Guide til sko

Sådan vælger du sko til dit barn

Hvornår kan dit barn bruge sko?

Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt at købe sko til børn, før de begynder at gå – faktisk er det tværtimod bedst at vente så længe som muligt, da fødderne hos helt små børn udvikler sig allerbedst, når de slet ikke har sko på.


Knoglerne i små børns fødder består nemlig primært af brusk og er meget bløde, hvilket betyder, at de også nemmere lader sig forme af fodtøj. Det er først i takt med, at vi mennesker bliver voksne, at knoglerne i vores fødder bliver hårdere og knap så modellerbare. En god tommelfingerregel er, at det er tid til de første par begyndersko, når dit barn kan gå et par skridt selv.


Glade barnefødder kræver gode sko, men børns fødder er lige så forskellige som voksnes. Derfor findes der heller ikke noget klart svar på, hvilke sko, der er bedst til børn – det er nemlig individuelt. Dit barn kan for eksempel have en bred eller smal fod og en høj eller lav vrist, og begge dele har betydning for, hvilke modeller der passer bedst til netop dit barns fod.


Hos BabySam kan vi hjælpe dig med at finde de rette sko til dit barn. Vi har sammensat en guide, som du kan støtte dig til, både når junior igen er vokset ud af sine vinterstøvler, eller hvis du skal købe sko til dit barn for allerførste gang.​​​​​​​

De rigtige sko er afgørende for dit barns fodsundhed. Det er vigtigt at kontrollere dit barns sko flere gange årligt, da fødderne konstant vokser og ændrer form, proportioner og struktur. Jo mindre dit barn er, jo hurtigere vokser dets fødder.

Prewalkers – før det første skridt

Selvom du bør vente med at købe rigtige sko, til dit barn kan tage sine første skridt uden hjælp, så kan det dog være en fin idé i stedet at købe prewalkers, allerede når barnet begynder at rejse sig op.


En prewalker er en slags bløde præ-sko, som kan give støtte og forhindre, at dit barn glider. Prewalkers egner sig også som indendørsfodtøj til små børn, der netop er begyndt at gå.


Prewalkers kan godt ligne et par begyndersko til forveksling, men der er alligevel forskel. Et par gode prewalkers har tyndere såler og er blødere end begyndersko. Det skyldes, at børn bruger deres tæer særlig meget, når de forsøger at lære at gå, da det hjælper dem med at holde balancen. Derfor er det vigtigt med en sål, der ikke er for tyk.Hvilke materialer skal du gå efter?

Børnefødder afgiver meget varme og fugt. Derfor skal børnefodtøj som udgangspunkt være åndbart, så huden kan ånde og dit barn får tilstrækkeligt med luft til fusserne. De mest åndbare sko er lavet af naturmaterialer som læder eller uld. Når du skal købe støvler, skal du desuden kigger efter, om de er udstyret med en tex-membran, såsom GORE-TEX eller Sympatex.


En tex-membran består som regel af polyurethan (PU) eller ekspanderet polyetraflourethylen (ePTFE). Membranerne har mikroskopiske porer, der bevirker, at vandmolekyler i fast form ikke kan trænge igennem. Omvendt er porerne store nok til, at vandmolekyler i luftform – det vil sige vanddamp - kan trænge ud af skoen. Det betyder i al sin enkelhed, at dampen fra et par varme barnefødder kan trænge ud af støvlen, imens regnvand ikke kan trænge ind og gøre dem våde og kolde.

Gode huskeregler når dit barn prøver sko


1. Skoen skal føles rar at have på

2. Den må ikke klemme, men sidde "til"

3. Ved vristen, mellem strømpe & sko, skal der være plads til en lillefinger

4. Mulighed for at foden kan vokse 10-15 mm.

5. Skoens lukning skal kunne justeres

6. Fast hælkappe der giver anklen støtte

7. Vigtigt! Fødderne skal kunne ånde i skoen. Vælg nogle gode materialer


Det skal du vide når du køber

SANDALER


Tæer: Begyndersandaler skal være lukkede foran for at skåne dit barns tæer i leg.


Hæl: Sandalerne skal have en fast hælkappe, så de giver god støtte og ikke svupper.


Store børn: Åbne sandaler er til børn fra 4 til 5 år. Vær opmærksom på, at de sidder godt fast på foden.


Spænder: Kig efter muligheder for justering med spænde foran og ved hælen.

Det skal du vide når du køber

BEGYNDERSKO


Størrelse: For store sko hæmmer dit barn i de første usikre skridt. Tag dit barn med for at prøve skoene.


Støtte: Den første sko skal støtte godt om anklen, så foden ikke svupper op og ned.


