Vi har vilde fødselsdagstilbud! Se dem alle her.

Hvis du ved det her

om din babys søvn...

... er du godt klædt på til de første seks måneder med en lille ny i familien. Husk, at du skal altid skelne mellem soveråd til babyer under og over cirka 6 måneder.

Sundhedsplejerske og certificeret børnesøvnsspecialist Tanja Almbjerg giver gode råd til babyer mellem 0-6 måneder.

Sove inde

Egen seng
Det er mest sikkert, at dit barn sover i sin egen seng. Dels for ikke at få det for varmt, og dels for ikke at risikere, at du kommer til at lægge dig hen over barnet i søvne.


Samsovning
Hvis du tager barnet over i din seng, så sørg for, at den lille ikke ligger imellem to voksne, men i stedet i den ene side af sengen. Sørg også for, at dit barn sover med sin egen dyne og ikke under din.


Samme rum
Sov altid i samme rum som dit barn.


Sengen
Dit barns seng skal være godkendt efter gældende regler for babysenge.Madrassen
Dit barns madras skal være fast, så den lille ikke synker ned i den.Ingen pude
Dit barn skal ikke have en hovedpude. Bare rolig, den lille ligger fint uden (selv om du ikke selv vil undvære en pude).


Pas på med varme
Nogle forældre giver deres barn en hue på om natten. Det skal du endelig ikke gøre. I det hele taget skal dit barn ikke være for varmt. Babyer kan have let kolde hænder og fødder under nattesøvnen, men det er ikke altid lig med, at de har det for koldt, ligesom du selv ville have det.


Ingen løse tæpper
Du må ikke lægge løse tæpper, stofbleer og bamser i sengen, som dit barn kan vikle sig ind i.

Leander seng
Voksi

Sove ude

Rytme
Det er sundt at sove ude, og dit barn har glæde af dagslyset, som hjælper det ind i en god døgnrytme. Jo mere lys dit barn får om dagen, jo bedre sover det om natten. Derfor skal du heller ikke dække åbningen på din barnevogn med en stofble.


Temperatur
Husk, at dit barn endnu ikke selv kan regulere sin temperatur, så tjek med mellemrum, at dit barn hverken får det for koldt eller for varmt i barnevognen. Mærk efter i nakken, som hverken må være kold eller svedig.Kulde
Dit barn skal ikke sove ude, hvis det er koldere end  minus 10 grader.


Vejr & vind
Barnevognen skal stå i læ og være vind- og vandtæt og i skygge for solen.


Syge børn
Børn med feber skal ikke sove ude.

Søvn 0-6 måneder


Børn over 6-7-måneder har andre behov og sover anderledes end spædbørn. Derfor skal du altid skelne mellem soveråd til babyer under og over cirka 6 måneder.
På denne side finder du råd til de mindste.


Sådan sover din baby

Din babys søvnrytme er anderledes end din. Små børn under 6 måneder veksler mellem to søvnfaser: En aktiv let søvn, som varer 20-25 minutter, hvor de spjætter, grynter, laver grimasser, græder lidt, og en dybere søvn, som også varer cirka 20-25 minutter.


“Som mor eller far kan du nemt komme til at tage dit barn op under den lette søvn, men det er meget forstyrrende for den lille. Du kan i stedet prøve at give sutten eller vugge lidt og ikke tage barnet op med det samme,” råder Tanja Almbjerg.


I starten sover dit barn på alle mulige tidspunkter på døgnet.


“Der er nogen forældre, som allerede i de første uger begynder at arbejde på faste sovevaner, men det er synd for både dem selv og barnet. I stedet kan du begynde at danne et grundlag for gode søvnvaner,” siger Tanja Almbjerg.


Det gode grundlag handler om at lære dit barn forskel på dag og nat ved at tale stille og lade være med at tænde lys om natten. Når du lægger dit barn i seng, må du gerne pusle lidt rundt i huset. Du skal ikke liste rundt, det er trygt for dit barn at høre, at du er i nærheden.

Børns søvn

“Vær rolig og tålmodig, når du lægger dit barn til at sove, så barnet kan spejle sig i dig. En veltilpas baby må gerne ligge 10-15 minutter og falde til ro for sig selv, inden søvnen indfinder sig. Du skal give dit barn en chance for at finde ro selv. Det giver de bedste søvnvaner på langt sigt.”


Eksperten: Sundhedsplejerske og børnesøvnsekspert Tanja Almbjerg.
Se mere på barnefryd.dk

PSST! Du har sikkert hørt det før, men gør det sikkert ikke - men det er altså vigtigt: Husk at hvile dig, mens dit barn sover.

En powernap på 20 min. er lige så effektiv som en times søvn.

Andre artikler

INSPIRATION TIL LEGEPLADS

Et legested til dit barn, i samme rum hvor I bruger mest tid, vil gøre det nemmere, at holde orden på barnets legeting og gør at barnet ikke skal slæbe ting frem og tilbage fra sit værelse. Stylist Majbritt Olsen giver et godt råd til, hvordan du kan skabe børneplads i de voksnes rum. Børn kan nemlig godt lide at være der, hvor de voksne opholder sig.


GLAD I BAD

9 råd til at gøre din babys første bad til en dejlig oplevelse. Sundhedsplejerske Anette Straadt guider dig på vej.


GUIDE TIL LEGETØJ

Små børn bider i, og sutter på legetøjet. Det stiller store krav til produkterne. Hos BabySam tager vi dette ansvar meget alvorligt. Gennem nøje udvælgelse af de bedste producenter og produkter har vi sikret os, at du trygt kan handle legetøj hos os. Men hvilket legetøj passer bedst til de forskellige alderstrin? Vi har samlet nogle idéer som er alderssvarende til de små og som de vil elske.