får man sværere ved at blive gravid, hvis man træner

Får man sværere ved at blive gravid, hvis man træner?


Jeg var 31 år, da jeg blev gravid med mit første barn. Et ønskebarn. Jeg havde taget p-piller i 15 år og dyrket rigtig meget sport, helt fra jeg var barn, op igennem teenageårene og igennem mine tyvere.


Da jeg var 27 år gammel, indgik jeg (med en høj promille) et væddemål med en af mine gode veninder om, at vi skulle have gennemført et maratonløb, inden vi blev 30 år. Det blev til hele fem af slagsen i fem forskellige hovedstæder verden over, inden graviditetstesten viste to streger. En ting er min personlige erfaring, men hvad siger videnskaben i forhold til træning og ønsket om at blive gravid?


Det indledende og afgørende spørgsmål er naturligvis, om træning vil reducere din evne til at blive gravid.

​​​​​​​

Der er flere kvinder i dag end tidligere, der dyrker sport. Spørgsmålet melder sig derfor hyppigere, om de kan forsætte med det, når de ønsker at blive gravide.


Der er også flere overvægtige kvinder, der ønsker at blive gravide, og er det nu klogt at gå i gang med træning, hvis man ikke er vant til det? Vil det reducere sandsynligheden for at blive gravid eller forhøje risikoen for at tabe barnet?

Det afgørende i relation til ønsket om at blive gravid er,

at din menstruation er regelmæssig – det vil sige, at den ikke udebliver, og at du ikke er undervægtig.


​​​​​​​Kombinationen af lav vægt og meget hård træning er umiddelbart ikke givtig, hvis du ønsker at blive gravid.


Definitionen af meget træning er, at du træner over fem timer om ugen med høj intensitet. Og høj intensitet er anarobisk træning, altså træning, hvor intensiteten er så høj, at du arbejder uden ilt, som når du løber, cykler osv. med meget høj hastighed.

Så det er primært kombinationen af undervægt, høj intensitet og høj frekvens, der vil have en negativ indvirkning på evnen til at blive gravid, og på et niveau, man primært ser hos atleter.

Med andre ord kan du som helt almindelig kvinde trygt fortsætte med at træne og løbe 2-3 gange om ugen, også med høj intensitet.


Det i sig selv vil ikke have en negativ indvirkning på dit ønske om at blive gravid, så længe du ikke er undervægtig.

Usikkerheden om, hvorvidt det er sundt at træne, når man er gravid, opstår også, fordi flere kvinder i dag går til fitness og andre former for træning end tidligere. Vi har stillesiddende arbejde og vælger at træne i fritiden.


Fitness og træning indgår som en naturlig del af mange kvinders hverdag. Derfor er der også flere aktive kvinder, der bliver gravide, og som har spørgsmål til, hvad der er sundt, når de er gravide.

Desuden er det blevet moderne at være stærk, også som kvinde.


Der er derfor flere aktive kvinder, der bliver gravide, end der eksempelvis var i vores mødres generation.

Besøg os på BabySam instagram og bliv inspireret af træningsvideoer fra Lotte Arndal

Kilder:


  • ​​​​​​​Lotte Arndal (2018), Sund graviditet: 9 måneder før, 9 måneder efter​​​​​​​

Graviditet og træning

kan jeg begynde nu, hvis jeg ikke er vant til det?

Næste gang:

Kan jeg begynde nu, hvis jeg ikke er vant til det?


​​​​​​​Kan jeg starte med at træne under min graviditet, selvom jeg ikke har trænet det tidligere? Og hvad må jeg i så fald lave?
Læs med her, og få råd og vejledning til træning under graviditet.