Indesko: En prewalker er en god idé. Den giver god støtte ved anklen og har skridsikker bund.

Det skal du vide når du køber

BØRNESKO


Pasform: Tag altid dit barn med i butikken for at prøve, om barnets fod passer til brede eller smalle sko.


Størrelse: Beregn 1-1,5 cm ekstra plads som voksetillæg. I kan måle dit barns fod præcist i butikken.


Snører eller velcro: Snører hjælper til, at skoene kan spændes godt fast, mens velcro giver en følelse af ”jeg kan selv”.​​​​​​​

Vent med at købe

Fordi dit barns fødder vokser så hurtigt, er det bedst, hvis du venter med at købe sko, til de rent faktisk skal tages i brug. Det kan være nemt at falde for fristelsen og købe støvler, når de er på tilbud i slutningen af vintersæsonen, men så er det overvejende sandsynligt, at dit barn ikke længere kan passe dem, når det bliver støvlevejr igen.

Hvorfor bør jeg ikke købe brugte sko til mit barn?

Hvis du har flere børn, kan det være fristende at lade deres sko gå i arv, ligesom det kan virke tillokkende at spare penge ved at købe brugte sko til dit barn, når de igen er vokset ud af de gamle efter 5-6 måneder.


Imidlertid er det ikke tilrådeligt, da brugte sko tager form af de fødder, der har brugt skoene.  Skoene kan være udvidet både ved anklen og foran, så de ikke længere sidder godt fast, eller de kan være slidt skæve, hvilket vil belaste dit barns knæ og ryg.


Heldigvis er nye sko ikke nødvendigvis lig med dyre sko. Selvom pris og kvalitet godt kan hænge sammen, så findes der også mange prisvenlige børnesko, der både er sunde for dit barns fødder og skånsomme mod din pengepung.

Hvordan måler jeg, om mit barns sko passer?

Børnefødder forandrer sig efterhånden som muskler og sener udvikles, og derfor skal du hele tiden holde øje med dit barns fødder. Det er ikke sikkert, at den type sko, der var genial til din 2-årige, også er god, når dit barn starter i skole. Dertil kommer, at børnefødder vokser med lynets hast, så dit barn kan snildt hoppe flere størrelser fra den ene sæson til den næste.


Fordi fødderne forandrer sig både i størrelse og facon, skal dit barn helst med og prøve sine nye sko. Det er svært at vurdere en pasform på et par børnesko ud fra mål og billeder.


Har du ikke mulighed for at tage dit barn med, kan du købe en fodmåler og bruge derhjemme. Du kan også kontakte producenten eller butikspersonale og spørge om råd vedrørende de forskellige skomodeller, så du ved, om de er brede eller smalle i pasformen. Mål desuden altid både højre og venstre fod, inden I prøver og køber.


Hvis du selv skal afgøre, om en sko sidder ordentligt, kan du gå ud fra følgende: Skoen skal have en fast hælkappe, kunne justeres med spænder eller snørebånd, være fleksibel, og der skal være 1-1,5 cm vokseplads foran dit barns tæer.

sko til børn

Hvordan vedligeholder man børnesko?

Børn er nådesløse over for deres sko. Et aktivt barn vil derfor hurtigt kunne slide et par sko op – men alligevel er der lidt, du selv kan gøre for at forlænge deres levetid. For eksempel er det en god idé at imprægnere dit barns sko, især hvis de er lavet af læder.


Om vinteren kan vejsalt desuden være hårdt ved dit barns støvler, der derfor også kan have gavn af en omgang imprægnering.


Du bør aldrig nogensinde smide dit barns sko eller støvler i vaskemaskinen. Tør dem i stedet af med en fugtig klud, når de er blevet lidt for beskidte.


Skal dit barn have nye sko igen?

Du kan se vores udvalg af sko, støvler og prewalkers her. Hvis du har spørgsmål til én eller flere modeller, eller hvis du har behov for mere hjælp, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

10 vigtigste tips, når du skal købe sko til dit barn

1. Kend dit barns fødder

Børns fødder er lige så forskellige som voksnes. Dit barn kan have en bred eller smal fod og en høj eller lav vrist og begge dele har betydning for, hvilke modeller der passer bedst til netop dit barns fod. På BabySam's webshop kan du filtrere din søgning alt efter hvilken pasform du søger.


2. Find den rigtige model

Lever dit barn på en bred fod og med en høj vrist, skal du finde en skomodel, der er bred nok til, at fødderne får plads. Har dit barn omvendt en smal fod eller lav vrist, bliver nogle sko for løse. Her er det godt med spænder, der kan spændes ind flere steder på skoen.


