Klæd dit barn

på til kulden

Små børn har brug for dobbelt så meget beskyttelse som en voksen.

Det er en god ide at bruge lag på lag metoden, så du hurtigt kan regulere temperaturen i forhold til omstændighederne.

Brug 3-lags princippet - også til børn

Ligesom du måske kender til lag på lag til voksne, så er det også ideelt til børn. Dit barn har nemlig brug for den rette påklædning, da dit barn oftest er ude at lege året rundt, i al slags vejr. Ved at bruge lag-på-lag, kan du sikre dig at dit barn ikke bliver kold, våd eller for varm.

Inderlag

Brug en tynd, tætsiddende body og gerne i uld, da uld er med til at regulere kropstemperaturen. Uld er tilmed med til at opsuge fugt og derved mindske risikoen for forkølelse. Undgå bomuld som inderste lag, særligt om vinteren, da bomuld holder på fugtigheden og trækker varmen fra kroppen.

Mellemlag

Dette "mellemlag" skal være isolerende og bør være af uld eller fleece. Dette er igen med til at give varme og fjerne fugtbarheden væk fra kroppen. Undgå også at tøjet her er for tætsiddende, men har plads til bevægelighed.

Yderlag

Brug et vind og vandafvisende yderlag i bløde materialer når barnet er ude. Har dit barn 2-3 lag indenunder, er en flyverdragt i vinterperioden med foret uld eller af syntetisk materiale udenpå fin. Det hjælper barnet med at holde sig varm og giver mulighed for bevægelighed. Tjek barnets temperatur i nakken og på halsen. Hvis barnet er kold her, er der en sandsynlighed for at barnet småfryser.

Uld, uld og atter uld

Uld har som nævnt nogle fantastiske evner, som regulerer kropstemperaturen og sørger på den måde for, at dit barn hverken bliver kold eller fugtig. Uld er også selvrensende og skal derfor ikke vaskes så ofte som andet tøj.


Kombiner med et termosæt i overgangsperioderne, som holder vind, fugt og kulde ude. Den åndbare uld og det vindtætte termo er perfekt både til aktive piger og drenge og til den stille leg i sandkassen.
Læs vores guide til uld
Termotøj, flyverdragt og fleecedragt

I forår og efterårstiden, er termotøj et oplagt valg. Dette er oftest slidstærkt og kan tåle til adskillelige ture i sandkassen. Når det regner, er termotøj også egnet til at have indenunder regntøjet, så dit barn ikke bliver kold og våd. Til vinteren er det en god idé at investere i en varm flyverdragt. Tjek at flyverdragten kan tåle kulde ned til mindst 15 minusgrader - meget gerne mere. Gå også efter overtøj, som er både vand- og vindtæt og gerne med tapede sømme, så kulden ikke sniger sig ind ved hænder og fødder.  Flyverdragter, termotøj og andet overtøj skal altid vaskes, inden det tages i brug første gang. Derefter skal det ikke vaskes mere end højest nødvendigt - altid med vrangen ud og aldrig med skyllemiddel. Det ødelægger membranen, som holder det vandtæt, og tøjet kan blive utæt. Tørt mudder og sand kan i stedet bankes, tørres af eller børstes af.


For de helt små, som endnu ikke kan gå, er det fantastisk med en køredragt/fleecedragt, som er dejlig varm, let at have med at gøre og holder din guldklump dejlig varm - både når I er på tur eller der tages lur udenfor. Hav altid et par varme sutsko og en ulden hue med, da det er vigtigt at holde ører og fødder varme.

Overtrækssko/futter til baby

Har dit barn endnu ikke lært at gå, så kan et par gode justérbare futter være gode. De giver god bevægelighed og sørger samtidig for at dit barn holder varmen om fødderne.


Vinterstøvler til småbørn (2-4 år)

Det er vigtigt, at små børn har praktiske vinterstøvler, der gerne er regulerbare med 2-3 velcroremme eller snørebånd. Støvlen skal være vandtæt og med foer - varmen i foret afhænger af dit barns tendens til kolde fusser. Det er en god idé at have uldsokker, som du kan supplere med på de rigtig kolde dage.På med hue og luffer


Sørg for at dit barn har hue på når det er ude i det fri, da det første varmetab oftest er fra hovedet.

Én god idé er derfor at have et par hjelme/huer og elefanthuer på lager. Vigtist er det at de også beskytter de små ører.


Vanter/luffer er også en essentiel del af babys garderobe i vintertiden, særligt når barnet sover ude og måske får hænderne op fra dynen/køreposen.


Andre artikler

FØDEVARER DU IKKE SKAL SERVERE FOR BABY

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den kost, forældrene spiser, sjældent egner sig som føde for de små med et fordøjelsessystem, som endnu ikke er færdigudviklet.

TEGNENE PÅ EN FØDSELSDEPRESSION

Forældres reaktioner efter en fødsel kan være meget forskellige. Op mod seks procent af alle forældre bliver ramt af en fødselsdepression ifølge tal fra Sundhed.dk.

10 TIPS TIL AMNING

De fleste mødre ved, at amningen ikke kommer af sig selv, men for de nybagte af slagsen, kan det komme som et chok, at det ikke altid er en selvfølgelighed.

Tjekliste til vuggestuenTjekliste til vuggestuen

HUSKELISTE TIL FØRSTE DAG I VUGGESTUEN

Skiftetøj, overtøj og sutsko, det er blot nogle af de ting som kan være gode at have med til institutionsstart.