3 fede fifs

til at putte dit barn


Som forælder har du formentlig prøvet, at det til tider kan være en kamp at få dit barn til at falde i søvn om aftenen. Det er hårdt, når du står i det, og skal prøve af, hvad der er den bedste løsning for dig og dit barn. Som førstegangsforældre til et lille barn kan det være rart at få et par gode råd fra andre forældre med på vejen til, hvordan du kan putte dit barn.

Alle børn er forskellige

Det er en ting, der bliver slået fast, når vi spørger i vores netværk af forældre. Mange af forældrenes gode råd handler om at have faste rutiner og sengetider, at lytte til sit barn og give masser af kærlighed. Vi har spurgt jer forældre, om jeres bedste puttetips og kogt det sammen til 3 gode råd.


Svøb den nyfødte

For Evin Agac Turan virkede det at svøbte sin datter. Det der virkede for min datter de første mange måneder efter fødslen var, at hun blev svøbt i sin dyne og vugget med rolige bevægelser fra side til side med min hånd på maven, som gav tryghed og tyngde. Nu er hun 7 måneder og kan ligge i sengen uden at blive vugget, men skal stadigvæk have min hånd over hende som tryghed. Vi synger en vuggevise og hun får sin nusseklud og sut lige inden sengetid, så hun forbinder det med at sove,” skriver hun.


Swadler

Skab faste rutiner

Mange forældre tilkendegiver, at det virker for dem at skabe faste rutiner.”Vi kører med faste rutiner ved godnattid. I bad inden for en time inden godnat, lidt godnatgrød med en kop lun mælk til og derefter tandbørstning. Vi gør hele tiden opmærksom på, hvad der skal ske. Op i sengen for at læse godnathistorier, hvor det lige nu hitter med billedbøger med dyr. Vi slutter af med Brahms vuggevise af Søs Fenger: Fald til ro, lille du. Genkendelighed virker som regel, men ABSOLUT ikke altid. Gode rutiner afbrydes af dårlig mave, snot, tandfrembrud osv. Det er op ad bakke, men vedholdenhed skulle give bonus, skriver Tanja Ekstrand Bomholt.


Hos Vibeke Juul Henriksen har tryghed og rutiner også haft en god effekt. ”Med mine piger har jeg kørt dem ret stramt i samme sove- og spiserutiner hver dag fra de var ca. 4 mdr. gamle. Nu er de 2 og 5 år og har altid kunne putte dem hver aften uden problemer”, fortæller hun.

Fortæl historier med dit barn som hovedperson

Nogle forældre bruger en metode, hvor de sammen med barnet fortæller en godnathistorie med barnet som hovedperson. Hjemme ved os fortæller jeg vores dreng Oliver på 2 år en historie om en dreng, der hedder Peter. Hver dag ændrer vi historien, så den passer til de ting, Oliver har lavet i løbet af en dag. Han elsker, at Peter oplever de samme ting, som han selv lige har oplevet, og han bliver pludselig enormt fokuseret i stedet for at kaste sig rundt i sengen”, fortæller Maria Bassé Munk Mortensen.


Katrine Grubach har et lignende råd, som hjælper hendes datter på 2 ½ år til at få bearbejdet dagen.

Vi fortæller godnathistorier om hendes dag. Den starter med "Der var engang en stor pige, som..." Så går vi hele dagen igennem. Og slutter med "Det havde været en rigtig god dag, det har det i hvert fald de fleste dage, og nu er Karoline træt og vil sove", skriver hun.

Andre artikler

FØDEVARER DU IKKE SKAL SERVERE FOR BABY

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den kost, forældrene spiser, sjældent egner sig som føde for de små med et fordøjelsessystem, som endnu ikke er færdigudviklet.

TEGNENE PÅ EN FØDSELSDEPRESSION

Forældres reaktioner efter en fødsel kan være meget forskellige. Op mod seks procent af alle forældre bliver ramt af en fødselsdepression ifølge tal fra Sundhed.dk.

amning

GODT I GANG MED AMNING

De fleste mødre ved, at amningen ikke kommer af sig selv, men for de nybagte af slagsen, kan det komme som et chok, at det ikke altid er en selvfølgelighed.