Slutspurt & VILDE tilbud! Shop Final SALE her.

Når dit barn

skal passes ude

Der kommer en dag, hvor mor og far skal alene i byen igen.

Familiepsykolog Heidi Agerkvist giver gode råd til, hvornår og hvordan det er trygt at få passet dit barn første gang.

Hvornår kan mit barn blive passet ude?

Der er lige så mange muligheder, som der er forskellige børn og forældre, når du stiller spørgsmålet: Hvornår skal mit barn passes? Nogle forældre kan efter tre-fire måneder overlade deres baby til et par bedsteforældre, andre venter, til deres barn er 2 år. Når du skal afgøre, hvad der er det rigtige for dig og dit barn, har familiepsykolog Heidi Agerkvist følgende råd til dig:


“Helt nyfødte børn har brug for at knytte sig til deres forældre, og den tilknytning skal der ikke være for meget forvirring omkring. Det er basalt for dit barns tillid til verden og dets selvforståelse, at den primære tilknytning er god. Det er ikke barnets behov at blive passet de første måneder.”


Naturen har indrettet det så praktisk, at det typisk heller ikke er dit behov at give dit barn fra dig i begyndelsen. Hvis du oplever et pres fra ivrige babysittere, kan du roligt argumentere med millioner af års evolutionshistorie.


“Hvis ikke vi var fulde af instinkter, der sørgede for, at vi var fuldt opmærksomme på vores nyfødte børn og deres behov, var vi uddøde for mange år siden. Du får som nybagt mor en følelse som en løvemor, der skal beskytte sin unge, og det er stærke kræfter, så lyt til dine følelser, og lad være med at lade dig presse til at få dit barn passet, før du selv er klar,” opfordrer Heidi Agerkvist.

Tæpper til børn
rejseseng

Sådan forbereder du en overnatning ude

Når det er sagt, er der selvfølgelig nogle råd til at gøre dit barns første overnatning ude til en tryg oplevelse. Familiepsykologen anbefaler at gå langsomt frem og vælge en babysitter, som både du selv og dit barn er tryg ved.


“Det er optimalt, hvis dit barn kan passes derhjemme de første gange. Er det ikke muligt, så medbring nogle af barnets ting, så alt ikke dufter fremmed. Babysitteren skal være kendt, også små børn kan intuitivt mærke, om de lander i en helt fremmed favn,” siger Heidi Agerkvist.


De første gange uden mor og far skal bare være et par timer. Vent lidt med at overnatte ude. Og det er en god idé at indstille dig på, at pasning ude er noget, man skal lære, så du kan blive nødt til at tage hjem igen, hvis din baby er ulykkelig.


“Hvis I fra starten får gode erfaringer, bliver det nemmere at udvide på sigt. Så lav en klar aftale med dem, der passer, om, at de ringer, hvis dit barn græder, så kan du bedre slappe af, når du er ude, fordi intet nyt reelt er godt nyt. Husk også, at der altid er en regning for din frihed bagefter. Her vil dit barn typisk være lidt pylret og ekstra opsøgende for at genskabe kontakten med dig.”

Tryg pasning


  • Få dit barn passet hjemme i kendte omgivelser de første gange.

  • Undgå pasning omkring institutionsstart, hvor dit barn i forvejen skal vænne sig til at være meget væk fra dig.

  • Hvis pasningen foregår ude, så medbring nogle af barnets egne ting. Fx egen dyne, en kendt bamse og gerne en trøje, der dufter af dig.

  • Sørg for, at barnet er tryg ved sin babysitter.

  • Begynd med at få passet i en time eller to.

  • Indstil dig på, at du kan være nødt til at tage tilbage til dit barn.
    ​​​​​​​
  • Hav en klar aftale med babysitteren om at ringe, hvis dit barn græder.
Bamser

Andre artikler

ADVOKATENS GODE RÅD

- FADERSKAB, FORÆLDREMYNDIGHED & FORSIKRINGER

Faderskab og forældremyndighed over barnet skal der tages stilling til som noget af det første efter barnet er kommet til verden. Som mor er du lovmæssigt forpligtet til at oplyse, hvem faderen til barnet er.

PLEJETIPS TIL PUSLEBORDET

Bleskift er en af de ting, du som forælder kommer til at foretage dig maaange gange i løbet af dit barns første to-tre år!

GODE RÅD TIL FERIE MED BABY

Foråret og sommeren er lig med sol, varme og ferie med familien. Uanset hvor turen går hen, så er det vigtigt at pakke det rigtige tøj, udstyr og de rigtige ting til pusletasken til de små poder, så de får en god og komfortabel tur.

UDSTYRSGUIDE TIL FØRSTEGANGSFORÆLDRE

Så snart I ved, at I skal være forældre for første gang, vælter det ind med spørgsmål, for det enorme udbud af udstyr er en helt ny verden af ting, I aldrig har hørt om før! Her får du svar på nogle af de ting, de fleste undrer sig over.