Thomas Skov

En #HeltÆrlig historie

Thomas Skov

Hvad enhver far bør vide

En hyldest til farrollen. Thomas Skov vil med sin nye bog „Hvad enhver far bør vide“ gerne slå fast, at det er fedt at være far, at farrollen er vigtigt, og at du ikke er alene – de andre fædre har din ryg.

„Jeg var gennemlykkelig, stolt, spændt, nervøs og fuldstændig intetanende om, hvad der ventede. Fra de to streger dukkede op på den lille test, vi havde købt i Føtex, var vores liv ændret for altid.“


Sådan startede det hele for Thomas Skov, da han sammen med sin kæreste Emilie fandt ud af, at de skulle være forældre. De var begge to vildt begejstrede, men for Thomas blev det også begyndelsen på en hvirvelvind af nye tanker og følelser. Var barnet inde i maven nu ok? Hvordan gør man? Og er det virkelig rigtigt, at det kun er moren, der dur det første års tid?


„Det var ét af de udsagn, jeg ofte stødte på, da Emilie var gravid. Far kan alligevel ikke gøre noget det første år, sagde de, og jeg brugte rigtig meget tid på at tænke over, om det nu kunne være rigtigt,“ fortæller han.

Thomas forsøgte derfor at finde en bog, der kunne gøre ham klogere på sin nye rolle som far, men der fandtes kun en lille smule faglitteratur – og det handlede mest om, at hans kone ville få større bryster, og det syntes han ikke var så relevant. Derfor skrev han den selv og er nu aktuel med bogen Hvad enhver far bør vide.

„Der er kommet mere og mere fokus på farrollen, men der er brug for flere rollemodeller, der fortæller, hvor fedt det er at være far. Bogen er en hyldest til farrollen og en understregning af, hvor vigtig du er som far allerede fra første færd,“  fortæller han med et stort smil.

Den første tid

Da Thomas blev far til Ellen, der i dag er fire år, gik han selv all in lige fra starten. Emilie havde ni måneders forspring i forhold til at knytte sig til barnet, så det var vigtigt for mig, at være med fra starten. Der er plads til faren også, men du skal selv tage din plads,“ forklarer han.


Fra Ellen var helt lille delte Thomas og Emilie derfor nætterne mellem sig, så det også var Thomas, der stod op og skiftede ble og lagde hende til hos Emilie, når hun var sulten.

„Det er nemt bare at vende sig om og sige: Jeg kan alligevel ikke gøre noget. Men det kan du. At jeg hjalp fik det hele til at glide lidt lettere for Emilie i starten, og for hver ble blev jeg mere knyttet til den lille – og hun til mig,“ forklarer han. Selvom Thomas havde forberedt sig så godt som muligt på sin nye rolle, var der alligevel én ting, der virkelig overraskede ham. „Når du bliver far, bliver du en del af et hold – et fællesskab for fædre. Det er ligesom at have en 2CV, hvor der lige bliver nikket og hilst, når man går forbi. Jeg er også med i nogle forskellige facebook-fora for fædre, og det er meget rørende, hvordan fædrene giver hinanden svar på alt lige fra ’Hvilken autostol skal jeg vælge?’ til ’Hvordan deler vi forældremyndigheden?“ fortæller han.


Det har været rart at kunne spejle sig i andre fædre, for selvom Thomas selv haft en rigtig skøn far, føler han ikke, at har kunnet spejle sig særlig meget i ham. „Der er jo sket ekstremt meget på far-fronten de sidste årtier. Der var for eksempel slet ikke noget, der hed barsel for fædre dengang. Der var det med barnet mere morens show – og så kom faren med sådan lidt hen ad vejen,“  forklarer Thomas.


Han er i dag far til både Ellen på 4 år og Otto på 1 år og har haft tre måneders barsel med dem begge.

THOMAS’ 3 GODE RÅD TIL DIG, DER SKAL VÆRE FAR

1) Du kan det hele! Tro ikke på det, når folk siger, at det kun er moren, der dur i starten – det er det ikke.



2) Velkommen på holdet. Du bliver en del af et stort fædre- fællesskab, og vi er her for dig.



3) Nyd det! Jeg havde forsvoret, jeg nogensinde ville sige det, men: Nyd det!

Fedt – og hårdt

Inden Thomas vinkede farvel til kollegaerne på DR for at være far på fuldtid havde han gjort sig masser af lyserøde tanker om sin barsel. ”Jeg forestillede mig, hvordan jeg skulle gå rundt om søerne og drikke kaffe og spise tebirkes, men lige så romantisk forestillingen om barsel er, lige så vanvittig er den i virkeligheden,“ fortæller han med et stort smil.


Han havde for eksempel ikke regnet med, at det ville blive en kamp af få sit barn til at sove i løbet af dagen. Han havde heller ikke regnet med at han ville have afføring på fingrene for tredje gang inden klokken overhovedet var blevet 9 eller at det ville blive nødvendigt at spule hele huset rent, hver gang den lille havde spist så meget som et æble.

