Du vil hurtigt opdage, at legetøjet har det med at hobe sig op på hylderne, nærmest fra det øjeblik I kommer hjem fra fødegangen. Barselsgaver, fødselsdagsgaver, julegaver og bare fordi-gaver fra familie og venner – plus det løse som far og mor selv køber – får opbevaringskasserne til at bugne og gulvet til at flyde.
Men legetøj har jo heldigvis andre kvalitet end at fylde meget. Allerede ved babystadiet stimulerer sjove farver, former, bevægelser og lyde nemlig hjernen – også selvom små babyer faktisk slet ikke ”leger” i ordets egentlige forstand. I vores legetøjsguide kan du blive klogere hvilket legetøj, der passer bedst til hvilke alderstrin. Vi kommer også med forslag og gaveideer til legetøj, som både hjælper og støtter dit barns udvikling.
Her kan du blive klogere på:
Børn udforsker både sig selv og verden gennem leg og du har måske lagt mærke til, at alting hurtigt kan blive til en leg, når du har med små børn at gøre? At tage sko på, at gå op ad trappen ude i opgangen, selv at hjælpe med at tømme opvaskemaskinen kan blive forvandlet til en leg, en konkurrence eller et rollespil. Leg styrker motorikken, stimulerer hjernen, understøtter sproget, øger kreativiteten og gør dit barn klogere på sig selv. Ved at lege sammen med andre udvikler dit barn sig følelsesmæssigt, lærer at samarbejde og bliver klogere på, hvordan man begår sig socialt. Derfor kommer leg og læring faktisk ofte ud på ét.
Børn kan naturligvis lege på mange måder og med mange remedier, men legesager bliver bestemt ikke ligegyldige af dén grund. Hvis du stiller noget spændende legetøj til rådighed, kan du understøtte dit barns udvikling og skabe gode rammer for dets trivsel allerede fra babystadiet.
• Husk, at aldersmærkning både er af sikkerhdsmæssige årsager, men også er vejledende ift. hvorvidt dit barne kognitivt er klar til det.
• Aldersmærkningen er vejledende - alle børn udvikler sig på forskellige områder og i forskelligt tempo
• Husk at stimulere både dit barns forcer og mindre stærke områder.
Den taktile sans (også kaldet følesans eller berøringssans) stimuleres ved at huden kommer i kontakt med forskellige ting. Der registreres bl.a. teksturer, strukturer, tryk og temperaturer.
Følelsansen er delt i to:
• Den beskyttende del
- Den beskyttende følesans viser sig, når vi trækker os væk fra ting vi synes er ubehagelige eller gør ondt.
• Den undersøgende del
- Den undersøgende følesans viser sig, når vi undersøger og føler os frem mod nye ting. Det er derfor vigtigt at lade dit barn udforske verden.
Når du skal finde legetøj der stimulerer og udvikler den taktile sans, er det derfor en god idé at købe noget med forskellge overflader, både ift. valg af materiale og med forskellige teksturer. Det findes både som rangler og klodser. Det kan også være "rør og føl" bøger eller det farverige sanselegetøj fra Ludi elller Tiny Tot som både stimulerer og udvikler følesansen og de motoriske færdigheder hos de små.
Når vi snakker finmotorik er der fokus på de mindre muskelgrupper såsom hænder, fingre, fødder og ansigt. Finmotorikken har bl.a. betydning for, om dit barn kan finde ud af at knappe, lyne op og ned, klippe og gribe/slippe ting. Finmotorikken er afgørende for præcisionsevnen og dette afspejler sig også i det legetøj der styrker finmotorikken, både hos små og større børn.
Legetøj til finmotorik kan f.eks. være puttekasser hvor de rigtige klodser skal puttes i de rigtige huller, puslespil, stabletårne og ringe, aktivitetsterninger med forskellige aktiviteter på - disse kommer i forskellige udgaver, f.eks. borde og gåvogne. Når børnene bliver ældre kan både Plus Plus, Kinetic Sand eller modellervoks være en sjov måde at stimulere finmotorikken på igennem leg. Se alt krealeg her.
Grovmotorikken hos børn udvikles og stimuleres gennem leg hvor hele kroppen aktiveres. Det kan også være ifm. at tage tøj på eller at klare andre praktiske ting.
Forskning viser, at bevægelse gavner evnen til at lære noget nyt. Når de grundlæggende motoriske evner er i orden, bliver barnet i stand til at indtage ny viden og koncentrere sig om det.
Forskellige former for boldspil hvor barnet skal kaste, gribe og trille, vil være med til at udvikle deres grovmotorik. Her lærer de også at afstandsbedømme. Der findes også forskellige udgaver af gåvogne - også nogle der kombinerer både grov- og finmotorik, samt løbecykler til forskellige alderstrin.
Modu og bObles kan også bruges til at udvikle grovmotorikken og er samtidig legetøj der udvikler sig i takt med, at barnet bliver større.
Mavetid er en vigtig del af dit barns motoriske udvikling. Når barnet ligger på maven, ønsker vi at skabe en god kernemuskulatur i maveregionen. Det vil senere komme dit barn til gode, når den lille senere skal øve sig i at trille, pivotere, kravle og gå.
Det kan være en god idé at vænne dit barn til at ligge på maven, allerede fra de første par uger. Det kan for eksempel være på puslebordet, når man skifter bleen. Så vænner de sig til positionen, og kan langsomt ligge der længere og længere tid. Husk at dit barn skal på maven, når han/hun er mæt og tilpas, så er der større sandsynlighed for at dit barn får en god oplevelse.
Vi anbefaler et aktivitetstæppe eller legegulv, der aktiverer barnet til at ligge på maven og samtidig skaber et blødere underlag. Legetøjet kan med fordel være noget, der kan stå på gulvet foran dem; et gulvspejl, en blød og farverig aktivitetsbog eller legetøj som kan aktiveres med et enkelt tryk på en knap og som både har lys, lyd og farve! Det samme legetøj kan også bruges som aktivitet, når børnene begynder at sidde mere selv.
Den er god nok - i BabySam giver vi dig fuld returret i 365 dage.