3. Husk, at dit barns fødder udvikler sig

Dit barns fødder forandrer sig efterhånden som muskler og sener udvikles, og derfor skal du hele tiden holde øje med fødderne. Det er ikke sikkert, at en model der var genial til din 2-årige også er god, når dit barn starter i skole.


4. Tag dit barn med på indkøb

​​​​​​​Fordi fødderne forandrer sig både i størrelse og facon, skal dit barn helst med og prøve sine nye sko. Det er svært at vurdere en pasform på sko ud fra mål og billeder.


5. Mål dit barns fod hver gang

Børnefødder vokser med lynets hast, og dit barn kan godt hoppe flere størrelser fra en sæson til en anden. Mål altid både højre og venstre fod, inden I prøver og køber.

6. Hvis du handler på nettet

Har du ikke mulighed for at tage dit barn med, kan du købe en fodmåler og bruge derhjemme. Du kan også kontakte producenten eller noget butikspersonale og spørge om råd vedrørende de forskellige skomodeller, så du ved, om de er brede eller smalle i pasformen.


7. Tommelfingerregel

Hvis du selv skal afgøre, om en sko sidder ordentligt, kan du gå ud fra følgende: Skoen skal have en fast hælkappe, kunne justeres med spænder eller snørebånd, være fleksibel, og der skal være 1-1,5 cm vokseplads foran dit barns tæer.


8. Vær varsom med brugte sko

Brugte sko tager form af de fødder, der har brugt skoene.  Skoene kan være udvidet både ved anklen og foran, så de ikke længere sidder godt fast, eller de kan være slidt skæve, hvilket vil belaste dit barns knæ og ryg.


9. Hold øje med, om skoene klemmer

Du kan ikke regne med, at dit barn selv siger til, når skoene klemmer. Vi anbefaler, at du tjekker hver tredje måned for børn under skolealderen, om dit barn stadig kan være i sine sko. Tag sålen ud af skoen og lad barnet stå på den, så kan du se, om størrelsen stadig holder.


10. Skift hyppigt ud​​​​​​​

Dit barn bevæger sig typisk mere end dig selv og bruger også hyppigt kun et par hverdagssko ad gangen, mens du skifter mellem flere par. Derfor bliver børnesko hurtigt slidt op. Indstil dig på hyppige indkøbsture til skoafdelingen, og glæd dig over dit aktive barn.  

Hvilke typer af sko skal mit barn have i garderoben?


Hjemmesko

Sneakers

Sandaler

Gummistøvler

Termostøvler

Vinterstøvler

Vidste du..

...at børnefødder ofte ser platfodede ud? Det skyldes at muskler og sener ikke er færdigudviklede endnu. Men det kommer, så der er ingen grund til at købe sko med særlige indlæg eller svangstøtte med mindre en fodterapeut har vurderet, at dit barn har brug for særlige sko.​​​​​​​​​​​​​​

Godt at vide om valg af sko

Hvordan ved jeg, om mit barn har en bred fod?

Mål dit barns fødder ved at sætte den ene fod på et stykke papir og tegne rundt om foden. Når du tegner din barns fod, kan du få en fornemmelse af, om dit barn har en anelse smalle, aflange fødder eller om de ser bredde ud. Tag eventuelt dit barn med ned i butikken, så hjælper vi jer.

Hvilke børnesko er bedst?

De bedste sko er dem, der passer godt til barnets fødder. Sko med en fast hælkappe og en fleksibel sål er ofte det bedste valg, da denne type støtter barnets fodbue og ankler. Vælg også altid gode materialer. Børnefodtøj skal som udgangspunkt være åndbart, så huden kan ånde og dit barn får tilstrækkeligt med luft om fødderne.

Andre artikler

GUIDE TIL MADRAS

En god madras kan medvirke til en bedre søvn for baby. Vi har derfor lavet en madrasguide som kan hjælpe dig på vej, når du skal købe en madras til baby.

GUIDE TIL AUTOSTOL

Den rigtige autostol redder liv. I BabySam går vi højt op i børns sikkerhed i bilen. Få derfor hjælp fra BabySams rådgivere til at finde den helt rigtige stol.

GUIDE TIL BØRNECYKLEN

Når der er forår og sommer i luften med masser af solskin og tørre veje, er det perfekt at lære de små poder at cykle. Eller tage de større børn med ud på hyggelige cykelture i det grønne.

GUIDE TIL LEGETØJ

Små børn bider i, og sutter på legetøjet. Det stiller store krav til produkterne. Hos BabySam tager vi dette ansvar meget alvorligt.