Guide

til højstol  


Den høje stol, som gør din baby i stand til at sidde med ved spisebordet, er en uundværlig del af et hyggeligt familieliv.

Her kan du blive klogere på, hvad du skal kigge efter, når du skal købe en god højstol til dit barn.

Grin, hvin og smil, en tallerken grød, der hurtigt bliver vendt på hovedet, imens mor kigger væk, god mad og samvær. Det fælles måltid er en vigtig del af dagen, hvor hele familien kan nyde en lille hyggestund sammen, inden der skal ryddes af bordet, vaskes op, bades og puttes til nat. Med en højstol kan din baby være med ved bordet som et rigtigt medlem af familien.


Imidlertid kan det hurtigt blive en frustrerende oplevelse for dit lille barn, hvis højstolen ikke passer, eller hvis den er for høj eller lav. Derfor er det naturligvis vigtigt, at du finder en stol, som gør dit barn i stand til at sidde ordentligt ved spisetid. Derfor har vi sammensat denne guide som en hjælp til alle forældre, der skal købe en højstol for første gang. Husk også, at du naturligvis også er velkommen til at kigge forbi din nærmeste BabySam, hvis du har brug mere vejledning.

Hvornår kan mit barn sidde i en højstol?

Dit barn skal kunne sidde ved egen hjælp, før en højstol kan komme på tale. Alle børn er forskellige, men for de flestes vedkommende vil det tidligst være omkring 6 måneders-alderen. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barn kan sidde i en højstol, så er det vigtigt at huske på, at dit barn skal kunne sidde med rank ryg uden støtte fra puder i ryggen eller siderne.


Husk, at junior desuden ikke må sidde i stolen for længe, selvom det er ved egen hjælp. Generelt siger man, at små børn kun må sidde i en højstol i den tid, et måltid tager. Når barnet begynder at falde sammen eller hælde til siden, skal det op af stolen igen. Med tiden vil både ryggen og rygmuskulaturen bliver stærkere, så dit barn kan sidde i stolen i længere tid.


Quick guide til højstolen

♦ Stolen skal være stabil, så den ikke vælter

♦ Hjørner og kanter skal være afrundede, og skruer skal være sænkede

♦ Højstolen bør være certificeret iht. den seneste udgave af EN 14988 (sikkerhedsstandarden for højstole) og forsynet med godkendt bøjle og/eller sele.

♦ Det er praktisk, hvis stolen er justérbar, så dit barn kan bruge den i længere tid

♦ Den skal være fremstillet af et materiale, som er nemt at rengøre med en fugtig klud

♦ En let og enkel model er praktisk, hvis du bor småt

♦ Ryglænet skal være mindst 16 cm højt

♦ Sædet skal vandret være 24-30 cm bredt og 20-26 cm dybt

♦ Barnet må aldrig efterlades uden opsyn!

Hvilke typer af højstole findes der?

​​​​​​​

Ikke alle højstole er lige gode – og prisen vil ofte være et fingerpeg om, hvad du får. Dermed ikke sagt, at den rigtige højstol nødvendigvis skal koste det hvide ud af øjnene, men der er nu engang forskel på en billig, enkel højstol af plastik og en lidt dyrere højstol i træ af god kvalitet, som kan justeres i højden. Begge typer har dog deres fordele og ulemper, så derfor er det en god idé, at du på forhånd gør dig klart, hvad du foretrækker.


Hvilken type højstol, du bør købe, er op til dig – og vil til en grad også komme an på, hvor meget plads I har derhjemme. En lille, enkel højstol, der måske endda kan monteres på en rigtig stol eller en bordplade er muligvis at foretrække, hvis du bor småt og ikke har plads til en stor, solid træstol, der fylder mere i hjemmet.


Højstole typer

​​​​​​​

Den klassiske højstol er typisk lavet af træ. Den er robust og ofte lidt klodset at flytte rundt på, men til gengæld vil den som regel kunne justeres til flere forskellige niveauer. En gammeldags højstol vil også typisk kunne ændres, så den bliver til et lille legebord med indbygget stol. I dag findes der mange forskellige bud på den klassiske højstol, fra den helt traditionelle model til det lidt mere moderne design. En klassisk højstol koster som regel mere, men til gengæld kan den bruges i længere tid.


Den enkle højstol er simpel i sin udformning. Den er fremstillet i billige materialer med vægt på funktionalitet fremfor stil. Hvad du ikke får i design, får du til gengæld i anvendelighed – den enkle højstol er typisk let og nem at skille ad, og den koster ikke alverden. Ulempen ved en enkel model er til gengæld, at den som regel ikke er ret justérbar, og du skal derfor forvente, at du på et tidspunkt skal købe en ny, når den ikke længere passer i størrelsen eller højden.

nomi by evomove

Hvilket tilbehør findes til højstole?


Babyindsats/newborn sæt - Hos nogle af vores højstole brands findes også en babyindsats som man kan købe særskilt, se bl.a. hos Nomi by Evomove og Stokke. Med denne babyindsats kan højstolen bruges fra barnet er spæd, hvor baby ligger ned og i en sele så sikkerheden er i orden. På den måde kan din baby være med til bords og være i øjenhøjde med jer andre.

