykkes. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn ammes fuldt, til de er 6 måneder og delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere.

Undersøgelser* i Danmark , viser at andelen af børn, der ammes fuldt er:


– 2 uger: 87,2 %,

– 9 uger: 67,0 %,

– 26 uger: 11,2 %.


*Den Nationale Børnedatabase www.sundhedsdatastyrelsen.dk fra 2015

Dette viser, at en del af mødrene enten aldrig får startet godt op på amningen eller, for en stor andels vedkommende, er stoppet helt med at amme i løbet af de første 6 måneder efter fødslen.


Heldigvis er der meget du selv kan gøre, for at sikre de optimale betingelser for en god ammeetablering og et godt ammeforløb og langt de fleste mødre, som ønsker at amme deres barn, kan lykkes med amningen med den rette hjælp og vejledning.

Problemer med amning
Nippette


NipletteTM

Har du indadvendte brystvorter, er der en risiko for, at baby vil have sværere ved at få ordenligt fat og at der som resultat heraf vil kunne opstå sår og smerte ved ammeopstart.


En mulighed for at imødekomme, at der vil opstå en problematik med amningen grundet indadvendte brystvorter, er at anvende en Niplette, der ved hjælp af skånsom vakuum, kan hjælpe til at trække brystvorten ud permanent .

Nippette

Ammehjælpemidler som kan hjælpe dig med at etablere amningen


Du kan få rigtig god hjælp til at etablere din amning, ved at anvende en brystpumpe, som kan være med til at stimulere brystet og hermed mælkeproduktionen, når baby ikke ammer. Desuden er den rigtig god at have ved hånden, til at afhjælpe spændte og ømme bryster.


En brystpumpe kan også sikre, at du kan udpumpe din værdifulde brystmælk, så din partner også kan hjælpe med madningen (så kan du få et hvil).

elektrisk brystpumpe


Elektrisk brystpumpe

Efter min opfattelse, er den mest effektive og behagelige elektroniske brystpumpe Phillips Avents nye brystpumpe med Natural Motion effekt.


Det betyder, at brystpumpen har det samme bevægelsesmønster og imiterer følelsen af din baby ved brystet. Dette stimulerer brystet på en måde, som får din mælk til at løbe hurtigere til.


Problemer med amning

Det vil sige, at på en blid og behagelig måde, hvor du kan sidde komfortabelt, får du stimuleret din mælkeproduktion. Er du i en situation, hvor du bliver adskilt fra din baby efter fødslen, er det særlig vigtigt, at brysterne bliver stimuleret med en brystpumpe, hvis ikke baby bliver lagt til brystet inden for de første 6 timer.


For at mælken kan løbe til, kræver det, at brystet stimuleres hurtigt efter fødslen og meget hyppigt i de første døgn efter fødslen. I de situationer hvor det ikke er muligt, at ligge baby hurtigt til brystet, er en god brystpumpe derfor uundværlig.


Hvis brystet stimuleres hyppigt i dagene efter fødslen, vil mælken hos de fleste kvinder løbe til i løbet af de første 3 - 5 dage.

For at sikre så gode betingelser som muligt for at mælken løber til, kan man have fokus på at skabe så meget ro i den første tid efter fødslen som muligt. Ingen eller få barselsgæster og masser af hud mod hud med baby.


Når mælken er løbet til, har mange nybagte mødre en oplevelse af, at de ikke producerer nok mælk til deres baby. Heldigvis er det dog reelt set meget få kvinder, som rent faktisk ikke har nok mælk til baby. Er du i tvivl, så kan du altid kigge i bleen. Hvad der kommer ind, kommer ud igen. Efter mælken er løbet til, skal din baby have mindst 6-8 våde bleer i døgnet.


Der kan være flere grunde til, at baby måske ikke får stimuleret brystet tilstrækkeligt, så der ikke dannes tiltrækkeligt med mælk. En mor som føler sig stresset, kan ligeledes fysiologisk have sværere ved at producere mælk, da stresshormon hæmmer mælkeproduktionen.