„Det er fedt at være på barsel. Og hårdt! Men så vi heldigvis så smukt indrettet, at det hele er glemt lige så snart den lille smiler til dig,“ fortæller han og tænker lidt. „Jeg kan godt forstå, der er mange, der bliver skilt, mens børnene er små. Det er fandeme hårdt.“


Inden hver af hans børn kom til verden, aftalte Thomas og Emilie, at de – uanset hvad der ville sket, ikke måtte gå fra hinanden de første tre år. Og det har været en fin kontrakt at have liggende i baghovedet, når det hele bliver for meget. Ellen var forholdsvis nem som baby, men Otto har været lidt mere udfordrende og i lange perioder ikke sovet om natten, og manglende nattesøvn er ifølge Thomas virkelig noget, der trækker tænder ud.

„Et barn er jo det eneste i livet, du ikke bare kan bytte igen. Hvis det var en telefon, der opførte sig på den måde, ville du jo bytte den med det samme. Men med børn er du nødt til bare at kæmpe dig igennem,“ fortæller han med et skævt smil.

Ellen bliver interviewet

Thomas forsøger i bogen at interviewe Ellen for at finde ud af, hvordan han er som far, men det er ikke nemt at få et klart svar ud af børn.


„Jeg tror, jeg er en god far. Det synes, jeg, at jeg kan fornemme på mine børn. Jeg er også meget involveret i dem, for jeg vil det rigtig gerne,“ fortæller han. Da Ellen var to år, sagde han for eksempel sit faste job op hos DR og blev freelancer for at kunne hente hende tidligt og have mere tid sammen med hende. I forhold til at være far har Thomas altid tænkt, at han gerne ville være den sjove far. Han største far-forbillede er Phil Dunphy fra komedieserien Modern Family. „Jeg synes, det er gået meget godt med at være sjov. Jeg synes, det er vigtigt at kunne grine og have det sjovt sammen med sine børn, men man kan jo ikke være sjov hele tiden. Jeg er også den sure far, den irriterende far og den trætte far, der kommer hjem fra arbejde og skal lave mad, mens ungerne skriger. Så jeg er ikke bare én far. Du er ligesom nødt til at være det hele på engang,“ fortæller han. Som han sidder der og fortæller om sine børn, er der ingen tvivl om, at han virkelig er dedikeret. Han tager sin telefon op og viser ikke ét, men virkelig mange billeder af Ellen, der cykler i en lyserød prinsessekjole.


„Jeg tager absurd mange billeder af mine børn. Lige nu har jeg 27.024 billeder på min telefon – og de fleste af dem er af dem. Jeg kan ikke lade være. Når Ellen for eksempel cykler afsted i en lyserød prinsessekjole, så skal det da foreviges, fortæller han og griner.


Og der bliver ved med at være ting at tage billeder af, for det magiske ved børn er, at der hele tiden sker noget nyt med dem. Thomas forsøger at bruge så meget tid som muligt sammen med dem, nu hvor de er små og håber deres relation bliver så stærk, at de vil kunne være noget for hinanden altid.


„Jeg håber, vi stadig har en fælles interesse, når de bliver større – noget hvor de siger: ’Det gør vi sammen med far”. Jeg håber, at der stadig er plads til mig i deres liv, når de bliver større.“

Den sjove far


Thomas: „Hvad synes du om mig, som far?“


Ellen: „Det ved jeg ikke.“


Thomas: „Synes du, jeg er en god far?“


Ellen: „Ja.“


Thomas: „Hvorfor?“


Ellen: „Det er du bare.“


Thomas: „Hvornår synes du, jeg er en god far?“


Ellen: „Når du siger, jeg må lege med modellervoks.“

Thomas Skov

OM THOMAS SKOV

* 33 år


* Journalist, tv- og radiovært


* Gift med Emilie og far til Ellen, 4 og Otto 1


* Aktuel med bogen Hvad enhver far bør vide


* Blogger på Thomasskov.dk

Køb bogen her

Har du også læst...

MIKKEL - BARSEL

Mikkel Larsen har delt forældreorloven med sin kæreste og går hjemme med Bjørg i 18 uger. Den oplevelse vil han ikke undvære.

REBEKKA - BARN MED DOWNS

Da Rebekka fik at vide, at hun ventede et barn med Downs, var hun ikke i tvivl: Hun ville kæmpe med alt, hvad hun har, for et godt liv til sin datter.

MICHAEL - FØDSLEN

Rollen som far til en fødsel er ikke helt nem. Michael C. Jensen har lige været der, og der er især én beslutning, han var glad for at have taget på forhånd.

STINNE - BARN ALENE

Da Stinne nærmede sig de 40 år, kunne hun ikke risikere at vente længere på, at den rigtige mand dukkede op. I stedet valgte hun at blive gravid med en donor og få sin søn alene.