Til disse babyindsatser findes oftest et stort udvalg af hynder i flere farver, så baby ligger godt og som også er nemme at rengøre.


Babysæt/bøjle + sele - Når din baby selv kan sidde, er det tid til at skifte babyindsatsen ud med en bøjle og en sele. Hvis dit barn er begyndt på mere fast føde, så sidder dit barn også bedre og kan bedre være med. Selen er også essentiel, for at undgå ulykker.  


Bord/bakke - Med et bord som nemt kan klikkes på, kommer maden inden for rækkevidde. Dette er smart når dit barn er gammelt nok til selv at sidde med lidt mad og bordet er nemt at vaske af efterfølgende.

Nogle af vores populære mærker inden for højstole

Hvordan ved jeg, om højstolen passer?

Som udgangspunkt passer højstolen, når dit barn kan sidde med armene fladt på bordet, så vinklen mellem underarm og overarm er 90 grader. Fodpladen skal desuden være indstillet, så vinklen mellem underben og lårben også er 90 grader, når dit barn har fødderne placeret fladt på bordfladen. Dette er blandt andet også én af grundene til, at det kan være fornuftigt at købe en justérbar model, så du kan indstille højstolen, så den stadig passer i takt med, at dit barn bliver større.


Derudover gælder, at afstanden mellem sæde og bordplade skal være 15-20 cm. Ryglænet skal være mindst 16 cm. Sædet skal vandret være 24-30 cm bredt, og 20-26 cm dybt. Med en aftagelig mavebøjle eller skridtstrop er du desuden sikker på, at dit barn altid kan være i højstolen.


Hvad gør en højstol sikker?

Først og fremmest: Selv den sikreste højstol på markedet er aldrig så sikker, at du må forlade rummet, imens din guldklump sidder i den. Med det sagt, så er der et par sikkerhedsforanstaltninger, du skal kigge efter, inden du køber. Det er for eksempel vigtigt, at stolen står stabilt på gulvet, så den ikke vælter – det vil sige, at der ikke må være et ben, der er lidt kortere end de andre, så stolen vipper. En sikker højstol skal desuden have afrundede hjørner og kanter og sænkede skruer, så dit barn ikke kan komme til skade, imens det sidder i stolen. Endelig skal der være skridtstrop og mavebøjle på stolen, så din arving ikke kan glide ud af den.


Det er desuden en god idé at tjekke, om højstolen er testet efter gældende EN-standarder. Det er standarder, som sikrer, at stolen ikke indeholder kritiske mål eller hulstørrelser, som kan volde barnet skade. Er din udvalgte højstol testet efter standarderne, kan du altså være sikker på, at hverken højstolens design eller udformning er til fare for dit barn.

Har jeg brug for en rejsehøjstol?

Nej, ikke nødvendigvis, men den kan være virkelig praktisk, når I skal besøge familier og venner, eller når I skal en tur i sommerhus – især hvis den model, du har derhjemme ikke er så nem at skille ad eller transportere. En rejsehøjstol udmærker sig ved at være let, hurtigt at skille, samle eller montere, og praktisk at have med i bilen.


Hvis du ikke er vild med tanken om at skulle slæbe en højstol med, hver gang I skal spise hjemme hos andre, så kan du også overveje at købe et par billige, enkel højstole, som kan stå hjemme ved bedsteforældrene eller den nærmeste familie – men selvfølgelig kun hvis de har plads og er med på idéen. På den måde slipper du for at skulle medbringe barnets egen, når I skal besøge mormor, farmor, onkel eller faster.


Leander højstol

Godt at vide om højstole

Hvornår må baby sidde i højstol?

En baby må typisk først sidde i en højstol, når den kan sidde oprejst uden støtte. Alle børn er selvfølgelig forskellige, men for mange sker det, når de er omkring 6 måneder. Det er vigtigt at vælge en højstol, der er passende for barnets alder og størrelse og at følge producentens anbefalinger for brug og sikkerhed.

Hvor længe må baby sidde i babyindsats?

Der er ikke en specifik tidsgrænse for, hvor længe en baby må sidde i en babyindsats, men det anbefales generelt at begrænse tiden i indsatsen for at undgå flad hovedform og for at fremme motorisk udvikling. Det er vigtigt at give babyen tid til at ligge på maven og bevæge sig frit, når det er muligt. Følg altid producentens anvisninger for brug af babyindsatsen.

Denne artikel er en del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

Guide til dyne

guide til dyne

Dyner kan faktisk være lidt af en videnskab. I hvert fald når man er helt grøn på området og skal ud og finde den rette for enten sig selv eller sit barn. Vi guider dig igennem dit valg her.

Næste gang

Er det tid til skemad?

skemad til børn

"Nu kommer flyvemaskinen!"....At gå fra mælk til grød er et stort øjeblik. Nu skal smagsanserne for alvor udvikles og dit barn skal lære at blive mæt på en anden måde, med mere fast føde. Vi giver dig et par tips på vejen.