Hvordan øger du din mælke-produktion?


Vil du gerne booste mælke-produktionen, kan du lave en ”ammehule”, hvor du ligger dig med din baby i sengen i et par dage, hud mod hud og uden nogen forstyrrelser. Det er med til at fremme oxytocinproduktionen i din hjerne, også kaldet lykkehormonet, som påvirker mælke-produktionen og nedløbsrefleksen.



En varm uldundertrøje og opvarmede termopuder fra Phillips Avent på brystet kan også være en god hjælp, da varmen stimulerer den naturlige mælke-produktion og varme bryster giver nemmere slip på mælken.

Termopuder

2-i-1 termopude


Også her, kan det være en hjælp at anvende en brystpumpe, som kan være med til at stimulere mælkeproduktionen, så brystet stimuleres så meget som muligt, også når baby ikke ammer.


Jo mere brystet stimuleres, jo mere mælk vil du producere.

Hvordan afhjælper du ømme bryster og brystvorter?


En anden problematik som mange mødre oplever er, at der opstår smerter i brystet og sår på brystvorterne i forbindelse med amning. Det er vigtigt at vide, at det ikke skal gøre ondt at amme sit barn og at det ikke skal give sår på brystvorterne.


Oplever du disse problematikker, er det sandsynligvis fordi din baby ikke har den rette sutteteknik. Har du allerede fået sår på brystvorterne, er det en rigtig god hjælp at anvende brystbeskyttere, når du ikke ammer, da de er med til at sikre, at brystvorten holdes helt tør, fri for berøring og får den nødvendige ro til at hele op. Udover at beskytte brystvorten, opsamles også overskydende mælk.

Brystbeskyttere

Brystbeskyttere

For at minimere smerten under amningen, hvis der er opstået sår, kan du også her anvende en opvarmet termopude på brystet inden amning, da det får mælken til at glide lettere.


Du kan også massere lidt mælk forsigtigt ud inden amningen eller anvende en brystpumpe, så mælken allerede løber, når baby ligges til brystet. På den måde skal baby ikke sutte så hårdt, for at aktivere nedløbsrefleksen.

Det er også helt normalt, at ammende mødre oplever brystspændinger, mælkeknuder eller udvikler decideret brystbetændelse. En måde at forebygge disse problematikker er ved at sikre, at din krop altid er varm.


Så på med en uldtop (når du ikke ligger hud mod hud med din baby), nogle dejlige varme uldsokker og en opvarmet termopude på brystet, hvis du kan mærke, at der er ved at opstå lidt spændinger eller mælkeknuder i brystet. Varmen fra uldtøj og termopude kan være med til at løsne op for spændingerne.


En anden ting du kan gøre, for at løsne spændinger og mælkeknuder, er at malke lidt ud eller massere brystet forsigtigt under den varme bruser, når du er i bad.

Mit ønske er at sikre, at nybagte mødre får en effektiv, afslappet og smertefri amning, en glad og rolig baby - og at mor føler sig styrket i moderskabet.

Jodermoder

Hør mere om amning på BabySam LIVE

Hvis du ønsker at amme dit barn og gerne vil forberede dig bedst muligt, så kan du deltage i min LIVE hos BabySam d. 9 november kl. 19.30*. Her vil jeg fortælle meget mere om, hvordan du bedst muligt kan forberede dig på amningen, hvordan du kan imødekomme forskellige ammeproblematikker og svare på dine specifikke spørgsmål om ammeetablering.

*Eventen er afholdt, men du kan stadig lytte med.



* Sasha Orheim - uddannet jordemoder, ammevejleder og indehaver af BarselsRummet, hvor jeg bla. tilbyder kommende og nybagte mødre vejledning, forberedelse og hjælp med amning. Erfaring fra arbejdet med fødsler i over 10 år. Jeg har en årrække været på forskellige afdelinger på Rigshospitalet, Hvidovre og Roskilde hospitals fødegange og forskellige barselsafsnit. I januar 2018 sprang jeg ud som selvstændig jordemoder.